نفوذ دشمن از راه فرهنگ/عباس جعفري

مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت، با بیان اینکه «دستگاه‌های مختلف، دستگاه‌های اقتصادی، دستگاه‌های فرهنگی توجّه داشته باشند که ما در داخلِ نقشه‌ی طرّاحی شده‌ی دشمن قرار نگیریم و بازی نکنیم» به تلاش دشمن برای رخنه و نفوذ در کشور اشاره کردند و در ادامه به توصیه‌هایی در زمینه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و… پرداختند. ایشان اقتصاد را اصلی ترین اولویت کشور دانستند و در خصوص مسائل فرهنگی نیز فرمودند: «دو کار اساسی و اصلی است که باید انجام بگیرد؛ یکی تولیدات فرهنگی سالم در زمینه‌های مختلف، و یکی جلوگیری از تولیدهای مضر و به‌اصطلاح متاع و کالای مضرّ فرهنگی؛ به نظر من این جزو کارهای اساسی است».

با توجه به آنچه گفته شد، به نظر می رسد که تلاش برای نفوذ و رخنه در کشور از سوی دشمن، بیش از هر طریق از حوزه فرهنگ است که جای نگرانی دارد. اهمیت این موضوع نیز از آن روی است که فرهنگ به مثابه عنصری بنیادین در هر جامعه ای،‌ زیربنای ایجاد و شکل گیری نظام های سیاسی است. بدین معنا که اساساً نظام های سیاسی مصنوعاتی فرهنگ پایه هستند. توجه به این نکته از یک سو و دقت در راهبرد آمریکا برای استحاله ماهیت و براندازی جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر، اهمیت مضاعف این موضوع را می رساند. به بیان دقیق تر، همانگونه که گفته می‌شود، برای سرنگونی دولت ها باید از آنها سلب مشروعیت کرد و برای سلب مشروعیت نیز باید ارزش‌های آنان را تغییر داد، تلاش برای رخنه و نفوذ در کشور اساساً برای تغییر ارزش های مردم کشورمان می‌باشد که خود ارزش‌ها مقوله بنیادین شکل دهنده به فرهنگ هستند.

بنابراین، هدف دشمن برای نفوذ در کشور این است که با تغییر نگرش ها و ارزش های مردم کشورمان، زمینه تغییر رفتار (استحاله) و در نهایت براندازی نظام اسلامی را فراهم سازد، زیرا همانگونه که تلویحاً اشاره شد، نظام های سیاسی در بهترین حالت، زمانی در ثبات به سر می برند که با عناصر فرهنگی، که پایه های اساسی شکل دهنده به ماهیت و هویت آنها می‌باشند، در تطابق و هماهنگی قرار داشته باشند. مسلم است چنانچه این عناصر فرهنگی دچار تغییر شوند و به نوعی ارتباط آنها با روبناهای خود (نظام های سیاسی) مخدوش شود، تغییراتی را نیز در نظم سیاسی موجود ایجاد می‌شود. به بیان دیگر،‌ هرگونه تغییر و دست کاری در عناصر زیربنایی فرهنگی، تغییر در عناصر روبنایی سیاسی را در پی خواهد داشت.

توضیح آنکه چنانچه عناصر فرهنگی و ارزش های مردم کشوری دستخوش دگرگونی شوند یا به عبارتی، مردم یک کشور تغییر ذائقه دهند، در این صورت خواسته های آنها مغایر با آرمان های نظام سیاسی حاکم بر آنها خواهد بود. این موضوع بویژه برای نظام‌های ارزش پایه و ارزش محور اهمیت دارد که حاصل آن یا تغییر ماهیت (استحاله) نظام سیاسی یا بی‌ثباتی سیاسی است؛ بدین معنا که چنانچه ارزش‌های مردم یک جامعه تغییر کنند، نظام حاکم بر آنها یا باید این تغییرات را بپذیرد و در راستای آنها سیاستگذاری و اقدام کند که در این صورت تغییر رفتار داده است، یا اینکه آنها را نپذیرد که در این صورت با نارضایتی اجتماعی و به احتمال زیاد با شورش‌ها و بی‌ثباتی‌های سیاسی مواجه خواهد شد. از این رو، تلاش دشمن برای نفوذ در کشور بیشتر معطوف به حوزه فرهنگ است. هرچند ارتباطات اقتصادی و در مجموع آنچه که مربوط به حوزه اقتصاد می‌شود نیز می‌تواند در این زمینه نقش تسهیل کننده و زمینه ساز داشته باشد.

