امنيت حجاج درعربستان به زير پاه له شد/ علي نژاد
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۷/۱۰
بسم الله الرحمن الرحیم
در عرصه بینالملل، امنیت انسانی یکی از مهمترین حقوق بنیادین افراد در سطح ملی و بینالمللی محسوب میشود؛ بهطوری که میتوان آن را مبنای سایر موارد در حقوق بشر به شمار آورد.تردیدی وجود ندارد که امنیت از مهمترین فاکتورهای اجتماعی بوده که وجود آن در هر کشوری از ضروریات جامعه محسوب می شود.
امری که در واقع منشأ و زیربنای تمام امور اجتماعی بوده و با توجه نمودن به احادیث و روایات منقول از امامان معصوم(ع) نیز درمییابیم که «امنیت» از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و آن بزرگواران به دفعات اهمیت آن را مورد تأکید و تکرار قرار دادهاند.
بنابراین، امنیت انسانی یکی از مهمترین مبانی حقوق و آزادیهای بنیادین بشر به شمار میرود ودر بیشتر قوانین اساسی کشورها نیز به این مفهوم اشاره شده و جزء حقوق بنیادین بشر محسوب میشود، بهطوری که حتی در اعلامیه حقوق بشر موادی از آن به صراحت به موضوع امنیت اجتماعی پرداخته است ؛در ماده سوم اعلامیه جهانی حقوق بشر میخوانیم: « هر کس به عنوان عضو اجتماع حق امنیت اجتماعی دارد».
در واقع، دولتها وظیفه دارند تا شرایط لازم برای حفظ امنیت ساکنان کشور خود و اتباع دیگر کشورها را که بهصورت قانونی وارد کشور شدهاند فراهم سازندو متعهد هستند که امنیت زائر یا توریست را بهطور تمام و کمال فراهم کنند و یکی از مؤلفههای پذیرش زائر یا گردشگر در هر کشور، مسئله مهم و اساسی تأمین «امنیت» آنهاست. چراکه حفاظت و تأمین امنیت جان و مال زائران و گردشگران در بدیهیات و تعهدات بینالمللی عرفی و قانونی هر دولتی در قبال دولت دیگر محسوب میشود و در نظامهای حقوقی یکی از حقوق اساسی بنیادی بشر شناخته میشود.
در روزهای گذشته، اتفاقات تلخی در منا رخ داد که سبب کشته و زخمی شدن زائران کشورهای مختلف از جمله زائران ایرانی شد و پس از گذشت ۲۸ سال از فاجعه کشتار حجاج توسط رژیم آل سعود، بار دیگر نقاب نفاق و فریب از چهره ی مدعیان دروغین اسلام برانداخته شد.
در حالیکه حاجیان کشورهای مسلمان به سوی رمی جمرات حرکت میکردند، ارتش سعودی به دلایل نامعلوم و بدون هماهنگی قبلی دو مسیر رمی جمرات را بست؛ زائران مجبور شدند از مسیرهای دیگر تردد کنند؛ و ظاهرا همین امر موجب برخورد و ازدحام شدید در ورودی برخی از مسیرها شد و فاجعه منا را رقم زد.
به وجود آمدن دو حادثه ناگوار در طی چند روز در عربستان غیر طبیعی بوده و این در حالی است که عربستان سابقه خوبی در استقبال از زائران بیت الله الحرام ندارد ؛ هر چند آل سعود بجای تمرکز برمراسم حج،خون و خون ریزی را درکشورهای مسلمان مثل یمن درپیش گرفته است وهرجای ممالک اسلامی اگر جنایتی رخ دهد عربستان یک سر آن است. بنابراین لازم است تا جهان تشیع بعد از بازنگری و تحلیل حوادث اخیر، در خصوص نوع مدیریت امور حج تصمیم درستی اتخاذ کنند؛چرا که عربستان در قبال مسافرانی که بهصورت قانونی وارد کشورش میشوند تعهدات بینالمللی داشته و نسبت به آنان در تمام موقعیتها وظیفه یکسان دارد و فاجعه منا مسئله ای است که ملل مسلمان نمیتوانند براحتی ازآن بگذرند.
عربستان تکلیف دارد که علاوه بر جبران خسارت مادی و معنوی فاجعه منا و تعهد به عدم تکرار این حوادث، از تمام مسلمانان و اتباع و دولتهای متبوع آنها رسماً عذرخواهی کند و نمیتواند با پرداخت صرفاً غرامت به بازماندگان این حوادث، ضمن سرپوش گذاشتن به بیمسئولیتی خود، در مقابل از دست رفتن جان زائران کشورها بیتفاوت باشد.
بدون شک دولت ها و ملت های اسلامی نباید به قرائت بیانیه های خشک ، بی روح و تشریفاتی قناعت کنند؛ بلکه یا باید به دنبال اقدامی عملی برای کوتاه کردن دستان کثیف رژیم سعودی باشندو برای نجات دادن امت اسلامی از دستان تروریست های نیابتی آمریکا در منطقه به وحدت برسند یا خود را برای حوادثی اینچنینی و شاید به مراتب خونبار تر از این آماده کنند.
یقین میدانیم زمانی که فاجعه رخ داد مهدی فاطمه دربین حجاج بودند و این ظلم به مسلمانان را ازنزدیک دیدند.
شاید شیوخ آل سعود، آتش زدن چادر، و بستن راه را از اسلاف و اجداد خود به ارث برده اند…
یکی در قرن اول هجری و یکی در قرن پانزده هجری…
با امید به آنکه روزی باظهور حضرت ولیعصر(عج)ریشه حکومت جلاد آل سعود زده شود و مکه مکرمه ومدینه منوره از دست این دولت مستکبر نجات پیداکنند.
حسینعلی علی نژاد
کارشناس ارشد روابط بین الملل