ﺁﻳﺎ ﻭﺍﻗﻌﺎ ﺷﺐ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﻳﺎﺭﺍﻧﻪها، ﺷﺐ ﻋﺰﺍی ﺩﻭﻟﺖ ﺍﺳﺖ؟
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۶/۳۱
√ مدتی است که یارانهها هدفمند شدهاند و دولت دستهای گرم و رئوف خود را از شانههای نحیف و خستهٔ مردم و البته حاملهای انرژی مورد مصرف در جامعه برداشته و بجای آن مبلغی در حدود ۴۶۰/۰۰۰ ریال معادل چهلوشش هزار تومان بعنوان یارانه و بصورت ماهیانه به ازاء هر نفر ایرانی، به حساب سرپرستهای خانوار واریز میکند تا مردم با آرامشی بیشتر و البته با برنامهریزی و محاسباتی دقیقتر، از مبلغ یارانهٔ دریافت شده، هم قبوض آب و برق و گاز را پرداخت نمایند و هم مبلغی از آنرا جهت سرمایهگذاری برای آینده، پسانداز کنند! بطوریکه دولتمرد فکور و آیندهنگر سالهای گذشته اعتقاد داشت که ”اگر والدین، یارانهٔ متعلق به فرزندان را بصورت دستنخورده پسانداز نمایند، پس از گذشت ۱۰تا۱۵سال این کودک امروز و جوان فردا میتواند سرمایهای بین ۵۰تا۷۰میلیون تومان را در اختیار داشته باشد!
که بصورت دقیقتر مبلغ یارانهٔ ماهیانهٔ هر نفر ضربدر عدد ۱۲ برابر با یارانهٔ سالیانه وی خواهد بود یعنی:
۴۶۰/۰۰۰×۱۲=۵۵۲۰/۰۰۰(Rial)
که حاصلضرب آن مثلا در عدد ۲۰برابر خواهد بود با مبلغ یارانهٔ پسانداز شده پس از گذشت ۲۰سال یعنی:
۵۵۲۰/۰۰۰×۲۰=۱۱۰/۴۰۰/۰۰۰(Rial)
معادل یازده میلیون و چهل هزار تومان که البته شاید این بزرگوار در جمع و تفریق خود مقدار ناچیزی اختلاف با رقم واقعی و مورد محاسبه داشته باشد! اما نکتهٔ مهم و قابلتوجه همین حس زیبایامیدواری به آینده و خوشبین بودن به فردای فرزندان خواهد بود!
با ورود دولت جدید و با توجه به شرایط اقتصادی سخت و دشوار حاکم برجامعه بواسطهٔ تحریمهای موجود، روند پرداخت یارانهها اما همچنان ادامه یافت تا جائیکه وزیر اقتصاد و دارایی و دیگر مسئولان دولت تدبیر و امید شب پرداخت یارانهها را، شب عزای دولت نام نهادند!
اما واقعا این برخورد منتبار دولت با مردم و جامعه از جانب مردان مدبر و امیدوار، منطقی و معقول است؟
نگاهی گذرا به تغییر بوجود آمده در برخی از قیمتها نشان از واقعیتهایی پنهان دارد.
۱-ﻗﻴﻤﺖ هر لیتر ﺑﻨﺰﻳﻦ تا قبل از ﺳﺎﻝ ۸۹ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۱۰۰ ﺗﻮﻣﺎﻥ تعیین شده بود که پس از گذشت ۵ سال از آن تاریخ، ﻗﻴﻤﺖ هر لیتر ﺑﻨﺰﻳﻦ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ۹۴ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۱۰۰۰ ﺗﻮﻣﺎﻥ در نظر گرفته شد که این امر، افزایشی ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۹۰۰ ﺗﻮﻣﺎﻥ برای هر لیتر بنزین در فاصلهٔ سالهای ۸۹ تا ۹۴ را باعث میشود.
