“برف دشو”خوراکی سنتی زمستانی در مازندران
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۸/۲۵
«برف و شیره»؛ خوراکی سنتی زمستانی در مازندران یکی از خوراکی های سنتی و خوشمزه مازندرانی که در بسیاری از شهرهای ایران از گذشته های دور به یادگار مانده است برف و شیره است.
به گزارش خبرنومه:با آمدن پاییز در مناطق جنگلی مازندران برخی میوههای پاییزی بهوفور یافت میشود که از جمله آن خرمالوی وحشی است.
برداشت این میوه جنگلی در فصل پاییز، ماههای آبان و آذر درست زمان برگریزان شروع شده و زمانی که کل برگهای درخت ریخته و میوههای آن نمایان میشود، روزهای اوج برداشت آن است.
در استان مازندران با استفاده از میوه خرمالوی وحشی خوراکی با عنوان دشو تهیه میشود که خوردن آن با برف بسیار مرسوم است.
یکی از خوراکیهای سنتی و خوشمزه مازندرانی که در بسیاری از شهرهای ایران از گذشتههای دور به یادگار مانده است، برف و شیره است.
مسئول واحد پژوهش مردمشناسی و میراث معنوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این باره اظهار کرد: برف و شیره از خوردنیهایی بود که باید برای خوردن دوبارهاش یک سال صبر میکردند.
طوبا اوصانلو بیان کرد: در گذشته برفی که به مصرف برف و شیره میرسید، حتماً باید از روی سفال و جایی بلند که آلودگی کمتری داشت، گرفته میشد.
وی با بیان اینکه آنها اعتقاد داشتند نخستین برفی که باریده میشود مناسب این کار نیست، افزود: بهدلیل اینکه تمام آلودگیها را با خود به همراه دارد و بسیار آلوده است، برف دوم نیز برفی است که تهمانده برف اول را به همراه دارد اما برف سوم مانند گل یاس سفید و عاری از هر آلودگی است.
مسئول واحد پژوهش مردمشناسی و میراث معنوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به اینکه دیر زمانی است که ایرانیها در آغاز فصل زمستان یا نخستین برف سال مراسم مختلفی دارند و آن را گرامی میدارند، بیان کرد: این آیین در میان اقوام گوناگون به شکلهای متفاوت اجرا میشود.
اوصانلو تصریح کرد: در بیشتر مناطق با دیدن نخستین برف به جشن و شادمانی میپردازند و مراسم شادی را در ارتباط با این نعمت خدادادی برپا میدارند.
وی یادآور شد: در مازندران با دیدن نخستین برف بهعنوان صله رحم دور هم جمع میشوند و برف شیره نیز از خوراکیهای اولین برف بود که نوش جان میشد.
مسئول واحد پژوهش مردمشناسی و میراث معنوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به اینکه این روزها اوج برداشت این میوه جنگلی است، تصریح کرد: این نعمت خدادادی خرمالوی وحشی در گویش محلی به «خرمندی» معروف است.
اوصانلو بیان کرد: دشو شیرهای بسیار خوشمزه بوده که از این میوه به دست میآید و در قدیم به جای قند و شکلات و در تهیه انواع شیرینیها و حلواها به کار برده میشد.
وی با اعلام اینکه دشو بهعنوان غذای اصلی در وعده صبحانه یا شام به همراه نان مصرف میشود، گفت: از مهمترین شیرینیهای تهیهشده از آن «پشتزیک»و از همه آن مهمتر «برف دشو» که ویژه شب یلدا است، مورد مصرف قرار میگرفت.
امیدواریم که همچنان در احیا و زنده نگه داشتن سنتهای قدیمی محکم و استوار باشیم.
فارس