شاعري :تخريب منابع طبيعي و پوشش گياهي علت اصلي سيلاب هاي اخير در كشور
تاریخ انتشار خبر : ۹۴/۰۵/۳
رييس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران علت اصلي سيلاب اخير را تخريب منابع طبيعي و محيط زيست کشور دانست و گفت: طي نيم قرن اخير ۳۰ درصد اراضي جنگلي كشور تخريب شده است.
به گزارش روابط عمومي ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران، دکتر علي محمد شاعري، با بيان اين مطلب اظهار داشت: متاسفانه در سالهاي اخير مراتع کشور به شدت از بين رفته به طوري که بيش از ۹۰ درصد پوشش گياهي و مراتع در شرايط ضعيف و در حال تخريب قرار دارند.
وي با بيان اينکه سالانه حداقل ۵۰ هزار هکتار بيابان زايي داريم، افزود: طي ۵۰ سال گذشته حدود ۶ ميليون هکتار اراضي جنگلي در کشور از بين رفته است به عبارتي سالانه حدود ۱۰۰ هزار هکتار جنگل از سال ۱۳۴۰ تاکنون در کشور تخريب شده است.
شاعري ضمن ابراز تاسف از تخريب بيش از ۳۰ درصد جنگل هاي کشور طي نيم قرن اخير اظهار کرد: علاوه بر تخريب اراضي جنگلي کيفيت پوشش هاي گياهي نيز به شدت افت پيدا کرده است.
وي با اشاره به اينکه تنها ۱۰ درصد از حوزه آبخيزداري کشور مديريت مي شود گفت: هم اکنون بيش از سه برابر ظرفيت مراتع کشور ، چراي دام در اين مناطق داريم که همين امر موجب نابودي مراتع شده است.
شاعري به تبديل اراضي منابع طبيعي به اراضي کشاورزي اشاره و بيان کرد: تبديل اراضي منابع طبيعي به کاربري هاي ناپايدار موجب مي شود که در اثر کوچکترين تغييرات و نواسانات آب و هوايي و افزايش نزولات آسماني شاهد حوادثي نظير سيلابها و طوفانهاي اخير در کشور باشيم.
وي با بيان اينکه سيل اخير در تهران و برخي از شهرهاي کشور يکي از رخدادهاي طبيعي به شمار مي رفت افزود: متاسفانه شاهد اين بوديم که به دليل تخريب محيط زيست بارندگي ها تبديل به روان آبها و سيلابها شد و خسارات مالي و جاني متعددي به بار آورد.
شاعري تصريح کرد: در گذشته ميزان بارندگي ها در تهران و کل کشور بسيار بيشتر از حال حاضر بوده اما ميزان سيلابها و خسارات ناشي از آن به مراتب کمتر بوده است.
وي با طرح اين پرسش که چه چيزي موجب تبديل رخدادهاي طبيعي به بلايا شده است گفت: وقوع سيل، طوفانهاي شن، خشکسالي و … کشور را تهديد مي کند که تمامي اين وقايع به دليل تخريب سرزمين است.
شاعري با تاکيد بر اينکه بايد علاج واقعه را قبل از وقوع آن، انجام داد تصريح کرد: ايران جزو ۱۰ کشور بلاخيز دنياست ، ما نبايد با رفتارهاي نامناسب اين رتبه را به کمتر از اين رقم تقليل دهيم.
وي با بيان اينكه پوشش هاي گياهي مانند اسفنج عمل کرده و باعث ذخيره سازي و حفظ آب در زمين مي شود و همچنين از ايجاد روان آب و سيل جلوگيري مي کند، افزود: براي نجات کشور از سيل و تخريب سرزمين و مقابله با بيان زايي و جلوگيري از کشتار مردم بيگناه، بايد حفاظت از جنگلها، مراتع، پوشش گياهي و انجام عمليات آبخيزداري در نقاط حادثه خيز در اولويت اول کشور قرار گيرد.
شاعري با اشاره به ساخت و سازهاي غير مجاز در حريم رودخانه ها بيان کرد: در اين گونه موارد مسوولان نبايد هيچگونه مماشاتي با افراد خاطي داشته باشند و طبق قانون اجازه هيچگونه ساخت و ساز به اين افراد نبايد داده شود.
در طول چند دهه اخیر نابسامانی های فراوانی در عرصه های طبیعی دنیا، ایران، مازندران و بخصوص شرق حوزه مازندران از جمله نکا اتفاق افتاده است که متاسفانه به چشم شهروندان و روستاییان این تخریب امر معمول و عادی شده است.
درحالیکه بسیاری از شهرستانهای استان مازندران در حال توسعه زیر ساختهای خود برای رونق صنعت پردرامد گردشگری خود میباشند، متاسفانه و باز متاسفانه ما مشغول اشتغالزایی مخرب و کوتاه مدت تامین مصالح ساختمانی توسعه شهرهای دیگر استان بودیم و این متاسفانه و باز متاسفانه لطمات جبران ناپذیری به تپه ماهورها و چشم اندازهای اطراف شهرستان نکا زده که اگر مسافری بعنوان گردشگر به شهر نکا مسافرت کند در کنار این شهر جز پیکره های پاره پاره شده ای از این تپه ها وجنگلهای پاکسازی شده نخواهد دید که اوقاتی از وقت خودرا صرف ماندن در این شهر نماید وقتیکه سایر شهرستانهای استان در افق سال ۱۴۱۵ در حال بهره برداری از این منفعت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هستند. ما تاسف این عرصه ها را خواهیم خورد.
این مشکل واقعی شهرمان است. که می بایست در اولویت قرار گرفته شود.
گل گفتی اقای موسوی،دراین سالها اکثر مسئولین استانی وشهرستانی به مردم وشهر نکا خیانت وظلم کردن ودیگران هم بخاطر منافع شخصی سکوت کردند
ضمن تقدیر از برادموسوی مطلبی درمورد تخریب جنگل نوشته اند ولی ایچنین نیست چون اصلا” دربهره برداری جنگل مان نظارتی وجود ندارد ضمنا” درقانون گذاری درصیانت ازجنگل هم اشتباهاتی وجود داشت حتی خروج دام ازعرصه جنگلی.درصورت وجوددام باعت جلوگیری فرسایش خاک عرصه جنگلی می شد دامداران حافظ جنگل هم بودند نتها خروج آنها ثمره ای نداشته بلکه ایجاد جایگاه امن برای قاچاق این عرصه برای قاچاق چیان بوجود آوردند تا آنها راحت تر وبدون دقدقه به کار قاچاق چوب بپردازند دیگراینکه منابع طبیعی در فرهنگ سازی وحفظ سرمایه ملی کاری انجام نداده است درجواب جناب آقای دکترشاعری عرض کنم حافظان اصلی جنگل مان مردمان حاشیه جنگل هستند حضرت عالی چندسالی درمحیط زیست کشوربودیدچه طرح های برای پیشگیری ازمحیط زیست داشته اید وبرای مردم محروم حاشیه جنگل ازنظر سوخت جای گزین سوخت جنگلی چه پیش نهادی دادیدوداشته اید؟ زمانی مامی توانیم مردم حاشیه جنگلی را بگویم ازجنگل استفاد نکنیداولا”دررابطه اهمنیت جنگل ونقش جنگل دراکوسیستم طبیعت به مردم حاشیه جنگل آموزش بدهیم .دوم.بیایم جایگزین سوخت هیزم مردم را فراهم کنیم تامردم مجبور به استفاده ازجنگل نشوند.سوم.دامداری های سنتی را به دامداریهای صعنتی تبدیل کنیم یعنی کمک به مردم دراین عرصه وازبین نبردن اشتغال مردم درعرصه دامداری ودام پروری.و……آقای دکترشاعری بنده متعقدم خسارات زیادی درزمینه اشتغال ومهاجرت روستایان به شهروبه خطر انداختن جنگل بافشارآوردن مردم حاشیه جنگلی راشاهدیم چون درسالها اخیر شاهد آتش سوزی زیادی درجنگل های مازندرا ن هستیم باز مهارکردن آن توسط مردم عزیز صورت می گیرد پس بیایم شاهد ازبین بردن دام وهمه روستائیان امدادامامی کردن نباشیم جوانان مشغول کار دارای اشتغال را بیکار نکنیم راهکارهای مناسب جهت داشتن این عرصه خدادای وباارزش ومردم خوب درکنارش داشته باشیم را پیدا کنیم واین عرصه زیباوبامنفعت وباارزش راحفظ کنیم انشالله
واقعاًطبیعت هم زنده هست. تا حال نبایست بخاطر منافع شخصی تعداد قلیلی (که بیشترشون سرمایه گذارها بومی این شهر هم نیستند)سرمایه های زیست محیطی خدادای شهرمون رو که بعضی شون در حاشیه شهرنکا است بدونه ضابطه از بین میرفت. یعنی میشه این تپه ها رو دوباره احیا کرد؟
اگر اونا(سرمایه گذاران حوزه های معادن سیمان، آجر، پودرسنگ…) به فکر اشتغالزایی جوونای شهرمون هستند چرا نمیان در صنعت توریسم مثل ساختن تله کابین و تله سی که ۱۰۰ها شغل درپی خودش داره در شرق مازندران سرمایه گذاری کنند؟ نمیشه از خاک طلایی نکا جوره دیگر استفاده کرد.
الان همه بارندگی های رگباری بیشتر گل آلود هستند که این فرسایش بالای اطراف این شهرها رو نشون میده