براساس آمارهای گرفته شده ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑﻨﺰﻳﻦ در ﻛﺸﻮﺭ در حدود ۷۱ ﻣﻴﻠﻴﻮﻥ ﻟﻴﺘﺮ برآورد شده است و این در حالیست که ﺟﻤﻌﻴﺖ ﺩﺭﻳﺎفتﻛﻨﻨﺪﻩ ﻳﺎﺭﺍﻧﻪ ﺣﺪﻭﺩ ۷۲ ﻣﻴﻠﻴﻮﻥ ﻧﻔﺮ درنظر گرفته شده است و این بدین معنیست که دولت روزانه مبلغی معادل ۱۰۸ میلیارد تومان را بعنوان یارانهٔ نقدی برای ۷۲ میلیون نفر از جمعیت کشور درنظر میگیرد و در طرف مقابل درآمد دولت از فروش روزانهٔ بنزین، مبلغی در حدود ۷۱ میلیارد تومان خواهد بود. با این تفاسیر مبلغی معادل ۳۷ میلیارد تومان از یارانهها، موقتا در جیب ملت باقی خواهد ماند.
۲-ﻗﻴﻤﺖ هر لیتر ﮔﺎﺯﻭﺋﻴﻞ تا ﺳﺎﻝ ۸۹ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۱۶ ﺗﻮﻣﺎﻥ تعیین شده بود اما ﻗﻴﻤﺖ آن ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ۹۴ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۳۵۰ ﺗﻮﻣﺎﻥ برای هر لیتر از آن درنظر گرفته شد.
براساس بررسیهای انجام شده، ﻣﺼﺮﻑ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﮔﺎﺯﻭﺋﻴﻞ در ﻛﺸﻮﺭ چیزی ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﺎ ۷۶ ﻣﻴﻠﻴﻮﻥ ﻟﻴﺘﺮ محاسبه شده است که با توجه به قیمت هر لیتر از آن، درآمد دولت از فروش روزانهٔ گازوئیل معادل ۲۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان خواهد بود که با کم کردن این مبلغ از باقیماندهٔ یارانه در قسمت اول خواهیم داشت:
۳۷میلیارد-۲۶میلیارد و ۶۰۰ میلیون برابر با ۱۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بعنوان یارانهٔ مانده در حساب روزانهٔ مردم خواهد بود.
و اگر این روش محاسبه را در مواردی دیگر چون افزایش قیمت ﻣﺎﺯﻭﺕ، ﮔﺎﺯﺧﺎنگی، ﮔﺎﺯسیﺍﻥجی، ﮔﺎﺯ ﺍﻝپیجی، ﺑﺮﻕ، ﻧﻔﺖ ﺳﻔﻴﺪ ﻭ ﻧﺎﻥ هم انجام دهیم مشاهده خواهیم کرد که
ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺩﻭﻟﺖ روزانه از ﻫﺮ ﻧﻔﺮ از جمعیت ایران مبلغی نزدیک به ۳۵۰۰ ﺗﻮﻣﺎﻥ خواهد بود در حالیکه مبلغ یارانهٔ پرداختی توسط دولت روزانه حدود ۱۵۰۰ تومان برای هر نفر از جمعیت کشور تعیین گردیده است.
در واقع دولت ماهیانه مبلغی را به اسم یارانهٔ نقدی در اختیار مردم قرار میدهد اما نهایتا در حدود ۲ برابر آنرا از مرد باز پس میگیرد.
حال اگر دستمزد و حقوق وزرا و اعضاء کابینهٔ دولت را بدون هیچگونه افزایشی درنظر بگیریم، ﺁﻳﺎ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﻳﺎﺭﺍﻧﻪ برای کمک به مردم بیخبر از همهجا به این اندازه ﺳﺨﺖ و طاقتفرساست که دولتیها در برخورد با آن همواره خود را عزادار و سوگوار نشان میدهند؟
در پایان با شناختی که این حقیر از مردم سادهدل و خوشقلب کشورم دارم، بعید میدانم بمنظور بیرون کشیدن مردان دولتی از زیر بیرقهای سیاه ماتم، بخشش و گذشتی را از خود نشان ندهند.