نماینده مجلس وانتظارات مردم از او/ طباطبايي
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۸/۱۶
با نزدیک شدن به انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی آنچه که شاید به فراموشی سپرده می شود عدم آگاهی در خصوص وظایف اصلی نمایندگان مجلس است که در تب و تاب تبلیغاتی چهره دیگری به خود می گیرد.
این روزها با نزدیک شدن به فضای برگزاری انتخابات مجلس، شاید کمتر کسی به وظیفه اصلی و قانونی یک نماینده دقت داشته باشد و گاهی خود کاندیداها نیز برای اینکه نظر بیشتری را به سمت خود جذب کنند ترفندهای تبلیغاتی ای را به کار برند که با وظیفه های ذاتی نمایندگان فاصله زیادی دارد.
پای صحبت مردم که می نشینی گاهی چیزهایی را بیان می کنند که شاید اصلا ارتباطی به مجلس و حوزه نمایندگی نداشته باشد.
این مسئله به نوعی در بین بسیاری از اقشار جامعه دیده و شنیده می شود و فرقی ندارد فرد مخاطبت بازاری باشد یا کارگر، فرهنگی باشد یا راننده تاکسی. درخواستهایی که بسیاری از مردم از نمایندگان مجلس دارند با آنچه در قانون برای آن دیده شده بسیار متفاوت است.
این روزها که تب و تاب تبلیغاتی البته خارج از زمان قانونی بسیار داغ شده و کاندیداهای مختلف به نوعی سعی دارند در کنار مشارکت مردمی حداکثر رای مثبت را از آن خود کنند، دیده می شود در شعارهای تبلیغاتی، سخنرانیها، سمینارها، همایش ها و دورهم نشینی ها نیز از چیزهایی سخن به میان می آید که وظایف ذاتی یک نماینده نیست و در نگاهی خوش بینانه تنها برای جلب رای مردم از آنها استفاده شده است.
بسیاری از مردم از وظایف نمایندگان مجلس آگاهی ندارند و انتظار دارند که آنها وظایف مدیران دستگاه های اجرایی را انجام دهند.
هنگامی که نمایندگان مجلس در محافل عمومی حضور می یابند مردم تقاضای وام ، تامین جهیزیه و پرداخت هزینه درمان را طلب دارند.
مردم تمام نارساییهای شهرستان را از عملکرد نماینده میبینند، در حالیکه پرداختن به این مسایل از حیطه وظایف نمایندگان مجلس خارج است.
از این رو لازم است در آستانه انتخابات و در پیش بودن تبلیغات نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مردم در خصوص وظایف نمایندگان و اهمیت اختیارات آنها اطلاعات لازم را كسب كنند.
مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه و والایی برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم گیری ها، قانونگذاری ها، برنامه ریزی ها است و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد. مجلس پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیم گیری ها و مظهر اراده ملی است.
۳۸ اصل از ۱۷۷ اصل قانون اساسی به صورت مستقیم و مشروح به مجلس شورای اسلامی اختصاص دارد.
در اصل ۷۱ مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر قانون اساسی می تواند قانون وضع كند.
در اصل ۷۴ نیز آمده است لوایح قانونی پس ازتصویب هیات وزیران به مجلس ارایه می شود و طرح های قانونی به پیشنهاد حداقل پانزده نفر از نمایندگان در مجلس شورای اسلامی قابل طرح است.
بر اساس اصل ۷۶ ،مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور كشور را دارد.
با توجه به اصل ۸۴ هر نماینده حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی كشور اظهار نظر كند.
در اصل ۸۷ نیز آمده است ، رییس جمهور برای هیئت وزیران پس از تشكیل و پیش از هر اقدام دیگر باید از مجلس رای اعتماد بگیرد و دوران تصدی نیز در مورد مسائل مهم و مورد اختلاف می تواند از مجلس برای هیات وزیران تقاضای رای اعتماد كند.
در اصل ۸۸ نیز آمده است ، در هر موردی كه حداقل یك چهارم نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رییس و یا هر یك از نمایندگان از وزیر در باره یكی از وظایف آنان سوال كنند، رییس جمهور یا وزیر موظف است در مجلس شورای اسلامی حاضر و به سوال جواب دهد و این جواب نباید در مورد رییس جمهور بیش از یك ماه و در مورد وزیر بیش از ده روز به تاخیر افتد ،مگر با عذر موجه به تشخیص مجلس شورای اسلامی.
با بررسی های این اصول می توان دریافت كه جایگاه مجلس شورای اسلامی همانطوریكه امام خمینی(ره) فرمودند در راس امور است و نمایندگان مردم در برنامه ریزی و سیاست گذاری های كلان جامعه از قدرت و توانایی های لازم برخوردار هستند.
كار نماینده مجلس رفع مشكلات شخصی یكایك موكلان نیست زیرا این كار عملی نبوده و چنانچه هرفردی چنین ادعایی كند، سخنی در چارچوب قانون مطرح نكرده است .
چنین شخصی نه تنها به اصول اخلاقی و شرعی پایبند نیست ، بلكه از وظایف و اختیارات و صلاحیت نمایندگان مجلس نیز بی اطلاع است.
سرمایه گذاری، ایجاد كارخانجات تولیدی، تعویض ونصب مدیران دستگاههای دولتی، ایجاد اشتغال، رفع معضل بیكاری، ارائه خدمات از قبیل آب ، جاده ، برق، گاز، تلفن و غیره از وظایف قوه مجریه و نماینده عالی دولت در شهرستان یا استان است.
نماینده مجلس در مقام وكیل مردم موظف به نظارت براجرای این امور در منطقه و كشور است و حق دخالت در اجرا را ندارد.
نماینده مجلس باید بی عدالتی های احتمالی را در سطح منطقه پیگیری و از حق و حقوق مردم در حوزه انتخابیه خود با هدف اجرای هر چه بیشتر عدالت دفاع كرده و با تلاش و كوشش مضاعف از بی عدالتی و حق كشی نسبت به حقوق حقه مردم جلوگیری كند.
معرفی شاخص ها، توانمندی ها، ظرفیت موجود از نظر كمی و كیفی به مسئولان عالی كشوری و استانی، توسط نماینده می تواند یكی از مصداق های نظارت بر اجرای قانون باشد.
نباید از نظر دور داشت كه متاسفانه پیگیری امور قوه مجریه توسط برخی نمایندگان مجلس یك رویه و عرف شده و نماینده ای را موفق می دانند كه بتواند با سركشی مستمر و دیدارهای مختلف با آحاد مردم و نگارش مكاتبات و گرفتن وقت ملاقات با مسئولین به مشكلات یكایك موكلینش رسیدگی كند.
اما به واقع این عمل جزء دو وظایف اصلی نمایندگان نیست اما از طرفی دیگر مسئولین و مدیران منطقه ای با هدف رفع مشكلات وكسب امتیازات قانونی می توانند با مهیا كردن شرایط، بستری را فراهم كنند تا ظرفیت قانونی نماینده مجلس در حوزه قانونگذاری و نظارت برای تامین خواسته های بر حق و قانونی خود اقدام و مصادیق بی عدالتی احتمالی را برای اجرای هرچه بهتر عدالت و قانون با نماینده در میان بگذارند.
در این بین و در گیرودار اینکه یکی به خاطر برنده شدن کاندیدای مورد علاقه اش حاضر است دست به هر کار بزند، دروغ بگوید وعده خلاف دهد رسانه ها نقش اساسی در تنویر افکار عمومی دارند.
نشریات، خبرگزاری ها و صدا و سیما باید با تولید آثاری در تبیین وظایف مجلس و نمایندگان ملت، آگاهی بخش لازم را در این حوزه داشته تا در کنار مشارکت حداکثری در انتخابات، مردم انتخابی اصلح و با آگاهی کامل داشته باشند و کاندیداهای محترم با عدم بیان شعارهای تبليغاتي خارج از حوزه نمایندگی ضمن احترام به شعور ملت فضای انتخابات را به سمت انتخابات سالم پیش برند.
تهيه و تنظيم : سيد هاشم طباطبايي
آفرین بر هاشم عزیز
نکات مهمی ازسوی دوست خوبم جناب آقای طباطبایی مطرح شده است که حاوی اصول بارز قانون اساسی است که امیدوارم کاندیداهای مجلس مواردفوق رانصب العین خودقراردهند.
سلام
درود بر سید هاشم مطالب زیبائی را بیان فرمودی ولی کو گوش شنوا در اصل هم همین است که وظیفه یک نماینده قانون گذاری وضع قانون در مجلس هست نه بعضی از کارهای جزئی
با سلام خدمت مدیریت محترم سایت حالا هر کس از راه رسده و مقاله میده باید روی خروجی سایت بیاد ایشون در چه جایگاهی هستند البته جسارت نشه چکاره اند؟
دوست عزیز جناب طباطبایی مطلب مفیدوبجا نشان از هوش بالاشماست .
آفرین بر حاج سید هاشم طباطبایی ، مطالب بسیار آموزنده و خوبی را ارائه نمودید قابل توجه بعضی از نماینده ها که وظیفه نمایندگی را فراموش کرده و دنبال پست و مقام برای سربازان خود در حوزه های انتخاباتی هستند و به شعور مردم احترام نمی گذارند …
سيدعزيزجالب ومفيدبود
هركجا هستي موفق باشي
جزاکم الله خیرا.آقاسیدهاشم عزیز
با نزدیک شدن به انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی …
انتخابات امسال دهمین دوره انتخابات مجلس آقا هاشم عزیز
در ضمن هرکس در کار خودش تخصص داره لازم نیست هرجا اظهار نظر کنه
با نزدیک شدن به انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی …
انتخابات امسال دهمین دوره انتخابات مجلس آقا هاشم عزیز
در ضمن هرکس در کار خودش تخصص داره در نتیجه لازم نیست تو هرکاری اظهار نظر کنه
عزیز گلم:آگاهی “تذکرویادآوری درهرجایگاهی باشد موجب منشاءخیر وبرکات ونجات آدمی میشه وترمز خوبی برای خیلی نباید هاوچراغ وروشنایی منوری تاریکیهابرای من وامثال من که راه ومسیرراگم کرده ایم خواهدشدوحتی برای آنهایی که میدانند وخلاف میسر میروندهشدارخوبی خواهدبود.پس حرف حساب ورفتاروگفتاروکرداردرست راکه منشا حسنات است باید پذیرا باشیم وآن راتحسین ونفی ننمائیم.
درودخدا بر سیدبزرگوارطباطبایی عزیزومطالب قابل تحسین
برادر گرامی
نصیحت و راهنمایی بسیار عالی است بشرطی که ناصح(نصیت گر) خود بر مسئله اشراف کامل داشته باشد و در زمینه مذکور متحصیلات داشته باشد در غیر این صورت این قبیل نصیحت و راهنمایی ها اثر سوء دارد
با تشکر از همکار محترم جناب هاشم خان طباطبایی اطلاعات خوب و جامعی در خصوص وظایف نمایندگان محترم ارائه فرمودید . منتظر مطالب بعدی شما خواهیم بود .
درود برآقاسید،جوان خوش سیماوزیباکلام ونیکوتدبیر-ازنیوزنکاویداللهی عزیز به خاطرحمایت ازجوانان ارزنده
سید خیلی توانمند و صاحبنظر شدی شم امید و افتخار گاز مازندران ومردم شریف منطقه نکا از خانواده روحانیت با اصالت مذهبی وفرهنگی هستی
سید مطلب خوبی بود فقط نمیدونم اون مخالف نظر شما با چه هدفی این حرف رو زد (اسماعیل رو میگم که خودش رو کامل معرفی نکرد )
اگه نمايندگان درهمين راستا قدم بردارندببين جامعه جه ميشه
ازنظر حضرت عالی استفاده کرده ایم آیاکسی که می خواهد سرنوشت مردم ومملکت رارقم زند نیاید ازقانون اساسی آگاهی کامل وجامع داشته باشند ودیگر اینکه مردم عزیز حوزه های انتخابیه نباید این قدر خودشان را درجریانهای سیاسی مشغول نمایند هرچند بایدبرای سرنوشت خودشان ومملکت خودشان وحفظ نظام از فردی لایق و ولای عادل وعدالت خواه و…..راانتخاب کنند ودرانتخاب شان هشیار باشندمردم ونظام ومملکت را به دست ناالان نسپارند وبد پشیمان شوند این دوره نیاز به هوشیاری بیشتری را می طلبد وباید منافع ملی ومردمی را درنظر گرفت نه منافع شخصی .انشاالله مردم عزیز وفهیم حوزه انتخابیه با هوشیاری کامل وبصیرت خوب نماینده ای کارآمد وولای وبصیر به مشکلات مردم را به خانه ملت خواهند فرستاد تا نه درقانون گزاری ونه دررفع مشکلات موجود حوزه انتخابیه مشکلاتی داشته باشیم
سلام سید ،مطلب خوبی بود کاملا بجا وواقعی که متاسفانه عادت وفرهنگ شد ولی باید توجه داشته باشیم که منفت طلبان اطراف نماینده بی تاثیر نیستند نمونه بارز آن مدیر سابق اداره آموزش وپرورش نکا که با فرمایش روزمعارفه (سرباز فرمانده …. )این فرهنگ غلط را به اوج رساندند.باتشکر
آقای شریفی ولایی یعنی مقیمی
سید بزرگوار خسته نباشید خوب بود آقای طباطبایی تفسیر واقعیت و حقیقت زمانبر است .
آقای احمد شاید دیگران شما را منفعت طلبان دور ……….،،، بدانند.قضاوت بیجا یعنی این
آقای جعفری توچکاره ای؟ به نطر من کوتاه فکر وتنگ نظری!؟ دها نفراحسن گفتن توموزه گرفتی! کی میخواهید یاد بگیرید قدرشناسی کرده ودلسرد نکنید برای امسال شمال متاسفم. زشته بخدا!؟
به به آقای طباطبایی
احسنت آقای طباطبایی
با سلام بر سید افتخار منطقه پی رجه.ان شاءالله همه ما عامل به گفتارمان باشیم و ازنامزدهای انتخابی عزیز می خواهیم حرمت خود و دیگران را حفظ کنند و بدانند که برای چه پست مهمی قدم بر می دارند.
آقای حسین پور اسماعیل راست میگه اون وقت هر کس اظهار نظر کنه میرسیم به اون ضرب المثل معروف که شهر که بی کلانتر بشه قوربه هفت تیر کش میشه.
از شما مردم عزیز زحمت کش خواهش میکنم گول بازیهای نعمت زاده وزیر صنعت معدن را نخورید اول فکر بکنید این پول وام تا بحال کجابوده وچرا این پول را برای مردم قبلاً خرج نکردند مگر این پول مال مردم نیست اگر هست پس چرا اینقدر سود پس معلوم میشود این پول خود آقای وزیر صنعت معدن وتجارت ووزرای دیگر که اعلام رکود کردند از سرمایه خودشان استخراج میکنند. ویا از سر کیسه دولت ویا پولهای بلوکه شده ملت، چون این خودروهارا از پول های سهام خودشان ساختند اصلاً خودشان یکی از سهامداران اصلی ایران خودرو هستند فکر بکنید چرا اینقدر، ایران خودرو را به سینه خود میزند .اینها دارند از اعتماد مردم سواستفاده میکنند. وماشینهای که در انبار خاک خورده وسالها در آنجا مانده حالا دارند از مقام خود سوءاستفاده کرده و ازسرمایه خودشان یا دولت به مردم وام میدهند آنهم بادرصد بالا اگر این پولها همان سرمایه بلوکه شده ایران باشد پس چرا اینقدر سود؟ این پول ملت است؟ .بابا اینها بودجه کافی برای پرداختی کارمند ندارد وحتی بودجه کافی برای استخدام ندارد اینها کلی دیون به کارمندان بدهکاری دارندو اصلاً سر وته حرفهای اینها مشخص نیست بابا این پولهار را جابجا کنید وبه صرف ملت خرج کنید مثلاً وام ازدواج جوانان- نه برا ی خرج کردن به گردن کلفتهای سرمایه داری مثل نعمت زاده که یکی از سرمایه گزار بزرگ ایران حودرو میباشد چرا باید ضرر اینها را مردم با گرفتن وامهای درصد بالاپس بدهد. این کارهایشان بیشتر به اقتصاد ضربه میزنند خودشان میخواهند بازار را آشفته کنند واز آشفتگی بازاراستفاده ببرند بالا خره وزیر صنعت معدن خودش یک بازاری ویک تجار وبهتر بگم یک مافیای اقتصادی است که بازار را به نفع خودش به دست گرفته و اینها توانستند دولت ومردم را بفریبانند
از شما مردم عزیز زحمت کش خواهش میکنم گول بازیهای نعمت زاده وزیر صنعت معدن را نخورید اول فکر بکنید این پول وام تا بحال کجابوده وچرا این پول را برای مردم قبلاً خرج نکردند مگر این پول مال مردم نیست اگر هست پس چرا اینقدر سود پس معلوم میشود این پول خود آقای وزیر صنعت معدن وتجارت ووزرای دیگر که اعلام رکود کردند از سرمایه خودشان استخراج میکنند. ویا از سر کیسه دولت ویا پولهای بلوکه شده ملت، چون این خودروهارا از پول های سهام خودشان ساختند اصلاً خودشان یکی از سهامداران اصلی ایران خودرو هستند فکر بکنید چرا اینقدر، ایران خودرو را به سینه خود میزند .اینها دارند از اعتماد مردم سواستفاده میکنند. وماشینهای که در انبار خاک خورده وسالها در آنجا مانده حالا دارند از مقام خود سوءاستفاده کرده و ازسرمایه خودشان یا دولت به مردم وام میدهند آنهم بادرصد بالا اگر این پولها همان سرمایه بلوکه شده ایران باشد پس چرا اینقدر سود؟ این پول ملت است؟ .بابا اینها بودجه کافی برای پرداختی کارمند ندارد وحتی بودجه کافی برای استخدام ندارد اینها کلی دیون به کارمندان بدهکاری دارندو اصلاً سر وته حرفهای اینها مشخص نیست بابا این پولهار را جابجا کنید وبه صرف ملت خرج کنید مثلاً وام ازدواج جوانان- نه برا ی خرج کردن به گردن کلفتهای سرمایه داری مثل نعمت زاده که یکی از سرمایه گزار بزرگ ایران حودرو میباشد چرا باید ضرر اینها را مردم با گرفتن وامهای درصد بالاپس بدهد. این کارهایشان بیشتر به اقتصاد ضربه میزنند خودشان میخواهند بازار را آشفته کنند واز آشفتگی بازاراستفاده ببرند بالا خره وزیر صنعت معدن خودش یک بازاری ویک تجار وبهتر بگم یک مافیای اقتصادی است که بازار را به نفع خودش به دست گرفته و اینها توانستند دولت ومردم را بفریبانند
لطفاًپیگیری شود واز سوءاستفاده هایی که از دولت وملت سود کلان میبرند وبعد مثل پیگیری اختلاس دولت آقای احمدی نژاد تکرار نشود (مثل انتقاد آقای روحانی از دولت آقای احمدی نژاد)