تفاوت رشد اقتصادي با توسعه اقتصادي/به قلم مهدی بشارتده سطوطی

اغلب در اخبار يا محاورات روزانه كلماتي مانند “رشد اقتصادي” و “توسعه اقتصادي” را بطور مكرر مي شنويم و معمولا آن دو را معادل همديگر قلمداد مي كنيم. ولي واقعيت اين است كه اين دو مفهوم يكي نبوده و با همديگر تفاوت دارند.
“رشد اقتصادي” در واقع افزايش توليد ناخالص ملي يك كشور نسبت به سال قبل است و بعنوان يك مفهوم كمي قابل اندازه گيري است، در حاليكه « توسعه اقتصادی » عبارتست از رشد اقتصادي همراه با افزایش ظرفیت‌های تولیدی اعم از ظرفیت‌های فیزیكی، انسانی و اجتماعی.
اقتصاددانان براي كمي كردن مفهوم توسعه از ابزارها و شاخصهاي گوناگوني استفاده مي كنند كه به عقيده نگارنده، كاملترين و كارآمدترين ابزار موجود، استفاده از “شاخص توسعه انساني” يا HDI است. این شاخص در سال ۱۹۹۱ توسط سازمان ملل متحد معرفی گردید كه درآن درآمد سرانه واقعی، امید به زندگی، و دسترسی به آموزش بعنوان اجزاي تشكيل دهنده شاخص، همزمان مورد محاسبه قرار مي گيرند.
بطور خلاصه، از شاخص HDI براي اندازه گيري سطح توسعه اقتصادي كشورها استفاده مي شود.
ایران با داشتن شاخص توسعهٔ انسانی برابرِ ۰/۷۴۲، رتبهٔ ۷۶ام را در بین ۱۷۸ کشور در سال ۲۰۱۳ دارا بود. ایران در رده‌بندی کشورها، بهتر از کشورهایی مانند برزیل، مالزی، هند، مقدونیه، پرو و گرجستان، و پس از کشورهای آلبانی، قزاقستان و ونزوئلا قرار گرفته‌است. بر اساس همین گزارش، نروژ در رتبه یکم جدول و گینه در رتبهٔ آخر، یعنی ۱۷۸، جای می‌گیرند.IMG_20160806_183050
:مهدی بشارتده سلوطی دانشجوي دكتري اقتصاد گرايش سياست و توسعه
به نقل از وب سایت آوای خزر

دیدگاه های این مطلب

1 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. الان این مطلب به قلم ایشونه یا زحمت copy paste رو از جای دیگه کشیدن؟؟؟؟؟؟ :))

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *