چگونگی استفاده ازمنابع درجهت رفع مشکلات منطقه /۲ /دکترکرم سینا

پيرو مطالب عنوان شده در قسمت اول مقاله مبني بر اينكه برنامه ريزي در سطح منطقه، استان و كشور نياز به داشتن اطلاعات مي باشد كه بر اين اساس بخشي از منابع توليدي استان را بررسي كرديم در اين قسمت در ادامه ، منابع ديگر موجود در سطح استان را مورد بررسي قرار مي دهيم .
كل اراضي استان ۲۱۶۸۹۶۶ هكتار شامل ، ۱۱۰۷۲۵۵ هكتار جنگل ، ۵۸۴۷۱۱ هكتار مراتع و ۴۷۷۰۰۰ هكتار اراضي زراعي و باغي كه ۹۱% آن مرتبط به فعاليتهاي بخش كشاورزي است .
مازندران با داشتن ۳/۲% اراضي تحت كشت ۷/۸% توليد كشور را به خود اختصاص داده كه حدودا سه برابر ميانگين كشور است
ارزش كل اقتصادي محصولات كشاورزي با توليد حدود ۸ ميليون تن پس از استان فارس در مقام دوم قرار مي گيرد .
ضريب كشت حدود ۳۵/۱ مي باشد يعني بطور متوسط از هر هكتار زمين در طول يكسال يك بار، ۳۵% مورد استفاده قرار مي گيرد البته در مقايسه با سطح كشور كه ۰۷/ مي باشد در وضعيت مناسب قرار دارد اما استان مازندران با توجه به شرايط اقليمي و زيست محيطي وداشتن آب و هواي مناسب و در مقايسه با برخي از نقاط دنيا كه شباهت آب و هوايي يكسان دارد جاي تامل دارد يعني مي توان از يك هكتار زمين حداقل ضريب كشت را به ۲ رساند .
( در مباحث آسيب شناسي در قسمت هاي ديگر اين موضوع را مورد بررسي قرار خواهيم داد )
همچنين در مازندران بيش از ۴۵ نوع محصول زراعي قابل كشت است كه در برخي محصولات مانند برنج و مركبات داراي مزيت مطلق مي باشد كه سطح زير كشت برنج ۲۴۰۰۰۰ هكتار در رتبه اول در كشور كه توليد حدود ۹۰۰ هزار تن برنج سفيد كه حدود ۴۲% توليد برنج كشور و همچنين توليد ۱۳۰۰۰۰۰ تن مركبات را به خود اختصاص داده است .
همينطور در ديگر محصولات مانند كيوي ، گل و گياهان زينتي ، توليد نهال زيتون ، گياهان دارويي ، در كشور مقام اول را دارا است ( البته مازندران به علت دارا بودن آب و هواي مناسب براي كشت گياهان دارويي مانند گل گاوزبان ، گل محمدي ، مليس ، والرين و ..به ويژه در شرق استان در منطقه هزار جريب نكا بهشهر ، گلوگاه از يك وضعيت استثنايي برخوردار است .)
از لحاظ منابع طبيعي ، مساحت تقريبي جنگل و مرتع حدود ۱۷۰۰۰۰۰ هكتار مي باشد كه حدود ۱۱۰۷۰۰۰ هكتار آن جنگل باقيمانده مراتع مي باشد ( كه براي ايجاد ارزش اورده در بخش جنگل و مرتع در آينده مباحثي را مطرح خواهيم كرد ) از لحاظ پرورش ماهيان گرم ابي و سردابي منابع و امكانات بسيار بالايي در مازندران وجود دارد كه شامل سواحل دريا و همچنين مزارع برنج ( بعد از برداشت ) آبندانها مي باشد كه طبق نظر كارشناسان و تحقيقات انجام شده اگر ۱۸۰۰۰ هكتار ابندانها استان در زمينه پرورش ماهي مورد استفاده قرار گيرد بخش مهمي از اشتغال استان را پوشش مي دهد .
از لحاظ جذب سرمايه گذاري خارجي مازندران داراي ظرفيت بالايي مي باشد در صورتيكه شاخص هاي كسب و كار كه به عنوان شاخص مهم و تعيين كننده براي اقدام به سرمايه گذاري توسط سرمايه گذاران مي باشد ،مورد بررسي و موانع و تنگناها به طرف گردد جذب سرمايه گذاري خارجي افزايش خواهد يافت. كه در مقالات بعدي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
از لحاظ منابع مازندران داراي ۳۸ شهرك صنعتي با مساحت حدود ۱۸۴۰ هكتار كه حدود بيش از ۲۰۰۰ واحد صنعتي در شهرك هاي و نواحي صنعتي مستقرند كه حدود ۱۰۰۰ واحد صنعتی
بهره بردار مي باشند در رابطه با نيمه فعال يا غير فعال بودن واحد هاي صنعتي درشهرك هاي صنعتي و راههاي احيا انها و توسعه صنايع در سطح استان در آينده به تفضيل سخن خواهيم
گفت .
در بخش معدن استان مازندران داراي معادن زغال سنگ ، واريزه كوهي ، سنگ آهك و لاشه ، فلورين وباريت ، پوكه معدني ، گرانيت و مرمريت، گچ ، سرب و روي ، سيليس كه از نظر ميزان ذخيره مواد معدني در زمينه ذغال سنگ رتبه ۲ كشور در زمينه گرانيت و پوكه معدني وفلورين رتبه ۱ كشور را دارا مي باشد كه از لحاظ اقتصادي مورد استفاده قرار بگيرد داراي ارزش افزوده بالا وبخش مهمي از اشتغال را ايجاد خواهد كرد .
از لحاظ بنادر داراي بنادر امير اباد در منطقه شرق ، بنادر فريدونكنار و نوشهر در غرب استان شايد بتوان گفت يك منطقه سوق الجيشي براي ارتباط كشورها حوزه درياي خزر و خليج فارس و درياي عمان كه مهمترين منابع درآمدي براي استان خواهد بود.
در زمينه گردشگري با توجه به شرايط اقليمي و آب و هوايي در تمام چهار فصل مي تواند پذيراي ميليونها گردشگر داخلي و خارجي باشد ( به ازاي هر ۱۰ نفر گردشگر طبق نظر كارشناسان يك نفر اشتغال ايجاد خواهد شد . )
با توجه به مطالب كه امكانات و ظرفيتهاي استان مي باشد چگونه مي توان با يك برنامه ريزي استراتژيك درامد سرانه ، استان را افزايش داد ….. ( ادامه دارد )

