روز قلم به قلم عباس رویان

روز چهاردهم تیر ماه به پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب شورای فرهنگ عمومی ،به عنوان ( روز قلم ) در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید.
• پیشینه روز قلم
البته توجه به قلم در سرزمین ما پیشینه‌ای دیرینه دارد. سده‌ها پیش در ایران باستان، تیرگان (سیزدهم تیرماه) یکی از مهم‌ترین جشن‌های ایران باستان بوده که آیین‌های مخصوصی داشته و یکی از آن‌ها پاسداشت قلم بوده است. یکی از دلایلی که برای این جشن ذکر شده، این است که در این روز، هوشنگ، پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت، مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. دلیل دیگری هم که برای این جشن ثبت شده، این است که به نوشته‌ی ابوریحان بیرونی، سیزدهم تیرماه، روز ستاره‌ی تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است، می‌توان سیزدهم تیرماه را روز نویسنده نامید.
پس از انقلاب نیز نویسندگان و شاعران سرشناسی چون محمدعلی سپانلو سیزدهم تیرماه را به عنوان روز قلم و نویسنده پیشنهاد دادند، تا این‌که چهاردهم تیرماه از جانب انجمن قلم به عنوان روز قلم نام‌گذاری شد. با این حال این مناسبت هنوز چندان در میان مردم و حتی اصحاب قلم و اندیشه شناخته‌شده نیست.
«قلم»، حافظ علوم و دانش‏ها، پاسدار افکار انديشمندان، حلقه اتصال فکري عالمان و پل ارتباطي گذشته و آينده بشر بوده، و حتي ارتباط آسمان و زمين نيز از راه لوح و قلم به دست آمد.
«قلم»، انسان‏هايي را که از نظر زمان و مکان جدا از هم زندگي مي ‏کنند، پيوند مي‏ دهد؛ گويي همه متفکران بشر را در تمام طول تاريخ و در تمام نقاط زمين، در يک کتاب خانه بزرگ جمع مي‏بيني! در اين کتاب خانه، سخنان آسماني و زميني جمع است، از سقراط گرفته تا ابن‏ سينا و معاصرانمان. از قرآن و نهج البلاغه تا اوستا و انجيل. همه و همه هستند. «قلم»، رازدار بشر و خزانه دار دانش‏ها و جمع آوري کننده تجربه‏ هاي قرن‏ها و دوران‏هاست و اگر قرآن به آن سوگند ياد مي ‏کند، به همين دليل است؛ زيرا هميشه، سوگند به امري بسيار پرارزش و محترم ياد مي ‏شود.
این مناسبت تنها به نویسندگان کتاب اختصاص ندارد بلکه اندیشیدن و سپس نوشتن، بنیان همه هنر‌ها است.
شاید تصور شود که تنها نویسندگان، مترجمان و روزنامه نگاران در جرگه اهل قلم قرار دارند اما به خوبی روشن است که اثر خوب نمایشی یا سینمایی نیز حاصل اندیشه ناب و قلم توانای کسی است که فیلمنامه یا نمایشنامه را می‌نویسد یا یک اثر فاخر موسیقایی حاصل اندیشه و مطالعه و آفرینش آهنگساز، نوازنده و خواننده است و از این منظر روز قلم به همه اصحاب و اهالی فرهنگ و هنر و رسانه و همه پدیدآورندگانی که آثار قلمی و ثمره اندیشه‌شان منجر به آفرینش یک اثر ناب و تاثیرگذار فرهنگی یا هنری می‌شود، تعلق دارد.
در نخستین ارتباط وحیانی پیامبر اکرم (ص) با مبدا هستی، سخن از قلم به میان می‌آید. قلم از منظر قرآن، سمبل تفکر و آگاهی بشر است و سوگند خداوند به نام قلم، گویا‌ترین شاهد بر شرافت و قداست آن است. از صاحب قلم به دلیل همین رسالت مقدسی که بر عهده دارد انتظار می‌رود از قلم خویش بسیار مراقبت داشته و در خلق آثار خود انصاف و عدالت را رعایت کند. وقتی پیامبر اسلام (ص) مرکب قلم دانشمندان را از خون شهیدان بر‌تر می‌داند ارزش و اعتبار قلم و صاحبان آن بیش از پیش روشن می‌شود.
رو قلم بهانه‌ای است برای یادآوری منزلت، قداست و حرمت قلم و صاحبان آن و تجلیل و قدردانی از تمام فرهنگ مداران و آفرینندگانی که گوهر عمر خویش را برای ارتقای فرهنگ و هنر این مرز و بوم در طبق اخلاص نهاده‌اند.
قلم نویسندگان منصف و جویای حقیقت، پشتوانه و ضامن تداوم سلامت قدرت حاکمان است و لذا باید آن را ارج نهاد و در حمایت از آن کوشید، ابراز داشت این روز نمادین را به تمامی اهالی فرهنگ و هنر و رسانه تبریک می‌گویم و امیدوارم بتوانیم قدردان گوشه‌ای از تلاش‌های بی‌شائبه آنان باشیم
عباس رویان

دیدگاه های این مطلب

1 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. قلم نویسندگان منصف و جویای حقیقت، پشتوانه و ضامن تداوم سلامت بشریت است و لذا باید آن را ارج نهاد و در حمایت از آن کوشید .
    روز قلم بر شما هم مبارکباد
    با تشکراز توجهتان
    محمدرضا محمدنژاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *