كربلای ۵ شب قدر انقلاب اسلامی / عکس
تاریخ انتشار خبر : ۹۳/۱۰/۲۰
مقام معظم رهبري حضرت ايت الله خامنه اي: « شبهای عملیات کربلای ۵ شبهای قدر اين انقلاب است و انس با آن باعث وارسته شدن مي باشد، هر کس آن عملیات را فراموش کند نامش از اردوگاه انقلاب قلم خواهد خورد؛ لذا باید این حادثه بزرگ را زنده نگه داریم.»
عدم دستيابي ايران به اهداف پيشبيني شده در عمليات كربلاي۴ ، روند جنگ تحميلي در ۱۳۶۵ را با چالش جدي روبرو كرد. به همين سبب با توجه به آمادگي يگانها و نيروهاي داوطلب براي انجام عملياتي ديگر، طرح عمليات «كربلاي۵» در مدتي اندك يعني۱۲ روز، ريخته شد. و اين در حالي بود كه ايران به صورت عادي هر سال اقدام به اجراي تنها يك عمليات مي كرد.
چيزي كه اوضاع را به هنگام انتخاب منطقه عملياتي پيچيده و دشوار ميساخت، اين بود كه در چنين شرايطي تنها انجام يك عمليات نميتوانست راهگشا باشد، بلكه در عين حال عمليات ميبايست از شرط تضمين پيروزي و همچنين شرايط و ويژگيهاي لازم مناطق آزاد شده به سود جمهوري اسلامي بهرهمند باشد.
هشت ماه و اندي وقت و سرمايهگذاري نسبتا وسيع جمهوري اسلامي (نيروي انساني، امكانات و غيره) براي طراحي و انجام عمليات گسترده و بخصوص شيوه تبليغاتي و طرح مساله عمليات سرنوشتساز، تا حد زيادي توقع همگان را نسبت به دستاوردهاي عمليات آينده بالابرد و تلقي خاصي را نسبت به سرنوشت جنگ در بين مردم پديدآورد. توقف نبرد در كربلاي۴ و اعلام آن به عنوان يك عمليات محدود، ابهاماتي را ميتوانست در اذهان به وجود آورد كه تبليغات ناخوشايندي را در پي داشت.
ولي عمليات كربلاي۵ كه در ساعت۱ و۳۰ دقيقه بامداد۱۹ دي ماه۱۳۶۵ با رمز «يا زهرا(سلام الله عليها») آغاز شد، تا اندازهاي انتظارات مردم را برآورده ساخت. اين عمليات تا پايان سال۱۳۶۵ ادامه يافت و به لحاظ مقاومت و جنگندگي نيروهاي ايران در شرايط بسيار مشكل و پيچيدگي دژهاي مستحكم دشمن، يكي از بزرگترين نبردهاي تمام دوران جنگ تحميلي محسوب ميشود. منطقه عمومي شرق- بخاطر اهميت سياسي و نظامي آن- همواره جايگاهي قابل توجه در انديشه طراحان جنگ داشته است.
پس از فتح خرمشهر، تسلط بر شلمچه به عنوان يكي از معابر وصولي شهر بصره، در زمره اهداف قواي نظامي ايران قرار گرفت و عمليات كربلاي پنج بهترين موقعيت براي عملي ساختن اين ايده بود. پيشروي سريع نيروها از سيلبند و مواضع دشمن در شرق «كانال ماهي» بسته و سپس عبور از اين كانال و توسعه وضعيت نيروهاي خودي، نشانگر غافلگيري دشمن در اين محور بود. اخبار و اطلاعات واصله نيز حكايت از وضعيت نسبتا مناسب و خوب نيروها ميكرد. ادامه اين تلاشها در روز نخست منجر به تصرف مثلث غرب «كانال زوجي» شد.
همچنين در محور «پنج ضلعي»، تلاش دشمن منحصرا مقاومت در يك قرارگاه فرماندهي تيپ بود و نيروهاي رزمنده و زرهي سپاه توانستند بيشتر پايگاههاي موجود در اين محور را به تصرف خود درآورند. درگيري در جزيره «بوارين» در ساعات نخستين عمليات، بيشتر بدين منظور بود كه دشمن احساس كند در سراسر خط درگيري وجود دارد تا فرصت تمركز نيرو را نداشته باشد.
همچنين در پاسگاه «بوبيان» كه جناح راست عمليات بود، رزمندگان توانستند آن را به تصرف خود درآورند. در روزهاي بعد، پاتكهاي سنگين دشمن در منطقه از محورهاي مختلف آغاز شد و از طرفي عمليات و درگيري نيروهاي خودي نيز ادامه پيدا كرد. در مجموع، مقاومت و ايستادگي نيروها زير آتش شديد دشمن، با وجود كمبود مهمات و بسته شدن چند راه تداركاتي و كمك رساني، بينظير بود. در محور كانال پرورش ماهي اين درگيريها به اوج خود رسيد و تنها جاده ارتباطي كه به رزمندگان مستقر در اين محور آذوقه و مهمات ميرساند، بيوقفه زير آتش سنگين عراق بود. گذشته از نقش اساسي عمليات كربلاي۵ در پيدايش يك امكان تازه براي اجراي آتش پي در پي بر روي شهر بصره- همزمان با جنگ شهرها- تلاشي وسيعتر براي انهدام قسمت ديگري از ارتش عراق، (حتي بيشتر از فاو) از جمله دستاوردهاي مهم نظامي كربلاي۵ بود.
انهدام دشمن در كربلاي۵ بمراتب بيشتر از والفجر۸ بود، به گونهاي كه حتي تحليلگران غرب ناچار به اعتراف گوشهاي از اين مساله شدند. شلمچه به منزله يكي از قويترين دژهاي دشمن محسوب ميشد و اين براي ارتش عراق بمنزله ديواري غير قابل نفوذ بود و همين اعتماد بيش از اندازه نسبت به منطقه، تاثير بسزايي در غافلگيري دشمن داشت. اين عمليات با انجام چندين عمليات محدود كه بعدها «عمليات تكميلي» نام گرفت، كامل شد. اين عمليات باعث تثبيتو ترميم خطوط پدافندي نيروهاي ايراني گرديد.
در راس اهداف عمليات تكميلي، پنج هدف عمده قرار داشت:
۱- تكميل و ترميم خط پدافندي خودي در نهر جاسم.
۲ -توسعه و تثبيت نهايي سر پل منطقه غرب نهر جاسم و پيشروي عمده به سوي كانال زوجي
۳- تصرف مجدد سر پل غرب كانال ماهي و گرفتن جناح اساسي از دشمن.
۴- حضور موثر و تهديد منطقه استراتژيك شرق كانال زوجي.
۵-انهدام بخشي وسيع از امكانات و نفرات دشمن.
در عمليات كربلاي۵ بيش از۸۰ فروند هواپيما،۷۰۰ دستگاه تانك و نفربر،۲۵۰ قبضه توپ صحرايي و ضدهوايي، صدها قبضه انواع ادوات نيمه سنگين،۱۵۰۰ دستگاه خودرو، دستگاه انواع ادوات مهندسي- رزمي، مقدار زيادي سلاح سبك و مهمات دشمن منهدم شد.
همچنين در اين عمليات۸۱ تيپ و گردان مستقل دشمن منهدم و۳۴ تيپ و گردان نيز آسيب كلي ديد. تعداد كشته و زخميها و اسراي عراق بالغ بر۴۲۷۰۰ تن بود. علاوه بر آن۲۲۰ دستگاه تانك و نفربر،۵۰۰ دستگاه خودرو،۸۵ قبضه انواع توپ، هزاران قبضه سلاحهاي سبك و سنگين و مقدار زيادي مهمات نيز به غنيمت نيروهاي خودي درآمد.
در اين عمليات بزرگ و طولاني كه با سنگينترين و بيشترين پاتكهاي دشمن توام بود، چندين تن از فرماندهان برجسته ايراني مانند «حسين خرازي» فرمانده لشكر۱۴ امام حسين(۷) از اصفهان، «يدالله كلهر» قائممقام لشكر۲۷ محمد رسول الله(۹) از تهران، «حجتالاسلام والمسلمين عبدالله ميثمي» مسؤول حوزه نمايندگي حضرت امام(۴) در قرارگاه خاتم الانبيأ۹))، اسماعيل دقايقي فرمانده لشكر۹ بدر، هاشم اعتمادي فرمانده تيپ امام حسن(۷) محمدعلي شاهمرادي فرمانده تيپ۴۴ قمر بنيهاشم، حاج قاسم ميرحسيني قائممقام لشكر۴۱ ثارالله، محمد فرومندي قائممقام لشكر۵ نصر و… به شهادت رسيدند.
نام عمليات: كربلاي۵ و عمليات تكميلي
زمان اجرا: ۱۰/۱۹ /۱۳۶۵
مدت اجرا:۷۰ روز
تلفات دشمن: ۴۲۷۰۰(كشته، زخمي و اسير )
رمز عمليات: يا زهرا(سلام الله عليها)
مكان اجرا: منطقه عمومي شرق بصره -سراسر محور جنوبي جنگ
ارگانهاي عملكننده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
اهداف عمليات:
انهدام ماشين جنگي دشمن، گشودن راه براي سرنوشت جنگ طولاني و پاسخ به انتظارات مردم و تهديد شهر بصره
رزمندگان شمال
خوشا آنان که رفتند باشهادت
شدند آزاد زهرطعن وشماتت
بدا برحال ما جاماندگانیم
شدیم نادم زایثارورشادت
شدیم دنیاپرست ومال اندوز
دوگیتی گشته سهم ما خسارت
مگریاری نمایند این شهیدان
نمایندعفومان کردیم جسارت
کربلای ۵را،ادامه راه سرخ عاشورائیان می دانیم وبرهمه آن حماسه سازان سلام وصلوات.