منابع
۱- سالنامه آماري ، استانداري مازندران
۲- پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد در سالهاي اخير توسط نگارنده راهنمايي شده اند
۳- تحقيقات ميداني توسط نگارنده

دكتر كرم سينا كارشناس مسائل اقتصادي  در برنامه های صدا و سیمای شبکه  تبرستان ، عضو هيئت علمي دانشگاه

دیدگاه های این مطلب

6 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. به به خیلی مطلب خوبی بود ان شاالله دکتر سینا همیشه موفق و سلامت باشد تا برای مردم کار کند.

  2. عالی بود

  3. سپاسگزارم آقای دکتر سینا
    همانطوریکه اشاره فرمودید ظرفیتهای بی نظیری در استان مازندران وجود دارد ولی به دلیل بر نامه ریزی نا مناسب باز دهی خوبی ندارند و بعضا در حال نابودی میباشند.برنج دیگر ۲۴۰۰۰۰ هکتار نیست. قطع در ختان هم از احیا جنگل پیشی گرفته اند.بنابراین رو به جلو نمی باشیم.تا زمانی که بر نا مه و قوانین ملی برای مازندران اجرا گردد همین شرایط قهقرایی بر قرار است.اکوسیستم منحصر به فرد شمال کشور بر نامه های خاص خود را می طلبد که نداریم.از فر هیختگانی چون جنابعالی انتظار می رود بطور صریح مطالب علمی را بیان نموده تا افراد دست اندر کار در تمام دستگاهها ی اجرای و سیستمهای نظارتی و حراستی بیشتر در باره آن دقیق شوند . نباشد روزی بیاد که واقعه ای چون زاینده رود و نمکزار ارومیه در شمال کشور شاهد باشیم. تندرست و پاینده باشید.

  4. جناب آقای سینا آیا شما معتقید مازندران در کشت برنج مزیت مطلق دارد؟
    چنانچه بپذیریم مزیت مطلق را در برنج پس چرا مزارع برنج در حال تبدیل به باغ می باشد؟
    ایا مزیت مطلق برای زمین با ارزش ۲۵۰۰ میلیون ریالی در هکتار هنوز در کشت برنج است؟

  5. آقای دکتر سینا
    مطالبتون بسیار عالی و مورد استفاده قرار گرفت
    با تشکر

  6. دکتر عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *