بارشهادرمازندران،از بارشهای سیلآسا تاتکرارحادثه تلخ سیل
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۶/۳۰
به گزارش نیوزنکا:طی سالهای اخیر نوع و زمان بارشها تغییر کرده است، یعنی در گذشته بارشها بهصورت متناوب بوده در حالیکه در سالهای اخیر بارشها حالت سیلآسا بهخود گرفته است.
بنا بر اعتقاد برخی کارشناسان این موضوع به تغییر اقلیم برمیگردد که نوسانات اقلیمی سببشده که بارشها آسا شده و از حالت متناوب خارج شود.
یکی از موضوعات مورد توجه وقوع خشکسالی است که این موضوع برای استان پربارانی مانند مازندران جای سوال دارد.
تکرار حادثه سیل واقعیت تلخی است که طی سالهای اخیر بیشتر شاهد آن هستیم و باید به فکر چاره باشیم.
* تغییر در نوع و زمان بارشها
مدیرکل هواشناسی مازندران در این باره در گفتوگو با فارس، با اشاره به تغییر در نوع و مقدار بارشها، اظهار کرد: امسال کمترین بارش در چندین سال داشتیم ولی در پایان مرداد و شهریورماه بیشترین بارش را شاهد بودیم و در کنار آن بهصورت رگباری و شدید و تعداد روزهای آفتابی افزایش یافت.
نوربخش داداشی با اعلام اینکه وضع بارندگی از لحاظ مقدار و نوع بارش زمان تغییر کرده است، افزود: بهنوعی بارندگی خیلی شدید و سیلآسا در برخی مواقع سال داریم.
وی با بیان اینکه گرمترین تابستان را طی سالهای گذشته امسال در مازندران تجربه کردیم، گفت: همچنین نوع بارش در ارتفاعات تغییر کرده در گذشته بهصورت برف با ماندگاری بالا بوده اما در سالهای اخیر بهصورت بارش شدید تغییر کرده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران تصریح کرد: نوسانات اقلیمی که امروزه در جهان حاکم است در ایران طی چند سال گذشته با دخالت انسان در طبیعت سبب برهم زدن نظم آن شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: همچنین استفاده از سوختهای فسیلی، افزایش تعداد و کاهش بارش غبارهای را در سطح زمین بهوجود میآورد و وجود نوسانات شدید و وزش بادهای شدید سبب افزایش غبار میشود، یکی از دلایل آن تغییرات اقلیمی است.
داداشی اضافه کرد: در ۵۰ سال اخیر یک درجه دمای هوا افزایش پیدا کرد، این دما از نظر جوی و مطالعات میانگین در این مدت عدد بزرگی بوده که موجب این میزان تغییر در آب و هوای جهان شده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران بیان کرد: همچنین دانشمندان هواشناسی پیشبینی کردند تا سال ۲۰۵۰ دو درجه به گرمای هوا افزوده میشود که در صورت تحقق آن مشخص نیست شاهد چه میزان تغییر باشیم.
این مسئول با تأکید بر ضرورت برنامهریزی روی این مهم، خاطرنشان کرد: با توجه به شناخت محیط برنامهریزی شود تا کمترین خسارت را داشته باشیم.
داداشی در پایان گفت: یکی از دلایل ایجاد هواشناسی، شناخت آب و هوا و کاهش خطرپذیری به انسان و محیط بوده که بیشترین کاربرد آن در برنامهریزی برای آینده است تا بتوانیم نقش خود را بهخوبی ایفا کنیم.
* عامل انسانی؛ مهمترین دلیل وقوع سیل
مدیرکل مدیریت بحران مازندران در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: اعتقاد من بر این است بیشترین عامل وقوع سیل عامل انسانی است.
علیاصغر احمدی بیان کرد: عوامل دستساز، بناهای غیرمجاز بر بستر رودخانه و ابنیههای احداثشده بر بستر رودخانه و انهار خطر وقوع سیلاب را افزایش میدهند.
وی با بیان اینکه اغلب منازل با ابعاد غیرفنی در بستر رودخانهها احداث شدند، تصریح کرد: قطع درختان در مناطق بالادست جنگلی نیز این مشکل را دوچندان کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران اضافه کرد: دخالت انسان در طبیعت در رانش زمین، نفوذپذیری حرکت آب در سطح زمین اثرگذار است و جریان آب بالاتر رفته و سیلآسا میشود.
