جشن خرمن/سمسکنده،الگویی،آموزش ترویج کشاورزی مازندران+۲۱ تصوير
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۶/۲۹
روستای سمسکنده علیای ساری روستای نمونه آموزش ترویج کشاورزی مازندران شد و قراراست به عنوان دهکده الگویی ترویج کشاورزی مازندران، همه کلاس های آموزشی ترویج کشاورزی با توجه به نوع محصولاتی که در این روستا کشت می شود درروستای سمسکنده علیا از بخش مرکزی شهرستان ساری برگزار شود.
به گزارش خبرنگارنیوز نکا، مدیراداره آموزش و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حاشیه برگزاری جشن بزرک خرمن و شکر گزاری که هفته سوم شهریوربا حضور مسئولان استان و شهرستان و مهمانان و مسافران و گردشگران از سراسر کشور برگزار شد با اشاره به استقبال کشاورزان وباغداران این روستا و حضور مستمرآنها در کلاس های ترویجی گفت، این روستا به عنوان روستای پایلوت آموزش های ترویج کشاورزی اعلام می شود.
مجید بهادری افزود: از ابتدای امسال تا کنون بیش از ۲ هزار۱۲۰ کلاس آموزش ترویج کشاورزی در مازندران برگزار و ۱۳ هزارو ۵۰۰ بازدید میدانی آموزش ترویجی از این دوره ها انجام و در ماه مبارک رمضان نیز ۸۵۰ بر نامه آموزشی در مساجد و تکایای استان با حضور کشاورزان و باغداران برگزار شد.
وی تصریح: کرد: ۲۰ برنامه تلویزیونی و ۳هزار دقیقه برنامه رادیویی با موضوع ترویج کشاورزی و ۱۲۴ سایت آلگویی آموزشی به صورت عملیاتی در مزرعه (آموزش مدرسه در مزرعه) نیز برگزار شد که روستای سمسکنده علیا در بخش باغداری ویژه مرکبات نمونه شده است.
مدیراداره آموزش و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران : هدف از برگزاری این دوره های آموزشی را ارتقاء دانش و مهارت کشاورزان و باغداران با هدف تولید محصولات بیشتر و با کیفیت تر ، سلامت و امنیت غذایی جامعه و رضایت شغلی کشاورزان و باغداران بیان و خاطر نشان کرد، در این صورت است که فرمایشات مقام معظم رهبری که اهمیت اقتصاد مقاومتی است تحقق خواهد یافت.
بهادری یاد آور شد: ۵۰ هزار بهره بردارکشاورزی در این مدت آموزش مستقیم دیده اند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ساری نیز دراین مراسم با اشاره به اهمت کشت دانه های روغنی در کشور گفت: باید به کشت دانه های روغنی نیز بیشتر توجه شود.
قاسم نژاد: از کشاورزان این منطقه خواست که در کشت دوم، کشت دانه های روغنی به ویژه کلزا را در اولویت قرار دهند تا درتولید روغن مصرفی کشور سهیم شوند.
رئیس شورای اسلامی روستای سمسکنده علیا نیزدر این مراسم گفت، مدت ۲ سال است که جشن خرمن و شکر گزاری در پایان برداشت محصول برنج دراین روستا برگزار می شود و خوشبخانه مردم این روستا به ویژه جوانان و نوجوانان و نیز روستا های مجاور و حتی مسافران و گردشگرانی از سراسرکشور به دلیل اینکه این جشن در امامزاده ابراهیم، که در کمربندی شمالی ساری واقع شده است برگزار می شود استقبال خوبی شده است.
حسین تند رو افزود: احیا و زنده کردن جشن های سنتی ورسم و رسوم های مذهبی و یاد آوری آنها در جامعه مدرن امروزی نه تنها برگشت به مشکلات گذشته و کهنه نگری و عقب ماندگی به شمار نمی آید،بلکه موجب احساس شورو نشاط و تجدید خاطره برای پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها وپدران و مادران که سختی های آن سالها را با پوست و استخوان لمس کرده اند، هرچند سخت بوده اما از اینکه خاطراتشان زنده می شود بسیارعلاقه نشان می دهند و شکر گزارخدا وند هستند.
وی تصریح کرد: نوجوانان و جوانان نیز با شرکت در این مراسم ها و جشن ها نیز متوجه سختی های نسل های گذشته و آسایش زندگی امروز خود می شوند وتحمل آنها در برابر مشکلات روزمره زندگی نیز بیشتر خواهد شد.
جشن خرمن و شکر گزاری جشنی است که کشاورزان مازندران پس از پایان برداشت محصول برنج برپا می کردند و با خرمن (جدا کردن شلتوک از ساقه برنج به وسیله گرداندن اسب روی شالی ) انجام می شد . در این جشن پس از جدا کردن شلتوک ازساقه برنج آن را به وسیله ظرف استوانه ای چوبی با نام خدا و سلام و صلوات پیمانه (کیله) می کردند و از خداوند متعال برکت روزی خود و خانواده را طلب و شکر گزاری می کردند.
شخصی که به صورت نمادین این عمل را انجام میداد در زمان پیمانه کردن می گفت، یک دین خدا، ۲ برکت دنه خدا، ۳ دین محمد(ص) ۴، ۵، ،۶، ۷، ۸، ۹ مشت (پرشدن پیمانه)۱۰ برکت دنه خدا و با پخش شیرینی و آش محلی جشن را به پایان می رساندند.
مراسم پیمانه (کیله) کردن نیز دربخشی ازاین مراسم با بهره گرفتن از آموزه های گذشته گان توسط یکی از کشاورزان با تجربه این روستا برگزارشد.
برگزاری مانور ماشین آلات کشاورزی که امروزه در کاشت و برداشت برنج از آنها استفاده می شود و موسقی محلی از برنامه های جانبی در کنار این جشن بوده و در پایان جشن خرمن و شکر گزاری در روستای سمسکنده از مسن ترین و جوان ترین کشاورزان و باغداران روستا و نیز دو نفر ازمهندسان برترآموزش وترویج کشاورزی استان و اعضای تعاونی ماشین آلات کشاورزی که در کاشت و برداشت به موقع محصولات کشاورزی روستا تلاش کردند با اهدای جوایزو لوح سپاس قدر دانی کردند.
گزارشگر: سکینه رضائیان
باتشکر فراوان از شماجناب اقای یدالهی.خدا قوت
جالب بود خوب دارند لوازم کشاورزی ازقبیل کنباین تراکتور… درمقابل جایگاه مراسم یک رژه ای هم می رفتند هنوز زیباتر می شد یاشاید انجام شد تصویر نداشتید