عباس جعفری زرندینی کارشناس ارشد علوم سیاسی

دیدگاه های این مطلب

11 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. سیدقدرت اله شریفی در گفت:

    اینجانب ازبرادربزرگوار عباس جعفری کمال تشکررادارم ازینکه مطلب زیبای را نوشته اند ودرزمینه نفوذدشمن درعرصه های مختلف به ویژه فرهنگ و…دغدغه زیادی دارند وامید این می رود کارشناسان سیاسی برای جلوگیری نفوذ بیگانه گان درعرصه های مختلف راهکارهای مناسب راارائه دهند تااینکه درزمینه های فوق کارهای عملیاتی صورت گیرد جهت جلوگیری نفوذ دشمنان نظام وانقلاب اسلامی.انشالله موفق باشید

  2. بنام خدا.
    جالب و پرمحتوا.

  3. طوسی زارم رودی در گفت:

    ضمن عرض سلام خدمت این بزرگوار؛وتشکر از این مطلب متین ودرخورتأمل وتفکر!! که مناسب حال وهوای فرهنگی ومذهبی جامعه این روزهای ما است.

    منظور‎ ‎از استحاله فرهنگی؛ تلاش دشمنان یک ملت برای گرفتن اعتقادات و ارزش های مردم آن جامعه است. مردمی که با پشتوانه اعقادات ‏دینی و ملی خود سرمایه عظیمی از فرهنگ و دست آوردهای فرهنگی ومذهبی را با خود دارند. این فرهنگ که بر اساس اعتقادات دینی مردم شکل ‏گرفته و باعث ترقی و تعالی آنها شده و می شود، دشمن تلاش می کند تا به شیوه های گوناگون، به جنگ فرهنگی آنان رفته و فرهنگ آنان را ‏مورد هجوم قرار داده، و با تغییر فرهنگ آنان آن ملت را از پای در آورد، فرهنگ آنان را که در واقع هویت آن ملت است از آنها گرفته و فرهنگ دل ‏خواه خود را جایگزین آن می کند در نتیجه مردم بی هویت شده فرهنگی وارداتی جایگزین آن خواهد شد و در واقع نوعی برانداری است که ‏وابستگی های دیگر را به دنبال دارد.
    فی المثال سریال‌های شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان در حال حاضر میان خانواده‌های ایرانی راه پیدا کرده‌اند و هدفی جز تخریب ارزش‌ها ‏و استحاله فرهنگی ندارند.واز جمله کوچکترین نمونه استحاله از درون که شاید به چشم هم نیاید و بعضی از مسئولین خواسته وناخواسته به روند استحاله فرهنگی کمک می کنند؛ تغییر عنوان «جشنواره فیلم فجر انقلاب اسلامی ایران» به «جشنواره فیلم ایران» این تغییر نام یادآور آن شعاری است که افراد در فتنه ۸۸ به جای «جمهوری ‏اسلامی»، «جمهوری ایرانی» را مطرح می کردندوهمچنین تساهل وتسامح کنونی در اجرای احکام دینی،مذهبی وفرهنگی،عدم پرداختن به امر مهم واجتناب ناپذیروحیاتی امر به معروف ونهی از منکر در جامعه کنونی می باشد،که تأثیر مستقیمی روی ثبات اجتماعی وفرهنگی جامعه وافرادآن دارد.
    آیه:لا یتخذ المؤمنون الکافرین اولیاء من دون المؤمنین و من یفعل ذلک فلیس من الله فی شیء الا ان تتقوا منهم تقاه و یحذرکم الله نفسه و الی ‏الله المصیر؛ مؤمنان نباید کافران را به جای مؤمنان به دوستی بگیرند و هر کس چنین کند او را با خدا هیچ رابطه‌ای نیست مگر اینکه از آنها به ‏نوعی تقیه کند و خداوند شما را از عذاب خود می‌ترساند و بازگشت شما به سوی خداست”(آل‌عمران: ۲۸).
    خداوند در این آیه درس سیاسی و اجتماعی مهمی به مسلمانان می‌دهد و آن اینکه بیگانگان را هرگز دوست و یاور و ولیّ و سرپرست خود ‏برنگزینید. البته این مفهوم در آیات متعددی از قرآن آمده است مانند: آل‌عمران: ۱۱۸، نساء: ۸۹، نساء: ۱۴۴، مائده: ۵۱، توبه ۲۳، ممتحنه: ۱. ‏این آیات جامعه اسلامی را از پذیرش تهاجم فرهنگی دشمن و الگوگیری از آنان برحذر می‌دارد و یک خط مشی مستقل سیاسی را برای ‏مسلمانان ترسیم می‌کند.
    مرحوم استاد شهید مطهری (ره) در بیان آفات نهضت، یکی از آفاتی را که بررسی می‌کند، تغییر جهت اندیشه‌ها و انحراف مسیر نیت‌هاست ‏که آفتی معنوی و به اصطلاح امروزیها، استحاله فرهنگی است.
    ایشان می‌فرمایند: “نهضت خدایی باید برای خدا آغاز یابد و برای خدا ادامه یابد و هیچ خاطره و اندیشه غیرخدایی در آن راه نیابد تا عنایت و ‏نصرت الهی شاملش گردد و گرنه باد غیرت الهی به صدر خار پریشان دلش می‌نماید. آنکه نهضت خدایی آغاز می‌نماید باید جز به خدا نیندیشد، ‏توکلش بر ذات مقدس او باشد و دائما حضور ذهنی داشته باشد که در حال بازگشتن به اوست.
    …..***به امیدآینده ای روشن برای ایران اسلامی ونمودارزشهای اصیل وجدا از تزویروکمرنگی وعدم بی تفاوتی نسبت به آن و‏تابناکی فرهنگ ومذهب اسلام ناب محمدی(ص) درکشور و فراتر از آن!!
    ان شاءا….

    • باسلام خدمت برادر بزرگوارم آقای یدالهی بخاطر سایت خبری فراجناهیش که افتخار ما نکا ییان می باشد.
      این برادر بزرگوارمان آقای طوسی عجب پرمغز مطلب راادا کرده وزیبا گفتند.افتخار ماست که در نکا چه دبیران باسوادی داریم وقدر ومنزلت آنان را نمی شناسیم.امیدواریم در آینده نزدیک ایشان رادر مقامهای بالاتری ببینیم.

  4. مطلب بسیار جالب بود.امیدوارم موفق باشید

  5. سلام علیکم!
    واقعا اقای يداللهي با مدیرت سایت خوبش ومیریت مطالب جالبش مشور شده وسایتهای دیگر بی مخاطب مانده مانند ……
    از مطلب دوستان استفاده بردیم هرچند سوادچندانی نداریم ولی خوب نوشتند.انشاالله موفق باشند. به حاج اقای لایینی هم سلام خالصانه دارم و کیانی هستم.

  6. متن اصلی مقاله در سایت بصیرت نوشته شد. این مطلب مشابه مقاله آقای مصطفی قربانی با موضوع خطر نفوذ از دریچه فرهنگ، می باشد از آقای جعفری انتظار می رود با توجه به سطح آشنایی آنها در زمینه تخصصی و سطح تحصیلی آن ها مطالبی که ارائه می دهند از خودشان باشد یا حداقل منبع و مرجع اصلی خبر ذکر گردد. به نظر بنده ارائه ی این گونه مطالب به این صورت را یک نوع سرقت خبری، علمی، ادبی و… می گویند. از آقای یداللهی مدیریت سایت نیوز نکا انتظار می رود بازبینی و بررسی مطالب بخصوص در ذکر منبع و مرجع اصلی خبر بیشتر از این کوشا باشند.ضمن اینکه زحمات بی دریغ آقای یداللهی در مدیریت این سایت برای پوشش خبری داخل و خارج شهرستان شایسته تقدیر می باشد.

  7. جالب بود

  8. سلام.
    اگه ما بتوانیم فرهنگ خودمان حفظ کنیم.همه چیز درست می شود.دشمن به دنبال تغییر فرهنگ ما هستش.

  9. همه چیز از فرهنگ شروع میشه.باید مواظب تغییر فرهنگ در ایران باشیم.آمریکا به دنبال همین موضوع است

  10. همه چیز از فرهنگ شروع میشه. ما باید مواظب تغییر فرهنگ در ایران باشیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *