گلپر چيست خواص درماني آن کدام است ؟

گلپر خواص آنتي‌اکسيداني و ضدنفخ بالايي دارد و معمولاً همراه با مواد غذايي نفاخ مثل باقلا استفاده مي‌شود. دانه‌هاي گلپر خاصيت تقويت‌کنندگي معده هم دارند و هضم‌کننده خوبي هستند. افرادي که معده ضعيف يا تنبلي دارند، مي‌توانند از پودر گلپر به عنوان ادويه در غذا استفاده کنند.
اسانس دانه‌هاي گلپر خاصيت ضدميکروبي دارد و همانند سير و پياز شوينده معده محسوب مي‌شود. از اين ادويه به عنوان نگه‌دارنده مواد غذايي از فساد نيز استفاده مي‌شود.
متأسفانه با توجه به اينکه اين گياه فقط در ايران آن هم در نواحي خاصي مي‌رويد، مطالعه چنداني روي اسانس آن انجام نشده و در مورد ساير خواص اين گياه نيز اطلاعاتي در دسترس نيست.

images

4

آيا اين موضوع درست است که برخي افراد به گلپر حساسيت دارند و با مصرف آن کهير مي‌زنند؟
کلاً گياهان خانواده جعفري مي‌توانند ترکيب‌هاي کوماريني داشته باشند که براي برخي افراد حساسيت‌زاست و مشکلات نوري روي پوست ايجاد مي‌کند. يعني فردي که به اين گياهان حساسيت دارد، در اثر مصرف يا تماس پوستي با آن‌ها و قرار گرفتن در آفتاب، دچار لک‌هاي پوستي قهوه‌اي، قرمز يا تاولي مي‌شود که گاه خارش دارد. البته درصد کمي از افراد به ترکيب‌هاي کوماريني حساس هستند اما به هر حال اگر فردي در اولين تماس با گلپر يا ساير گياهان چتري يا مصرف آن‌ها اين نوع حساسيت را مشاهده کرد، ديگر نبايد اين گياهان را مصرف کند زيرا با مصرف بيش از يک بار ممکن است حساسيت افزايش يابد و لک‌ها يا تاول‌ها تمام بدن را فرا بگيرند.

براي نگهداري بلندمدت دانه‌هاي گلپر بايد آن‌ها را پودر کنيم؟
بهتر است دانه گلپر را تا هنگام مصرف پودر نکنيم البته اين در مورد تمام دانه‌هاي گياهان خانواده جعفري مثل زيره، رازيانه و گشنيز صدق مي‌کند زيرا اسانس در دانه گياهان محبوس است و اگر آن‌ها را در شرايط درست نگهداري کنيم، تا ۳-۲ سال قابل استفاده‌اند اما وقتي دانه‌ها پودر مي‌شود، اسانس آن‌ها به سرعت تبخير مي‌شود و خاصيتش را از دست مي‌دهد و دوام آن‌ها در شرايط مناسب نگهداري به ۶ ماه مي‌رسد. البته بهتر است دانه‌ها را هنگام مصرف يا حداکثر يکي دو هفته قبل از مصرف پودر کرد.

دانه‌هاي گلپر را در چه ظرفي و در چه دمايي نگهداري کنيم؟
شيشه‌هاي رنگي تيره يا ظروف فلزي با در محکم، بهترين ظروف براي نگهداري دانه‌هاي اسانس‌دار هستند. دانه‌ها را بايد در مکاني دور از رطوبت و نور نگهداري کرد. بدترين ظروف براي نگهداري دانه‌هاي اسانس‌دار، ظروف پلاستيکي است. اندازه ظرف نيز بايد با حجم ادويه متناسب باشد زيرا هواي داخل ظرف مي‌تواند باعث اکسيده شدن اسانس شود و بو و خاصيت آن را تغيير دهد.
باشگاه خبرنگاران جوان اراک

دیدگاه های این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *