در شاید و باید کاندیدا ها /محمود محمدی

۱- واژه نماینده در لغت به معنای «آنکه می‌نماید و هویدا می‌کند، نشان دهنده و …» است (دهخدا). اصل و ریشة فعل نمایندگی کردن نیز به هنر اشاره می‌کند، چنان‌که بازی یک نمایش‌نامه به لحاظ معنوی به معنای نمایندگی کردن شخصیتهای آن از طریق بازیگران است (مک لین، ۱۳۸۱: ۶۹۹).793
طبیعی است که کاندیدا ها برای اینکه نشان دهند از جنس مردم هستند در کردار و رفتار و گفتار های خود نظر و خواست اکثریت را بروزدهند.درجامعه کشاورزی وکارگری،درجامعه علمی ودانشگاهی،جوانان ،زنان و سیاستمداران و… متناسبا با انتظار آن جامعه ومطابق با خواست ونظر انها سخن گویند.
با این توصیف نمایندگی همسایه نمایش و ظاهر سازی است و در خطر تبدیل به ابزار فریب میباشد.
براستی ضمانت باقی ماندن نماینده بر آنچه که “مینماید” چیست؟
۲- نمایندگی سیاسی به سازوکاری اطلاق می‌شود که برای مردم، امکان شرکت در اداره جامعه‌ای را که در آن زندگی می‌کنند، از طریق انتخاب نمایندگان خود فراهم می‌کند. در نمایندگی، نماینده در مقابل موکلین، موظف است پاسخ‌گو باشد.درواقع، نمایندگی در خدمت مردم می‌باشد وبراساس قانون مدنی اقدامات و تصرفات وکیل باید در راستای مصالح و مصلحت موکل باشد.
ماده ۶۶۶ قانون مدنی: هرگاه از تقصیر وکیل، خسارتی به موکل متوجه شود که عرفاً وکیل، مسبّب آن محسوب گردد، مسئول خواهد بود.
الف:نمایندگان برای اینکه نشان دهند به منافع مردم وفادار بوده و برای استیفای حقوق انها تلاش کرده اند گزارش کارمیدهند.دربسیاری از گزارش ها سهم و نقش نماینده مشخص و قابل رد یابی است.اماجنس برخی گزارش ها اگر فنی باشد،قابل فهم عموم نیست واگر فنی هم نباشد،نشان دادن سهم و نقش آن نماینده در اقدامات انجام شده کاری شاق و در معرض مغلطه و سفسطه است.
ب:اگر نماینده کاری کرد که نتیجه آن ضرر مردم بود و یا اگر کاری را بایست میکرد ونکرد ،چگونه هزینه کار خود را بپردازد؟
ج:برخی میگویند در دوره بعد رای نخواهد آورد و یا گروههای حامی پشتیبانی نخواهد کرد.اما این کافی نیست. زیرا حمایت ویا عدم حمایت گروهها وابسته به چانه زنی سیاسی ،و اقتضائات و شرائط زمان خودش است. بعلاوه نماینده وقتی انتخاب شد،بجزدرمواردمربوط به مشکلات امنیت ملی و مواردی که قانون مشخص کرد ،امکان عزلش وجود ندارد.
د:مردم باید از نماینده توقع داشته باشند که مسئولیت پذیر و پاسخگوباشد.نماینده خوب کسی است که شجاعانه بگوید چه کاری میتوانست انجام دهد ولی انجام نداد و یا سهم خود را در خسارت و زیان به موکلین پذیرفته وعذرخواهی کند. درمقطع وشرائط فعلی،حتی با وجود احزاب و گروهها ،نمیتوان ضمانت اجرایی خوبی برای این مقوله بدست داد.زیرا احزاب موجود کمتر مردم نهاد و بیشتر تشکیل شده توسط گروههای قدرت و طبقات بالای سیستم سیاسی میباشندوشکل کار آنها هم بیشتر به تجمع و میتینگ و دورهم نشینی سیاسی شبیه هست .مردم نقش تعیین کننده ایی در ساز وکارفعالیت احزاب بجز اعلام وفاداری و رای و حضوردراجتماعات ندارند.همچنین فعالیت های برخی ازاحزاب عمدتا در دوره انتخابات پر رنگ میشود و بعد از آن عامه مردم خبری از فعالیتهای آنان ندارند. احزاب فعلی چندان پاسخگوو مسئولیت پذیرنیستند.بعنوان مثال هیچیک از گروهها و احزاب سیاسی در خطاهای سیاسی چند سال اخیر،شامل حمایت از انتخاب و فعالیتهای ۸ ساله خسارت باراحمدی نژاد و یا حوادثی که در سال ۸۸ ،برخلاف قانون روی دادو منجر به شکل گیری فتنه سیاسی و بهره برداری دشمنان گردید وهر دو خطا زیانهای سنگین سیاسی و اقتصادی و امنیتی به کشور وارد کرد، مسئولیت خود را نپذیرفته و اعلام عذر و اعتذار نکردند.
آنچه میماند به باور و رفتار سیاسی نماینده و تعهد والتزا م اخلاقی او بستگی دارد. اگر او ذاتا پاسخگو و مسئولیت شناس و مسئولیت پذیر باشد خوب است.اما متاسفانه نمیتوان در امور واقعی چندان به این آرزو دل بستگی داشت .
۳- در کشورهای دارای قدمت سیاسی بر اساس دموکراسی و اندیشه لیبرالی (تفکیک قوا،ازادی های مدنی ،انتخابات و…) مشکلات ذکر شده و دهها مشکل دیگر از طریق سیستم احزاب حل شده است.احزاب و نمایندگان آنها دارای مسئولیت و وظائف مشخص بوده و در قبال ادعا و عملکرد خود پاسخگو هستند .سازو کار تخلف نمایندگان از اهداف و برنامه های حزبی هم مشخص است.اما در شرائط موجود کشور ما ،که هنوز بنیانهای دموکراسی مثل احزاب ،خود دارای نقص و اشکال میباشند حد اقل میتوان به ایجاد شرائط بلوغ رای دهندگان و تربیت سیاسی انان همت گماشت.
۴- شرکت در انتخابات از جنس حق است .مردم حق دارند که رای دهند وکاندیدای مورد نظر خود را انتخاب کنند.چرا میگوییم حق است؟.برخی بلافاصله خواهند گفت که یک تکلیف هم هست. هرحقی تکلیفی بهمراه دارد.برخی هم معتقدند که اصولا مردم درامر حاکمیت حقی ندارندوفقط تکلیف دارند.وقتی میگوییم شرکت در انتخابات و تعیین نماینده حق مردم است ،اصلا نمیخواهیم منکر تکالیف اجتماعی شویم. بلکه تاکید بر حق بودن بخاطر اهمیت بیشتر آن است.بخصوص در مقابل کسانی که حقی برای رای مردم قائل نیستند.
مردم وقتی بدانند انتخابات حق انهاست، در مقابل استیفای این حق مطالبه گر خواهند شد .مردم در مقابل طلب خود متوقع میشوند. اگر چنین باشد برای دست یابی به حق بیشتر توقع بیشتری خواهند داشت.توقع ارتباط روشن ومحکمی با احساس شخصیت دارد.هرکس برای خود شخصیت بالاتری قائل باشد توقع بیشتری از خود،ونه دیگران، خواهند دشت .یعنی مردم بجای اینکه از نمایندگان و یا اشخاصی توقع و انتظار داشته باشند که راستگو و مسئولیت پذیرباشد و حق انان را بگیرد،این توقع را ازخود پیدا خواهند کرد که در انتخاب نماینده دقت بیشتری بکنند وبراساس احساس شخصیت وانتظار از خود کسی را انتخاب کنند که درآینده ازانتساب آن شخص به خود احساس شرم و پشیمانی نکنند.
بسیاری ازنارضایتیها ناشی از تعریف و نگاه اشتباه خودمان است.بجای اینکه از نمایندگان توقع داشته باشیم ،باید از خودمان توقع داشته باشیم.جایگاه و انتظارات خودمان را مشخص کنیم بعد …
انتخاب هر شخص نشانه شخصیت اوست.

محمود محمدی 12

دیدگاه های این مطلب

1 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. سیدقدرت الله شریفی در گفت:

    جناب آقای مهندس محمدی ضمن تشکر از حضرت عالی .بیایم طبق فرمایشات رهبر عزیز مان بد اخلاقی انتخاباتی را کنار بگزاریم وتمام نامزده های انتخاباتی محتر ما” وباید از همه آنها درایجا فضای بانشاد انتخات تشکر کرد که باعث حضور گسترده مردم درپای صندوق رای خواهند شد
    جای سوال است هرکسی خوب است برای نماینده گی کافی است؟نه میعار های را که مقام معظم رهبری فرمودند را برای انتخاب اصلح را باید مردم شریف ونجیب سه شهرستان مدنظر داشته باشند فرد انقلابی ومومن تصیلکرده دوراز منافع شخصی وکار آمد وخود را وقف مردم نمودند نه فقط منافع گروه خاصی را تامین کردند.نه مردم را فریب دادند نه وعد وقول بیخودی دادند نه فکرکنند باشام دادند مردم را می خرند ومی گویند مردم بایک شام دادند به مارای می دهند ارزش انسا ن والاتر از اینها خواهد بود به کرامت انسایت لطمه زدند بارفتار ناپسند بد است ما وظیفه داریم همه نامزدهای تائید شده باسوابق اجرای ونظارتی را در کنار هم قرار دهیم تااز بین آنها کسی که توانمد تر وکار آمدتر وکارنامه درخشانتر دارد باتوجه به سوابق وتماممعیار های یک نمایند اصلح را انتخاب کنیم ومردم عزیز را سوی این نمایده اصلح با دلیل ومدر ک راهنمای کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *