نیروگاه تولیدبرق نکاازیک بحران عبورکرد/عکس
تاریخ انتشار خبر : ۹۳/۰۹/۲۴
با مدیریت جهادی بسیجیان نیروگاه تولید برق نکا از یک بحران نجات پیدا کرد
پس از آغاز به کار تیم بسیجی مجری پروژه توانست ظرف مدت کوتاهی، ۸ متر از مجرای عبور آب را لولهبرداری کرده و به همراه ۱۰ متر لولهبرداری شده در سال گذشته با وجود جریان آب، این مسیر را لایروبی کند.
فلسفهی احداث نیروگاه تولید برق شهید سلیمی نکا در مجاورت دریای مازندران به جهت استفاده از آب دریا برای تبدیل بخار آب نیروگاه به آب بوده است، به همین منظور حوضچهی بزرگ آب آرام در ساحل دریا برای آن ایجاد شد تا آب از طریق لوله هایی به داخل این حوضچه هدایت شود و تأمین آب مورد نیاز نیروگاه از این منبع صورت گیرد.
به علت اسکله ایجاد شده توسط شرکت صدرا، منطقهی محدود به نیروگاه نکا دچار نشست ماسهای زیادی شد که در این فصل از سال به دلیل یخبندان شدن رودخانهی ولگا در نزدیکی منطقهی سیبری که ۹۰ درصد آب دریای مازندران را تامین میکند، آب ورودی به دریا کم شد.
بر اساس اخبار به دست آمده، کم شدن ورود آب از رود ولگا، نزدیک به یک متر از لحاظ ارتفاع آب و بیش از ۵۰ متر در طول، عقب نشینی آب دریا ثبت شده است.
بررسی های به دست آمده در روند تغییر آب دریای مازندران در صدسال اخیر، نشان میدهد که در سال ۱۳۵۸ که زمان احداث نیروگاه نکا بوده، سطح آب دریا در پایینترین میزان خود قرار داشته و در دههی ۷۰ این میزان افزیش یافته است، لذا به اذعان مهندسان نیروگاه، این کاهش سطح آب، حتی اگر به پایینترین میزان خود نیز برسد، باز هم تأمین آب نیروگاه ممکن است و تعطیلی کامل آن را سبب نمی شود.
با این وجود باید در بلندمدت گزینههایی مانند لایروبی حوضچهی آب نیروگاه جهت افزایش حجم ذخیرهشده، برداشت ماسه از حوزهی بیرونی حوضچه جهت کاهش میزان ماسه ورودی به لوله ها، رسوب ماسه در لوله ها و رسوب در حوضچه آب و پمپاژ آب از فاصلهی زیاد در دل دریا به سمت حوضچه که ماسه کمتری با خود بیاورد، جهت رفع طولانی مدت مشکل تأمین آب نیروگاه، مورد بررسی قرار داده شود.
اما این عقبنشینی دریا میتواند سبب مختل شدن روند بهرهبرداری از آب آن جهت استفاده در کندانسورهای نیروگاه نکا که توسط پمپ های بسیار قوی انجام میگیرد، شود چرا که ظرفیت نهایی حوضچه نیروگاه ۶۰۰ هزار متر مکعب است که با احتساب استفادهی نیروگاه از ۸ پمپ با حجم مکش ۲۶ هزار متر مکعب بر ساعت، در صورت عدم ورود آب به حوضچه، در کمتر از ۳ ساعت حوضچه خالی می شود.
تنها عدم تغذیه کافی آب به کندانسورها به راحتی میتواند کاهش برق تولیدی یک واحد از حدود ۴۰۰ مگاوات به حدود ۲۰۰ مگاوات را سبب شود که در این حالت به نوعی خارج شدن یک نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی را در پی دارد.
با اعلام وجود مشکل توسط مدیران نیروگاه و ضرورت رفع آن، چند شرکت وارد مناقصه برای در دست گرفتن و اجرای پروژه شدند که یکی از این گروهها، شرکت سامان توسعه بوده که در بهرهبرداری از معادن شن و ماسه تخصص دارد و متشکل از بسیجیان نیروگاه است که وارد مناقصه شد.
در میان پیشنهادات ۲۴۰ و ۳۳۰ میلیون تومانی دو شرکت دیگر حاضر در این مناقصه، و مدت زمان ۱۵ روز درنظر گرفتهشده برای اتمام پروژه، نیروهای بسیجی به ازای دریافت تنها ۲۹ میلیون تومان حاضر شدند در مدت زمان ۳ روز این پروژه را به پایان برسانند.
با وضعیت کمآبی به وجود آمده، اجبار در برداشتن لولههای ارتباطی دریا با حوضچه بزرگ نیروگاه به وجود آمد تا آب بیشتری بتواند وارد شود و نیاز نیروگاه را تامین کند.
بلاغ
نوع چینش لوله ها به این شکل بوده که بالغ بر ۹۰ لوله با قطر بین ۰.۷۳ تا ۱.۲ متر، طول ۱۲ متر و وزن بین ۴ تا ۷ تن، در کف ارتباطی دریا با حوضچه نیروگاه در چند ردیف روی هم جوشکاری شده هستند و بر روی آنها سنگهای بسیار بزرگی قرار گرفته که باید برای انقال آب دریا به حوضچهی آب نیروگاه با توجه به مسدود شدن لوله ها، به ترتیب این لایه ها برداشته شوند تا دسترسی به لولهها مقدور شود.
سپس با روش خاصی جوش بین لوله ها برداشته شود و لوله ها از طریق بیل مکانیکی از آب خارج شده و مسیر آب باز شود تا نهایتاً آب بیشتری وارد حوضچه شود، اهمیت کار زمانی مشخص میشود که هنگام این کار خطر سقوط وسایل و افراد به داخل جریان آب وجود دارد.
پس از خارج ساختن لولهها و بیرون آوردن آن، مرحله دوم پروژه که شامل خارج ساختن بارنیکل (صدف)ها و رسوبات شامل سنگ، چوب و ماسه از لوله ها است، شروع می شود.
پس از آغاز به کار تیم بسیجی مجری پروژه توانست ظرف مدت کوتاهی، ۸ متر از مجرای عبور آب را لولهبرداری کرده و به همراه ۱۰ متر لولهبرداری شده در سال گذشته با وجود جریان آب، این مسیر را لایروبی کند.
از نظر مدیرعامل و سایر مدیران نیروگاه، امکان لایروبی لوله ها همزمان در داخل آب مقدور نبود، اما با مشاهدهی توانایی و میزان پیشرفت بیش از ۸۰ درصدی تیم بسیجی مجری پروژه در کمتر از ۳ روز، با پیشنهاد ارائه شده توسط این گروه مبنی بر انجام لایروبی لولههای داخل آب بدون خارج ساختن از مکان مستقر، قانع شدند که این کار انجام بگیرد.
با این اوضاع پروژهی تامین آب نیروگاه نکا وارد فاز جدیدی شد.
این کار نیاز به ابزار مخصوص دارد که برای ساخت آن نزدیک به یک هفته زمان میبرد، تعداد لولههایی که باید لایروبی بر روی آن انجام بگیرد، بیش از ۵۰ لوله با قطر بین ۷۳ سانتی متر و ۱.۲ متر با ول ۱۲ مترو وزن بین ۴ تا ۷ تن است که البته تعداد لولهی برداشته شده در مرحلهی قبل، بیش از ۳۵ لوله بود.