کارشناس ارشد مطلع در امور مدیریت بحران در گفتوگو با فارس با بیان اینکه بارندگیهایی که در فصل تابستان و پاییز داریم بهصورت رگباری است، اظهار کرد: با توجه به این موضوع رصد جبهه بارانزا توسط شبکه هواشناسی به کندی انجام شده و یا تجهیزات ما کامل نیستند و نمیتوانند زمان وقوع بارندگی رگباری را پیشبینی کنند.
بهزاد پورمحمد با اشاره به اینکه ایران به کشور چهارفصل معروف است، بیان کرد: به تناسب بارش باران در فصل نیاز آبی تقلیل پیدا کرده، باید بارش برف ماندگار باشد که ذخیره آب زیرزمینی را تقویت کند و استحصال از آب افزایش یافته که پیامد آن خشکسالی بوده که در نتیجه عدم نظارت بر برداشت از آب سفرههای زیرزمینی است.
* برداشت بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی؛ عامل اصلی کمآبی
وی اضافه کرد: عامل اصلی کمآبی عدم مدیریت و برداشت بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی است.
کارشناسارشد مطلع در امور مدیریت بحران با اعلام اینکه عامل اصلی و تأثیرگذار در هر نوع سیلابی دخالت انسان است، خاطرنشان کرد: هرچه انسان در طبیعت اثر منفی داشته باشد، به همان میزان تخریب افزایش مییابد.
پورمحمد با بیان اینکه رودخانهها و انهار حریمی دارند که بهواسطه میزان دبی سیلابی است، اضافه کرد: بهدلیل اینکه انسانها با کشاورزی و احداث سازههایی از جمله پلهای غیراستاندارد به بستر و حریم رودخانهها و انهار تجاوز کرده که این موضوع سبب مسدود شدن مسیر آب و در نتیجه بروز خسارت میشود.
وی یادآور شد: بارندگی به خودی خود تخریب ایجاد نمیکند، اگر مسیر آب مسدود باشد تخریب به همراه دارد.
کارشناسارشد مطلع در امور مدیریت بحران تصریح کرد: در سالهای اخیر بهدلیل نبود نظارت بر ساخت و سازها بهویژه مناطق خارج از بافت روستا و شهرها و از طرفی افزایش قیمت زمین در مناطق شهری و روستایی مردم ناخودآگاه بدون علم و با علم اقدام به ساخت و ساز در بستر رودخانهها کرده که پیامدی جز تخریب به همراه ندارد.
بهزاد پورمحمد با اشاره به اینکه قوانین نسبتاً خوبی در بحث پیشگیری از سیل داریم، اظهار کرد: براساس قانون توزیع عادلانه آب هرگونه ساخت و ساز در حریم رودخانه مجاز نیست.
وی خاطرنشان کرد: همچنین براساس ماده ۵۵ قانون شهرداریها، طرح هادی روستایی و طرح جامع شهری بر عدم ساخت و ساز غیرمجاز بر بستر رودخانهها تأکید دارد که با این وجود مشاهده این موارد نشاندهنده رعایت نکردن قانون و نظارت نادرست بر اجرای آن است.
کارشناسارشد مطلع در امور مدیریت بحران، اظهار کرد: متأسفانه زمانی به فکر سیل میافتیم که اتفاق افتاده بوده و اقدامات در کشور ما نیز عمدتاً در بحث مقابله و امدادرسانی است.
پورمحمد بر انجام اقدامات پیشگیرانه برای وقوع سیل تأکید کرد و گفت: آزادسازی حریم رودخانهها، استانداردسازی ابنیه احداثشده در مسیر انهار و رودخانهها و احداث دیوارهای حفاظتی از اقدامات پیشگیرانه است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی یادآور شد: امکانات دولت محدود بوده ولی طبیعتاً اثرگذار است، بهویژه در استانهای شمالی که مرتب با سیل مواجه هستند.
کارشناسارشد مطلع در امور مدیریت بحران خاطرنشان کرد: دولت باید یک طرح جامع عملیاتی ورود پیدا کند و بحث پیشگیرانه را در اولویت قرار دهد تا مردم مشارکت کنند.
به گزارش فارس، اعتقاد برخی کارشناسان بر تغییرات اقلیمی و برخی بر دخالت انسان در طبیعت و برهم خوردن نظم است که با توجه به اهمیت موضوع باید چارهاندیشی جدی صورت گیرد تا شاهد تکرار حادثه تلخ سیل نباشیم.
انتهای پیام/۸۶۰۰۳/ت۴۰/ظ۱۰۰۴