پیشگیری از آسم و آلرژی / تهیه کننده مجید محسنی
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۱۰/۳
باسمه تعالی
با شروع فصل سرما تنها چیزی که تمام خانواده ها را نگران سلامتی فرزندان می نماید بیماری آسم بوده که با عدم اگاهی از این بیماری فرزندان را از سر کلاس درس دور کرده و آنان دچار افت تحصیلی می شوند پس بر خود واجب دانسته که مطالبی در خصوص بیماری آسم برای خوا نندگان خوب و مهربان خبر نومه یادآوری نمایم .
آسم چیست ؟
آسم یک بیماری التهابی مزمن راه های تنفسی است که در افراد مستعد از نظر ارثی تحت تاثیر عوامل خطر محیطی ایجاد یا تشدید می گردد.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از ۳۰۰میلیون نفر از مردم دنیا به آسم مبتلا هستند و جمعیت قابل توجهی از آنان را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند .
تشخیص آسم
نشانه های بالینی آسم عبارتند از سرفه ، خس خس مکرر ، تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه که ممکن است در برخی دیگر از بیماری های ریوی نیز مشاهده شوند . نشانه ها و علائم بالینی آسم عموما متنا وب و متغیر است . بعضی دوره های عود و بهبودی دارد و اغلب در هنگام شب بدتر می شود . این علائم به ویژه در هنگام ورزش ،برخورد با مواد حساسیت زا ، دود سیگار ، هوای سرد ، عفونت های ویروسی دستگاه نفس و نیز هیجان تشدید می شود . تشخیص قطعی آسم پس از بررسی و معاینه و انجام آزمونهای ضروری توسط پزشک متخصص خواهد بود .
پیشگیری از آسم و آلرژی
جهت پیشگیری از آسم راهکارهایی در سه سطح به شرط زیر توصیه می شود :
پیشگیری نوع اول ( پیشگیری از حساس شدن فرد به عوامل محیطی )
پرهیز از سیگار کشیدن و مصرف هر گونه مواد اعتیاد آور و دخانیات بویژه در دوران بارداری و سنین خردسالی و نیز عدم تماس با دود آن ها در محیط های شغلی و فضای سربسته ، پرهیز از خانه های مرطوب و کاهش هر نوع آلاینده در محیط های مسکونی . تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر تا پایان ۶ ماهگی و ادامه تغذیه با شیر مادر پس از شروع غذای کمکی .کاهش تماس کودکان خردسال مستعد آلرژی و آسم با مواد حساسیت زا ی ( آلرژن ) استنشاقی مانند هیره ( مایت ) های گرد و غبار ، سوسک و حیوانات خانگی . پرهیز از مواد حساسیت زا و محرک در محیط های شغلی با خارج کردن آنها از محیط زندگی و استفاده از وسایل و روش های کمکی با راهنمایی متخصصان آلرژی .
پیشگیری نوع دوم ( پیشگیری از بروز علائم و نشانه های آلرژی ، هر چند که فرد نسبت به عوامل محیطی حساس شده است )
درمان آلرژی پوستی ( اگزمای حساسیتی ) در شیر خواران و کودکان به منظور پیشگیری از بروز آلرژی های تنفسی و کنترل آسم . درمان آلرژی بینی و چشم به منظور کاهش خطر بروز آسم ، کاهش تماس با مایت ( هیره ) ، سوسک و حیوانات خانگی در شیر خوارانی که قبلا به این مواد حساس شده اند . به منظور پیشگیری از بروز آسم و سایر آلرژی ها ، خارج کردن افراد شاغل از محیط های کار آلوده ، در صورت بروز نشانه ها و علائم حساسیت به آلاینده های محیط کار .
پیشگیری نوع سوم ( پیشگیری از پیشرفت آلرژی در بیمار ) . پرهیز از شیر گاو در شیرخواران مبتلا به حساسیت به شیر گاو و حتی الامکان استفاده از شیر های کم حساسیت زای جایگزین با نظر پزشک معالج . کاهش تماس یا خارج کردن بیماران مبتلا به آسم ، رینیت و اگزما از محیط های آلوده به هیره ها ، سوسک ها و حیوانات خانگی .
داروهای آسم به دو دسته تقسیم می شوند :
۱-کنترل کننده ها یا پیشگیری کننده های آسم . این گروه داروها به طور روزانه و منظم و با هدف درمان دراز مدت مورد استفاده قرار می گیرند . موثرترین داروی ضد التهابی برای کنترل آسم و نیز موثرترین درمان پیشگیری کننده این بیماری کورتون استنشاقی است .
۲-داروهای سریع الاثر ( نجات بخش ) . این داروها مانند سالبوتامول در زمان حملات حاد آسم و یا بروز خس خس سینه و سرفه و تنگی نفس در مواجهه با مواد حساسیت زا و یا محرک و در زمان سرما خوردگی مورد استفاده قرار می گیرد .سالبوتامول همچنین در بیمارانی که در هنگام ورزش دچار تنگی نفس ، خس خس و یا سرفه می شوند ، نیم ساعت قبل از ورزش مصرف می شود .
چند یاد آوری مهم
۱.ارتباط منظم و همکاری بیمار و خانواده او با پزشک معالج برای بهبود و کنترل آسم ضروری است .
۲.به منظور کنترل حمله آسم در مدرسه لازم است اولیای دانش اموز بیمار در هنگام ثبت نام ، مسئولین مدرسه را از بیماری فرزند شان مطلع نمایند .
۳.آموزش روش مصرف داروهای ضد آسم توسط پزشک معالج شرط لازم برای موفقیت برنامه درمانی است .
۴.استفاده درست از کورتون های استنشاقی عوارضی مانند کوتاهی قد یا وابستگی به دارو به دنبال ندارد .
تهیه کننده : مجید محسنی آستانی ( کارشناس ارشد تحقیقات آموزشی )
از مطالب خوب و آموزنده آقای محسنی کمال تشکر راداشتته و آرزوی موفقیت برای ایشان و خانواده نامبرده از درگاه ایزد منان خواستارم
با سلام به شمادکتر محسنی از شما تشکر لازم میکنیم برای اینکه به فکر بیماران هستین با تشکر
آقای محسنی ما منتظر مقاله های سیاسی شما بودیم چی شد که مطالب پزشکی برای خوانندگان نوشتید ظاهر اینکه شما را گوش مالی دادند این طور نیست …
دست شما درد نکنه امیدواریم که مدیران در جلسات آموزش خانواده با دعوت از پزشکان در خصوص آسم بیشتر به خانواده ها اطلاعات و اگاهی بدهند.
سلام و عرض ادب خدمت جناب آقای حاج مجید محسنی عزیز ، نکات بسیار کاربردی و عالی را تهیه فرموده اید. از شما مدیر ارجمند و بزرگوار کمال تشکر را دارم ، با آرزوی سلامتی و توفیقات روزافزون برای جنابعالی و خانواده ی محترم.
سلام استفاده کردیمم تشکر مطالب اموزنده بود
سپاس فراوان