کریمه اهل بیت (س)/به قلم انتصاري

این روزها که از حریم حرمت میگذرم گنبد طلایی‌ات را درخشان‌تر از همیشه می‌بینم. در حریم آستانت عطر حضور ملکوتیان چون نسیمی خنک روح را نوازش می‌دهد . ملائک کوله بارهای اندوه را به روحی پر از امید تبدیل می‌کنند. تا جایی‌که می‌توان حس پرواز یافت و روح خسته را جانی تازه داد.آرامشی که در حرمت نصیب انسان می‌شود به امید شفاعت است چون به شفیعه لقب گرفته‌ای.download masomeh

بانوی آفتاب! دست‌هایم را به پنجره ضریحت قلاب می‌کنم و دلم را میهمان مهربانیت می‌نمایم؛ چون کریمه‌ای هستی که عاشقان بر سفره و خوان تو کسب روزی می‌کنند و تو کسی را دست خالی بر نمی‌گردانی و سبوی هر کسی به قدر معرفتش پر خواهد شد. عطر وجود تو به قم آبرو داده چونان که زیارتت در قم بهشت را واجب می‌کند و سیل مشتاقان را به درگاهت می‌کشاند. امام جواد (ع)می‌فرمایند: هر كس قبر عمّه‌ام را در قم زيارت كند ، بهشت براى اوست.. ( بحار الانوار ، ج ۹۹ ، ص ۲۶۵)
حضرت معصومه ـ سلام الله عليها ـ يكي از بانوان با فضيلت و با شخصيت خاندان اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ است. پدر بزرگوار او حضرت «موسي بن جعفر» امام هفتم شيعيان مي‎باشد. مادر گرامي حضرت معصومه «نجمه» مادر بزرگوار امام رضا ـ عليه السّلام ـ مي‎باشد. نجمه از بانوان با فضيلت و از اسوه‎هاي تقوا و شرافت و از مخدرات كم نظير تاريخ بشريت است . (دلائل الامامت، ص ۳۰۹)
نام شریف آن حضرت، فاطمه کبری سلام الله علیها و القابش معصومه، طاهره، حمیده و برّه، رشیده، تقیّه،کریمه اهل بیت و عالمه آل طه و… می باشد. در اول ذیقعده سال ۱۷۳ (هـ.ق) در مدینه به دنیا آمد و در سن ۲۸ سالگی در دهم ماه ربیع الاول ۲۰۱ در قم وفات یافت.

کرامت در کودکیimages (2) images

آن حضرت تا سن شش سالگی در مدینه در محضر پدر برزگوارش امام هفتم بوده که یکی از کرامات و فضائل حضرت معصومه سلام الله علیها در همین سن خردسالی روی داد. زمانی که پدر بزرگوارشان در سفر بودند، جمعی از شیعیان برای دریافت پرسش‌های خود به مدینه وارد شدند تا به محضرامام موسی بن جعفر علیه السلام برسند و پاسخ سؤالات خود را از حضرتش دریافت کنند. اما با خبر شدند که آن بزرگوار در مسافرت هستند؛ لذا پرسش‌ها را به خانواده امام کاظم علیه السلام سپردند تا در سفر بعد پاسخ بگیرند. حضرت معصومه سلام الله علیها که حدود شش سال داشت، پاسخ سؤالات آن‌ها را نوشت و به ایشان داد. امام موسی کاظم علیه السلام پس از بازگشت از سفر و باخبر شدن از این قضیه به نشان تمجید از دخترش حضرت معصومه سلام الله علیها و تصدیق او سه بار فرمودند: فداها ابوها؛ پدرش به فدایش.
حضرت معصومه سلام الله علیها بعد از پدر، در سال ۱۷۹ تحت کفالت برادرش حضرت امام رضا علیه السلام قرار گرفت و تا سال ۲۰۰ (ه.ق) یعنی ۲۱ سال تمام ، در کنار برادر بزرگوارشان به مقامات عالی و کمالات علمی و عرفانی و اخلاقی دست یافت. (بحارالانوار، ج ۱۰۲، ص ۲۶۷.(
.
۲. امام صادق علیه السلام می‌فرمایند «وستدفن فیها امرأةٌ من اولادی تسّمی فاطمهٌ فمن زارها وجبت له الجنَّه؛ ] به زودی در قم بانویی از فرزندان من به نام فاطمه دفن خواهد شد. کسی که مرقد او را زیارت کند بهشت برای او واجب گردد). بحارالانوار،ج ۴۸،ص۳۱۷.)
192100_orig karime
زیارتنامه مخصوص
در بین امام‌زادگان عظیم الشان تنها معدودی از آنان دارای زیارتنامه مخصوص که از ناحیه معصوم صادر شده باشد می‌باشند که حضرت معصومه یکی از آنان است. در این زیارت فرازهای بسیار ارزشمندی وجود دارد که بیانگر شان و شخصیت و مراتب معنوی حضرت معصومه می‌باشد.
مقام شفاعت
یکی از ویژگی‌هایی که از زیارتنامه حضرت معصومه بدست می‌آید مقام شفاعت ایشان است. هر عاشق دلباخته که از راه دور و نزدیک با عبارت یا فاطمه اشفعی لی فی الجنه آن حضرت را مورد خطاب قرار می‌دهد؛ در واقع به بعدی از مقام معنوی حضرت اشاره نموده و آن مقام شفاعت است. این مقام گسترده در قیامت محدود به گروه خاص و تعداد معین نمی‌باشد؛ بلکه بیانگر آن است که فاطمه معصومه همه شیعیان را بلکه همه زائران را در قیامت شفاعت می‌نماید. اما اینکه آیا این مقام در حد درک بشری است؟ در فراز دیگر از این زیارتنامه به آن اشاره شده و عقول بشری را عاجز از درک آن معرفی نموده و می‌فرماید: فان لک عندالله شانا من الشان.
عاقبت به‌خیری با زیارت حضرت معصومه
یکی از دعاها و آرزوهای همه مومنین آن است که سرانجام کار ختم به خیر گردد و مشمول نعمت عاقبت به خیری گردند. در فرازی از زیارتنامه حضرت معصومه ایشان را واسطه کسب نعمت عاقبت بخیری معرفی می‌کنند: اللهم ان اسئلک ان تختم لی بالسعاده ؛بنابراین ارزش معنوی آن حضرت چنان است که زائر امید به عاقبت به‌خیری داشته و این نعمت بزرگ الهی مرهون زیارت کریمه اهل بیت است.
کسب تقوای الهی
در فرازی از زیارتنامه حضرت معصومه از زبان معصوم (علیه السلام) آمده که زیارت آن حضرت یکی از ثمرات تقوا در مومن به شمار می‌رود ولا تسلبنی ما انا فیه؛ یعنی آنچه را که امروز به سبب زیارت حضرت معصومه به آن نائل شدیم که همانا تقوای الهی است و مایه سعادت اخروی می‌باشد؛ برای همیشه ذخیره انسان مومن می‌گردد وزائر در این زیارت تمنا دارد از این مقام معنوی جدا نشود.
معصومه از زبان خاندان عصمت
در مبانی اعتقادی شیعه حتی اگر یک جمله و از یک معصوم درباره شخصی صادر شود جهت توثیق ان فرد کفایت می‌کند. توثیق ائمه موجب اعتماد جدی و بیانگر شان و مقام معنوی و حجت شرعی می‌باشد. با نگاهی به روایات صادره از معصومین علیهم السلام درباره شخصیت معنوی و ارزشمند حضرت معصومه، عظمت علمی و معنوی ایشان برای ما به روشنی ثابت و جایگاه رفیع ایشان معین می‌گردد. امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: من زارها عارفاً بحقّها فله الجنة کسی که با شناخت ایشان را زیارت کند، بهشت بر او واجب می‌شود. (بحار، ج ۴۸، صفحه ۳) . امام رضا(علیه السلام) می‌فرمایند : مَنْ زَارَ الْمَعصُومَةَ بِقُمْ كَمَنْ زَارَنی«هر كس معصومه را در قم زیارت كند، مانند كسى است كه مرا زیارت كرده است.( ناسخ التواریخ، ج ۳، ص ۶۸)15-8-16-16202IMG_3096
از مجموع روایات و ویژگی‌های شخصیتی حضرت و آثار و برکات معنوی ایشان به روشنی می‌توان دریافت که این وجود معنوی آیینه‌ای جهت تجلی وجود با عظمت حضرت زهرا سلام الله علیهاست. انوار معنوی وکرامت‌های ارزشمند ایشان نسبت به شیعیان و وجود حرم با عظمت که میعادگاه عارفان و عالمان و همه شیفتگان و ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت است؛ شعاعی از تجلی نور فاطمی است و آن حضرت را فاطمه ثانیه نامیدند و بزرگترین شخصیت‌های معنوی و علمای ارزشمند اسلامی بر آستان مقدس ایشان تعظیم نموده و عتبه مبارکه ایشان را تکریم کردند. بخشی از این عظمت در زیارت بزرگان یا در کلمات آنان و در اشعار شاعران بزرگ به چشم می‌خورد.
آمنه انتصاری کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث

دیدگاه های این مطلب

1 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. بانوی مهربان معصومه
    زیب قلب وزبان معصومه
    دستگیرهمه به روز حشر
    بهرما سایه بان معصومه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *