توصیه های ۱۲۴ گانه اصلاح الگوی مصرف در منازل
تاریخ انتشار خبر : ۹۲/۰۳/۵
نیوز نکا :مدیریت مصرف به مجموعه روشها و اقداماتی گفته می شود که برای بهینه سازی مصرف و جهت کاهش هزینه ها بکار گرفته میشود.
در عمل تمامی وسايل برقی خانگی و تجهيزات ديگر برای ولتاژ نامی خاصی طراحی شده و بايستی در ولتاژ مجاز نامی مورد استفاده قرار گيرند و عدم رعايت اين موارد باعث صدمه ديدن وسايل وکاهش عمرآنها ميشود. ازطرف ديگر ولتاژ شبکه درساعات اوج بار(پيک) کاهش پيدا ميکند.
ايامی ازسال ونيزساعاتی درهر شبانه روز، دارای بيشترين مصرف انرژی الکتريکی است که به آن ، روزها وساعات اوج بار گفته ميشود. درايران بيشترين مصارف درفصل تابستان ازحدود اواسط تيرماه لغايت اواسط شهريورماه ودرساعات اوليه شب بعدازغروب خورشيد است.
در نتيجه استفاده از وسايل برقی خانگی در ساعات اوج بار که ميزان بار و برق مصرفی به حداکثر مقدار خود می رسد, باعث اختلال درشبکه وايجاد خاموشی ويا صدمه ديدن وسايل برقی ميشودکه اين وسايل شامل: ماشين لباسشويی , جاروبرقی , بخاری برقی, اتو, مايکرويو, سماور برقی ، سشوار و غيره می باشد، ضمن اینکه هزینه برق مصرفی بشدت افزایش می یابد .
بادانستن اين مطالب بايستی نحوه مصرف برق خانگی راطوری کنترل نماييم که مصرف دراين روزها و آن ساعات کاهش يابد.
همچنين بيش ازيک سوم مصرف انرژی نهايی مامربوط به مصارف خانگی است که بخش زيادی ازآن را ميتوان بدون ازدست دادن رفاه معمولی، صرفه جويی کرد. لذا مديريت مصرف برق درخانه وصرفه جويی انرژيهايی که مصرف ميشوند، بايستی موردتوجه جدی قرارگيرد. راهکارها اغلب موضوعات پيش پا افتاده ای هستند ولی ميتوانند تاثيرات عمده به همراه داشته باشند.دراین بخش ۱۲۴ توصیه که از سوی مهندس سورکی تهیه و تنظیم شده درج خواهد امیدواریم ضمن رعایت موارد مطرح شده بتوانم حداقل یک گام در صرفه جوئی پیشتر نهیم .
الف- الگوی مصرف بهینه یخچال و فریزر
۱. مصرفكنندگان بايستي هنگام خريد، يخچال و فريزري را انتخاب كنند كه با توجه به برچسب انرژي داراي بيشترين بازده و كارائي باشد.
۲.حجم يخچال و فريزر بايد با توجه به نياز و تعداد افراد خانواده انتخاب شود تا از فضاي آن بطور كامل استفاده شود. در بسياري از موارد يك يخچال – فريزر ۱۴ فوت يا حتي ۱۲ فوت ميتواند نياز يك خانواده ۲ تا ۴ نفره را برآورده سازد.
۳. برفكهاي يخچال و فريزر را بطور منظم آب كنيد زيرا با افزايش قشر برفك، مصرف انرژي بالا ميرود، با انتخاب يخچالهاي مجهز به سيستم برفك آبكن اتوماتيك، مصرف انرژي بدون دخالت مصرفكننده، كاهش مييابد.
۴. قرار دادن يخچال يا فريزر در مجاورت دستگاههاي گرمازا مثل اجاق گاز، آب گرمكن، شوفاژ و همچنين زير نور مستقيم خورشيد، مصرف انرژي آنرا افزايش ميدهد. درصورتي كه امكان ديگري براي قراردادن يخچال – فريزر در آشپزخانه وجود نداشته باشد، با يك پوشش مناسب (عايق حرارتي) دستگاه را از حرارت و گرما حفظ كنيد.
۵. فضاي پشت يخچال و فريزر براي گردش هوا بايد حداقل به اندازه ۲۰ سانتيمتر با ديوار فاصله داشته باشد. ضمناً لازم است لولههاي پشت يخچال و فريزر حداقل سالي دو بار گردگيري شود. رعايت اين موارد سبب انتقال حرارت بهتر بين هوا و لولهها خواهد شد.
۶. هنگامي كه يخچال و فريزر بر روي يك سطح تراز و صاف قرار نميگيرد باعث ميشود تا درب يخچال بطور كامل بسته نشود و كاركرد درستي نداشته باشد و در نهايت مصرف انرژي آن افزايش يابد.
۷. مواد غذايي را پيش از سرد شدن كامل در يخچال و فريزر قرار ندهيد و از گذاشتن همزمان مقدار زيادي مواد غذايي در يخچال و بويژه فريزر خودداري كنيد. اين كار سبب ايجاد فشار زيادي بر موتور آن خواهد شد.
۸. از كنار همچيدن و چسباندن ظروف و مواد غذايي در داخل يخچال و فريزر پرهيز كنيد. چون اين كار گردش هوا را در داخل يخچال يا فريزر دچار اختلال كرده و سبب افزايش مصرف برق ميشود.
۹. جهت نگهداري مواد غذايي، پس از گذاشتن آنها در كيسههاي فريزر، در آنها را به صورتي ببنديد كه ديگر هواي اضافي در داخل آن وجود نداشته باشد. در ضمن بر روي هر يك از كيسهها برچسبي كه حاوي مطالبي همچون نام مواد غذايي، نوع آن (سرخ شده ، پخته ، خام و …) و تاريخ منجمد كردن باشد را بچسبانيد. چنين برچسبي را با اطلاعات كليتر شامل فهرست مواد غذايي داخل هر سبد، كشو، قفسه و يا طبقه نيز تهيه كرده و در محل مناسب بچسبانيد. به اين ترتيب دستيابي به مواد غذايي مورد نياز بسيار آسان خواهد شد.
۱۰. از باز و بسته كردن بيهودة در يخچال يا فريزر پرهيز كنيد.
۱۱. سعي كنيد از منجمد كردن مواد غذايي و سبزيجات در فصلهايي كه دسترسي به مواد غذايي تازه وجود دارد، خودداري نماييد.
۱۲. نوار لاستيكي درب يخچال و فريزر به مرور زمان انعطاف و كارآيي خود را از دست ميدهد. توصيه ميشود كه سالي يكبار سالم بودن نوارها كنترل شود تا در صورت كوچكترين نشت هوا، نسبت به تعويض آنها اقدام گردد.
۱۳. از قرار دادن انواع قوطيهاي كنسرو، رب گوجهفرنگي، گالنها و بطريهاي حاوي شربت، ترشيجات، شيشههاي مربا، عسل و … در يخچال خودداري كنيد. اين كار باعث اشغال بيمورد فضاي يخچال – فريزر و به تبع آن افزايش مصرف انرژي دستگاه خواهد شد.
۱۴. افتادگي درب يخچال يا فريزر به علت وزن آن به مرور زمان باعث جدا شدن نوار لاستيكي از بدنه ميشود كه ميبايست نسبت به تعويض لولاي درب اقدام گردد تا از اتلاف انرژي به جهت خروج هواي سرد يخچال جلوگيري شود.
۱۵. بايد توجه داشت كه تنظيم صحيح و به موقع ترموستات يخچال و يا فريزر با عنايت به مواردي همچون حجم و ميزان مواد غذايي درون آنها ، محل قرار گرفتن يخچال و فريزر و دماي محيط وسايل مزبور، نقش مهمي در كاهش مصرف انرژي اين وسايل خواهد داشت و به عبارتي تنظيم نادرست و يا عدم توجه به تنظيم به موقع ترموستات باعث فاسد شدن و يا يخزدگي مواد غذايي و به تبع آن افزايش مصرف انرژي خواهد شد. بنابراين درجه ترموستات فريزر را معمولاً بين ۱۵ تا ۱۸ درجه زير صفر و درجه ترموستات يخچال را بين ۳ تا ۴ درجه بالاي صفر تنظيم كنيد.
۱۶. در هنگام خريد به بسته شدن كامل درها و مرغوبيت و چسبندگي نوار لاستيكي درِ يخچال و فريزر دقت و توجه شود.
۱۷. از گذاشتن بطريهاي حاوي نوشابههاي گازدار در قسمت جايخي يخچالها و يا قراردادن آنها در قسمت فريزر يخچال – فريزرها جداً خودداري نماييد. اين كار باعث ميشود تا پس از انجماد كامل مايع در داخل بطري، در بطري باز شود و يا بر اثر فشار زياد به بطري، بطري شكسته و مايع آن در داخل يخچال پراكنده شود. عدم رعايت همين موضوع باعث ميشود تا حداقل زماني بين ۱۰ تا ۱۵دقيقه درِ يخچال – فريزر را براي تميز كردن ناشي از تركيدن بطري باز بگذاريم كه خود باعث اتلاف انرژي خواهد شد.
۱۸. ضروري است تا ظروف و اشيايي كه داخل يخچال – فريزر ميگذاريد، تميز و بدون بو باشد.
۱۹. براي شستشوي جدارههاي داخلي يخچال – فريزر – چه هنگامي كه براي اولين بار ميخواهيد از اين وسيله استفاده كنيد و چه زماني كه قصد تميز كردن آن را داريد – از مخلوط آب نيمگرم و جوش شيرين (هر ليتر آب يك قاشق جوش شيرين) و يك قطعه اسفنج نرم استفاده كنيد و سپس آن را با پارچهاي نرم و تميز خشك نماييد.
۲۰. پس از هر بار شستشو براي يكنواخت شدن سرماي داخل يخچال – فريزر، بايد چند ساعت يخچال – فريزر خالي بوده و با در بسته كار كند.
ب- الگوی مصرف بهینه کولر
۲۱. ظرفيت برودتي كولرها بايد متناسب با فضاي مورد استفاده و شرايط آب و هوايي محل (از لحاظ دما و رطوبت) انتخاب شود . كولرهاي بزرگتر تنها منجر به مصرف بيمورد انرژي الكتريكي ميشود.
۲۲. نوع كولر را متناسب با مناطق آب و هوايي انتخاب كنيد. از كولرهاي گازي براي مناطق گرم و مرطوب و از كولرهاي آبي براي مناطق معتدل استفاده كنيد.
۲۳. كانالكشي كولر را از كوتاهترين مسير انجام دهيد. چنانچه كانالهاي كولر خارج از ساختمان قرار دارند، حتماً بايد بوسيله عايقكاري با پشم شيشه يا عايقهاي ديگر از گرم شدن كانالها و هدر رفتن سرما در اثر تابش مستقيم نور خورشيد بر آنها جلوگيري شود. در اين مورد حتي نصب يك سايبان ساده بر روي كولر و كانالها هم مؤثر است.
۲۴. هر چه مسير كانالكشي كولرهاي آبي پرپيچ و خم و طولانيتر باشد فشار هوا در مسير كانالها افت پيدا كرده و جبران آن به انرژي بيشتري نياز دارد و سرماي حاصل شده نيز كمتر ميشود. لذا بايد حتيالامكان كوتاهترين مسير كانالكشي در نظر گرفته شود.
۲۵. حتيالامكان، هر ساله نسبت به تعويض پوشالهاي كولر اقدام نماييد. تميز كردن و رفع اشكالات كولر پيش از شروع به كار آن در فصل گرما، كاركرد كولر را بهبود بخشيده، مصرف انرژي آن را كاهش ميدهد و از هدر رفتن سرما نيز جلوگيري ميكند.
۲۶. استفاده بيمورد و يا همزمان از وسايل خانگي گرمازا مانند : اجاق، سماور، لامپهاي متعدد و … باعث افزايش گرماي محل كار و سكونت ميشود و نياز به استفاده از كولر را افزايش ميدهد.
۲۷. چنانچه امكانپذير باشد بايد از سيستم سرمايش موضعي استفاده گردد. به اين معني كه تنها به اتاقهايي كه مورد استفاده قرار ميگيرد، هواي سرد را منتقل كنيم . به اين منظور ميتوان دريچههاي ورودي هوا به ساير اتاقها را مسدود كرد. سرمايش موضعي در مورد فضاهاي بزرگتر به ويژه سالنهاي كار مانند سالن مونتاژ به معني سرمايش محدودة كار كارگر ميباشد، به اين ترتيب نيازي به سرمايش كل فضا نخواهد بود.
۲۸. در حد امكان از روشن نگه داشتن مداوم كولر در طول روز پرهيز كنيد و به ويژه تا حد امكان سعي كنيد از دور آهسته كولر استفاده كنيد تا فشار كمتري متحمل دستگاه شود.
۲۹. كولرهاي گازي از جمله پرمصرفترين وسايل خانگي هستند . بنابراين در صورتي كه ضرورتي به استفاده از اين نوع كولرها وجود ندارد، در استفاده از آنها خودداري كنيد. در صورت ضرورت استفاده از اين نوع كولرها كه هزينة سنگيني را نيز در بردارند، بايد سعي شود تا از استفاده در ساعات پيك مصرف برق (از نيم ساعت قبل از اذان مغرب تا ۵/۲ ساعت بعد از آن) كه مصرف انرژي الكتريكي در شبكه برق كشور به حداكثر ميرسد، خودداري كرد.
۳۰. هنگام خريد دستگاهي را انتخاب كنيد كه داراي علامت استاندارد و برچسب انرژي باشد و با توجه به برچسب انرژي داراي بالاترين درجه كارايي و بازدهي باشد.
۳۱. كولرهاي گازي معمولاً داراي درجة تنظيم دما (ترموستات) هستند. تنظيم دما بر روي دماي مناسب فصل گرما كه بين ۱۸ تا ۲۲ درجة سانتيگراد است باعث ميشود تا هنگام رسيدن دماي اتاق به درجه دماي تنظيم شده، كولر به طور خودكار خاموش شود و بنابراين انرژي كمتري مصرف كند. در مورد كولرهاي آبي نيز، نصب يك ترموستات ساده در اتاقها، ميتواند مقدار زيادي از مصرف انرژي را كاهش دهد.
۳۲. براي جلوگيري از خروج سرما، اطراف پنجرهها و درها را با نوارهاي درزگيري عايقبندي كنيد.
۳۳. بهترين درجه حرارت منزل در تابستان بين ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتيگراد است. از سرد كردن بيش از حد محل سكونت خود پرهيز كنيد.
۳۴. در شهرهاي جنوبي كشور كه داراي آب و هواي بسيار گرم و مرطوبي در تابستانها هستند و عموماً از كولرهاي گازي براي خنك كردن محيط استفاده ميشود، كاشتن يك اصله درخت در نزديك كولر گازي حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد كاهش مصرف انرژي را به همراه خواهد داشت. به دليل اينكه ساية درخت اولاً خود مانعي در برابر تابش نور مستقيم خورشيد ميباشد و ثانياً هواي تازهاي كه توسط درخت ايجاد ميشود باعث ميگردد تا در واقع هواي پشت كولر گازي تهويه شود.
۳۵. نصب كندانسورهاي كولرگازي در سايه باعث جلوگيري از اتلاف ميزان قابل توجهي از انرژي مصرفي خواهد شد.
۳۶. در صورت امكان كولر گازي خود را در مسير باد نصب كنيد، زيرا اين كار بعلت كاهش فشار بر كولر باعث افزايش بازدهي آن و كاهش مصرف انرژي ميشود.
پ- الگوی مصرف بهینه ماشین لباسشویی
۳۷. ماشين لباسشويي را انتخاب كنيد كه ضمن داشتن علامت استاندارد و برچسب مصرف انرژي، داراي بيشترين كارائي و بازدهي باشد.
۳۸. ظرفيت ماشين لباسشويي را متناسب با تعداد افراد خانواده انتخاب كنيد.
۳۹. قبل از استفادة از ماشين لباسشويي، دفترچة راهنماي آن را مطالعه كنيد.
۴۰. تا حد امكان از برنامه دورهاي كم آبكشي براي آبكشي البسه استفاده كنيد.
۴۱. از لباسشويي وقتي استفاده كنيد كه لباس كافي براي شستن داشته باشيد.
۴۲. بجاي استفاده از خشككن ماشين لباسشويي از هواي آزاد جهت خشك كردن البسه استفاده كنيد.
۴۳. در هنگام شست و شو، لباسهاي بسيار كثيف را از لباسهايي كه كمتر كثيف هستند، جدا كنيد و هر كدام را جداگانه در ماشين لباسشويي قرار دهيد.
۴۴. فيلتر و دهانة پودر ماشين لباسشويي را به طور منظم تميز كنيد. توجه داشته باشيد كه نظافت ماشين لباسشويي، مصرف انرژي را كم ميكند و همچنين عمر دستگاه را افزايش ميدهد.
۴۵. استفاده از لولهكشي آب گرم محل مسكوني در ماشين لباسشويي در كاهش مصرف انرژي بسيار مؤثر است.
۴۶. هنگام شستشو از برنامه شستشوي اقتصادي لباس استفاده كنيد، اين برنامه علاوه بر كاهش ميزان برق لازم براي گرم كردن آب، ميزان آب مصرفي جهت شستشو را نيز كاهش ميدهد.
۴۷. براي شستن لباس از درجة حرارت مناسب آب، استفاده شود و براي آبكشي از آب سرد استفاده كنيد.
۴۸. از به كار بردن ماشين لباسشويي در ساعتهاي اوج مصرف برق خودداري كنيد.
۴۹. از قرار دادن تلويزيون در نزديكي منابع حرارتزا مانند (بخاري، شوفاژ) خودداري كنيد تا در خنك شدن آن خللي ايجاد نشود.
ت- الگوی مصرف بهینه تلویزیون
۵۰. از چسباندن پشت تلويزيون به ديوار خودداري كنيد تا گردش هوا براحتي صورت گيرد.
۵۱. تلويزيون را در معرض رطوبت و نور مستقيم خورشيد قرار ندهيد.
۵۲. از روشن نگهداشتن تلويزيون براي مدت زياد خودداري كنيد، زيرا علاوه بر كاهش عمر وسيله، برق مصرفي آن زياد ميشود.
۵۳. از خاموش و روشن كردن زياد تلويزيون پرهيز كنيد.
۵۴. تلويزيونهاي بزرگتر برق بيشتري مصرف ميكنند، لذا در صورتيكه به تلويزيون با صفحه بزرگ نياز نداريد از تلويزيونهاي كوچكتر استفاده كنيد.
۵۵. از تلويزيون تنها در مواردي استفاده نماييد كه به آن نگاه ميكنيد، و از روشن ماندن بيهوده آن اجتناب ورزيد. اين مسأله علاوه بر آنكه بر طول عمر دستگاه شما ميافزايد، از ميزان مصرف برق نيز خواهد كاست.
۵۶. در صورت استفاده از دستگاه كنترل در تلويزيون، آنرا از حالت آمادهباش (Standby) خارج كنيد و بطور كامل خاموش نماييد، اين موضوع علاوه بر تأثير بر طول عمر دستگاه ، ۳% از ميزان مصرف برق در تلويزيون ميكاهد.
ث- الگوی مصرف بهینه جارو برقی
۵۷. در هنگام خريد جارو برقي، نوعي از آن را انتخاب نماييد كه قدرتش متناسب با نياز شما و داراي نشان استاندارد باشد.
۵۸. توجه داشته باشيد جارو برقي هميشه كاملاً تميز باشد و لولههاي آن گرفتگي نداشته باشد تا فشاري به موتور آن وارد نيايد.
۵۹. كيسه جاروبرقي را بايد هميشه قبل از پر شدن كامل عوض نماييد و فيلتر آنرا حداقل ۲ بار در سال شسته و يا تعويض نماييد.
۶۰. از جارو كردن آشغالهاي مرطوب، ته سيگار روشن و يا اشياء بزرگ و تيز با جارو برقي خودداري كنيد زيرا اين اشياء به موتور دستگاه خسارت وارد مينمايند.
۶۱. براي نظافت هر بخش از منزل بايد از قدرت مناسب دستگاه استفاده كنيد.
۶۲. پيش از باز كردن جارو برقي حتماً دوشاخه آن را از برق بيرون بكشيد.
۶۳. از كار مداوم با جارو برقي جداً پرهيز كنيد زيرا روشن بودن درازمدت (بيش از ۳۰ دقيقه) به موتور دستگاه فشار زيادي وارد ميكند.
۶۴. حتيالمقدور در زمانهاي اوج مصرف برق از جاروبرقي استفاده ننماييد.
ج- الگوی مصرف پلوپز برقی
۶۵. در هنگام خريد پلوپز ظرفيت متناسب با نيازهاي واقعي خانواده را در نظر بگيريد.
۶۶. پلوپز را بايد دائماً تميز نگه داريد، در غير اينصورت مصرف آن زياد و عمرش كم ميشود.
۶۷. از پلوپزهاي داراي نشان استاندارد استفاده نماييد.
۶۸. تا حد امكان بايد از ظرفيت كامل يك پلوپز استفاده كنيد.
۶۹. در حد امكان از پلوپز در ساعتهاي پيك مصرف استفاده ننماييد.
چ- الگوی مصرف بهینه اتو
۷۰. سعي كنيد اتوهايي را خريداري كنيد كه داراي نشان استاندارد و برچسب انرژي باشد و با توجه به برچسب داراي بيشترين كارايي باشد ضمناً قدرت آن متناسب با نياز شما باشد.
۷۱. هنگام استفاده از اتو ابتدا لباسهايي را كه ميخواهيد اتو كنيد آماده سازيد.
۷۲. قبل از اتو كردن آخرين لباس، اتو را از برق بكشيد.
۷۳. از اتوهايي استفاده كنيد كه داراي ترموستات باشد و اگر اين بخش از كار افتاد حتماً آن را تعمير كنيد.
۷۴. از روشن و خاموش كردن اتو خودداري كنيد اين عمل نه تنها مصرف انرژي را بالا ميبرد و خطرناك است بلكه ميتواند اتو را بطور كامل از كار بيندازد.
۷۵. براي اتو كردن البسه يا پارچههاي مختلف از درجات مختلف اتو استفاده كنيد.
۷۶. تا حد ممكن از اتو در زمانهاي پيك مصرف برق استفاده ننماييد.
۷۷. پس از شستشوي البسه و در هنگام آبكشي از مواد نرمكننده لباس استفاده كنيد اين مواد باعث جلوگيري و كاهش چروك لباس شده و اطو كردن را آسان و سريعتر ميكند.
ح- الگوی مصرف بهینه سشوار
۷۸. از انواع سشوار با مارك معتبر استفاده نماييد.
۷۹. سعي كنيد در هواي گرم بجاي سشوار از نور خورشيد جهت خشك كردن موهايتان استفاده نماييد.
۸۰. از روشن گذاشتن مداوم سشوار خودداري كنيد.
۸۱. سعي كنيد از درجه پايين سشوار استفاده نماييد.
۸۲. توجه داشته باشيد سشوارهاي با قدرت زياد (بالاي ۱۰۰۰ وات) لزوماً بهترين نميباشد بلكه سشوار با قدرت متوسط ۸۰۰ وات با صرفه و مناسبترين سشوار به حساب ميآيد.
۸۳. حتيالامكان در زمان پيك مصرف برق از آن استفاده نكنيد.
خ- الگوی مصرف بهینه سماور برقی
۸۴. سعي كنيد از سماور برقي داراي نشان استاندارد استفاده نماييد.
۸۵. از درجه اتوماتيك سماور برقي استفاده نماييد.
۸۶. تا حد امكان از سماور برقي در ساعات پيك مصرف برق استفاده ننماييد.
۸۷. از روشن گذاشتن مداوم سماور برقي خودداري نماييد.
۸۸. توجه داشته باشيد سماور برقي هميشه داراي آب باشد.
۸۹. اگر مصرف چاي در خانه زياد است از سماور گازي بجاي سماور برقي استفاده نماييد.
۹۰. سعي كنيد رسوبات سماور را هر چند يك بار تميز كنيد زيرا باعث مصرف بيشتر برق ميشود.
د- الگوی مصرف بهینه چرخ گوشت و آب میوه گیری
۹۱. از چرخ گوشت و آبميوهگيري داراي نشان استاندارد استفاده نماييد.
۹۲. در حد امكان در ساعات پيك مصرف برق از آنها استفاده ننماييد.
۹۳. سعي كنيد دستگاه چرخ گوشت و آبميوهگيري هميشه تميز باشد تا فشاري به دستگاه وارد نشود.
۹۴. در هر نوبت استفاده از دستگاه از مقدار قابل ملاحظهاي ميوه آب گرفته و گوشت چرخ كنيد.
۹۵. تيغ چرخ گوشت را هر چند وقت يكبار تيز كنيد.
۹۶. از روشن گذاشتن طولاني مدت و ممتد دستگاه خودداري نماييد.
ذ- الگوی مصرف بهینه روشنایی ساختمان
۹۷. از لحاظ علمي استفاده از نور طبيعي بر سلامت روحي و رواني افراد خانواده ميافزايد، لذا سعي شود كه در روز از نور طبيعي، حداكثر استفاده بعمل آيد.
۹۸. در رنگآميزي ديوارها، سقف، پنجرهها و درها از رنگ روشن استفاده شود. تا ميزان بازتاب نور افزايش يابد.
۹۹. سعي شود از مبلها و پردههايي با رنگ روشن بمنظور افزايش بهرة نوري استفاده گردد. بديهي است استفاده از رنگهاي روشن در محيط زندگي علاوه بر افزايش بهره نوري، بر شادابي و تندرستي افراد خانواده نيز ميافزايد.
۱۰۰. با توجه به اينكه عمر لامپهاي رشتهاي معمولي حدود يك هزار ساعت است و قطع و وصل مكرر از عمر آنها ميكاهد، بايد سعي كرد از قطع و وصل غيرضروري جلوگيري شود.
۱۰۱. لامپهاي رشتهاي با گذشت حدود يك هزار ساعت استفاده، افت شديد نوري خواهند داشت، لذا نبايد منتظر باشيم تا با سوختن لامپ، آنرا تعويض نمائيم بلكه بطور معمول بايد پس از گذشت هر شش ماه استفاده بدليل كاهش شديد نور، لامپها تعويض شوند.
۱۰۲. گرد و خاك موجود در محيط از ميزان بهرة نوري لامپها ميكاهد و آنها را كدر ميسازد، تميز كردن منظم لامپها سبب ميگردد تا نور بهتري در محيط زندگي ما وجود داشته باشد.
۱۰۳. در صورت امكان، استفاده از لامپهاي فلورسنت و كم مصرف به ويژه در راهرو ، زيرزمين ، حياط، گاراژ و آشپزخانه در اولويت قرار گيرد.
۱۰۴. يك لامپ رشتهاي ۱۰۰ وات بطور معمول حدود دو برابر يك لامپ فلورسنت (مهتابي)، و ۵ برابر يك لامپ كم مصرف ۱۸ وات برق مصرف ميكند در حاليكه ۲۵% كمتر از آنها نور دارد. از اينرو استفاده از لامپهاي فلورسنت و كم مصرف يا تركيب آن با لامپهاي رشتهاي به كاهش هزينه برق شما نيز كمك ميكند.
۱۰۵. در ساعت اوج مصرف، خاموش كردن لامپهاي اضافي باعث ميشود در شبكه خاموشي نداشته باشيم.
۱۰۶. دقت شود هيچ فضايي بيهوده روشن نماند. اگر در اتاق نشيمن هستيد، آشپزخانه و يا فضاهاي ديگر را بيجهت روشن نگذاريد، همچنين سعي شود از روشنايي تجملي پرهيز كنيد.
۱۰۷. چون بيش از ۹۰ درصد برق مصرفي در لامپهاي رشتهاي به گرما تبديل ميشود، استفاده از اين لامپها در تابستان باعث افزايش دماي محيط شده و نياز بيشتر به سيستم خنككننده را سبب ميگردد. از اينرو استفاده از لامپهاي كم مصرف و فلورسنت بجاي لامپهاي رشتهاي بويژه در ماههاي گرم سال توصيه ميشود.
۱۰۸. دقت شود كه ميزان نور يك لامپ ۲۰۰ وات بيشتر از ۲ عدد لامپ ۱۰۰ وات است، همچنين بازدهي نوري لامپ رشتهاي معمولي بيشتر از لامپ شمعي با وات مساوي است، از اين رو در محيط هايي كه روشنايي بيشتر مورد نياز است از يك لامپ معمولي با وات بيشتر بجاي چند لامپ كموات استفاده گردد.
۱۰۹. در هنگام سيمكشي برق در ساختمان، سعي گردد هر لامپ با كليد مستقلي قطع و وصل شود، بخصوص در مورد لوسترها حتماً از كليد دوپل استفاده گردد تا بتوان در مواقع غيرضروري برخي از لامپها را خاموش كرد.
۱۱۰. در محلهاي كار كه نور بيشتري مورد نياز است، به جاي افزايش لامپها در محيط، از چراغهاي موضعي استفاده گردد.
ر- الگوی مصرف بهینه آبگرمکن
۱۱۲. امروزه دو مدل آبگرمكن گازي و برقي در بازار موجود ميباشد. آبگرمكنهاي گازي داراي دو مدل مخزندار و ديواري است كه استفاده از هر دو مدل آبگرمكنهاي گازي در منازل مناسب ميباشد اما بهتر است براي انتخاب آبگرمكن به عواملي نظير راندمان و ظرفيت توجه نماييد.
۱۱۳. سعي شود از آبگرمكنهاي با سوخت گاز طبيعي بجاي آبگرمكنهاي برقي استفاده شود. اقتصادي ترين حالت استفاده از آبگرمكن، استفاده از مدلهاي گازسوز ميباشد زيرا هزينه استفاده از آبگرمكن برقي بالاتر است.
۱۱۴. نصب و بكارگيري صحيح آبگرمكن علاوه بر افزايش عمر مفيد دستگاه باعث كاهش هزينههاي سوخت و انرژي ميشود.
۱۱۵. درجه حرارت مناسب در آبگرمكنهاي مخزندار بين ۶۰ تا ۶۵ درجه سانتيگراد است كه ميتوان آن را در فصل تابستان كمتر كرد.
۱۱۶. در حمام از دوشهاي كاهنده شدت و پخش آب، جهت كاهش جريان آب گرم و در نتيجه كاهش مصرف انرژي استفاده كنيد.
۱۱۷. در هنگام خريد آبگرمكن به اطلاعات برچسب انرژي آن توجه كنيد و سعي شود از بين مدلهاي مشابه آبگرمكن با كارايي و راندمان بهتر و ظرفيت متناسب با تعداد افراد خانواده انتخاب گردد.
۱۱۸. استفاده از آب گرم بيشتر درمكانهاي، آشپزخانه – حمام – دستشويي ميباشد كه بهتر است نصب آبگرمكن در نزديك اين مكانها باشد . نزديكي اين وسيله به مكانهاي مصرف دو فايده عمده دارد يكي صرفهجويي در هزينه لولهكشي و ديگري صرفهجويي در وقت و آب و انرژي، به دليل اينكه با كوتاه بودن مسير لوله كشي، هنگام باز كردن شير آب، زمان كمتري طول ميكشد تا آب گرم به شير برسد.
۱۱۹. اطراف آبگرمكن و لولههاي انتقال آبگرم را (در صورت خارج بودن از ديوار و يا طولاني بودن مسير لولهكشي) با عايق بويژه در مكان و مناطق سردسير بپوشانيد.
۱۲۰. براي شستن لباس با مواد شويندهاي كه در آب سرد نيز قدرت پاككنندگي كافي دارند، از آب سرد استفاده كنيد.
۱۲۱. درصورت چكه كردن شير آب بخصوص شير آب گرم، در اولين فرصت آن را تعمير نماييد زيرا هم آب و هم انرژي را به هدر ميدهد.
۱۲۲. تنظيم ترموستات آبگرمكن بر روي ۶۰ درجه سانتيگراد علاوه بر داشتن آب گرم مناسب باعث صرفهجويي انرژي ميشود .
۱۲۳. خاموش نمودن آبگرمكن در مواقعي كه به آبگرم نيازي نيست ( حضور در خارج از منزل و مسافرت) باعث كاهش مصرف انرژي ميشود. ضمناً در مواقع نياز به آبگرم براي استحمام و شستشوي لباس نيم ساعت قبل درجه آبگرمكن را بر روي درجات بالاتر قرار دهيد.
۱۲۴. سعي كنيد زمان استحمام را كمتر كنيد و از بازگذاشتن بيمورد آبگرم خودداري كنيد اين كار ضمن كاهش مصرف آب گرم، مصرف انرژي را تا ۳۰% كاهش ميدهد.
به امید روزی که همه در جهت مصرف بهینه گام برداریم.
مهندس سورکی کارشناسی مهندسی برق و کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی( MBA )