خواص تغذیه ای توت فرنگی و کاهش سرطان/تصویر/
تاریخ انتشار خبر : ۹۲/۰۲/۲۳
دريافت مقادير بالاي ويتامين C كه در دسته آنتياكسيدانها است، از فعاليت راديكال هاي آزاد جلوگيري كرده و روند پيري را در بدن به تأخير مي اندازد. به اين دليل است كه خوردن اين ميوه به خصوص براي سيگاري ها و يا افرادي كه در شهرهاي آلوده زندگي مي كنند، توصيه مي شود، زيرا اين ويتامين از اثرات مخرب سموم محيطي را در بدن به خصوص در بافتهاي حساس جلوگيري مي کند.
تاريخچه
حتما مي دانيد كه اين ميوه در خانواده بزرگ توت ها جاي دارد.
اين توت همان طور كه از نامش پيداست، زادگاه اروپايي دارد و در قرن چهاردهم به طور وحشي در فرانسه مي روييده و مصارف دارويي داشته تا اين كه كم كم به مزارع راه يافت.
در جنگلهاي شمال ايران نوع وحشي آن به وفور يافت مي شود، زيرا توت فرنگي براي رويش به هواي خنك و آب فراوان نياز دارد و نواحي شمالي كشور اين شرايط را فراهم مي كند.
خواص تغذيه اي
فصل برداشت اين ميوه از ارديبهشت ماه تا اوايل تير ماه است، يعني زماني كه هوا خيلي هم گرم نشده باشد. اما همين دوران كوتاه را نيز بايد غنيمت شمرد، زيرا اين ميوه منبع کاملي از مواد مغذي ارزشمند است.
خوردن ۸ عدد توت فرنگي متوسط ، ۴۰ درصد از نياز روزانه افراد به ويتامين ث، ۱۲ درصد از نياز روزانه به فيبر، ۶ درصد از نياز روزانه به فولات و ۲۱۰ ميلي گرم پتاسيم را تأمين خواهد كرد، در حالي كه فقط ۴۵ كالري انرژي دارد و به دليل نداشتن سديم (نمک)، كلسترول و ساير اسيدهاي چرب اشباع، ضرر و زياني را متوجه مصرف كنندهاش نخواهد كرد.
علاوه بر موارد ياد شده، مطالعات اخير نشان دادهاند كه اين ميوه داراي تركيباتي به نام فيتوكميكال است كه در اين گروه فلاوونوئيدها، آنتوسيانيدينها و اسيد فنوليك و الاژيك جاي مي گيرند كه دريافت آن ها از طريق مواد غذايي و به خصوص اين ميوه، احتمال ابتلا به بيماريهاي مزمني مانند انواع سرطان، بيماري هاي قلبي-عروقي و متابوليكي را كاهش ميدهند.
يك دنيا خاصيت
حتما از خودتان مي پرسيد كه وجود مواد مغذي ياد شده، چه فوايدي را براي مصرف كنندهاش دارد؟
ويتامين C
دريافت مقادير بالاي ويتامين C كه در دسته آنتياكسيدانها است، از فعاليت راديكال هاي آزاد جلوگيري كرده و روند پيري را در بدن به تأخير مي اندازد. به اين دليل است كه خوردن اين ميوه به خصوص براي سيگاري ها و يا افرادي كه در شهرهاي آلوده زندگي مي كنند، توصيه مي شود، زيرا اين ويتامين از اثرات مخرب سموم محيطي را در بدن به خصوص در بافتهاي حساس جلوگيري مي کند.
به علاوه، ويتامين C در ساختن پروتئيني به نام كلاژن دخالت دارد که با افزايش ساخت اين پروتئين، امکان ترميم بافت هاي آسيب ديده فراهم مي شود.
پتاسيم
پتاسيم سبب كاهش فشار خون شده و خطر بروز سكته را به خصوص در افراد مستعد كاهش مي دهد. مطالعات نشان دادهاند افرادي كه روزانه مقادير زيادي از اين ميوه را مصرف مي کنند، در مقايسه با افرادي كه به خوردن اين ميوه توجه نمي كنند، سه برابر كمتر به بيماري هاي قلبي دچار مي شوند.
همچنين فيبر بالاي اين ميوه به كاهش كلسترول خون كمك كرده و از بروز سرطان روده بزرگ جلوگيري مي کند.
فولات
فولات موجود در اين ميوه نيز براي دوران بارداري بسيار مهم است و از عقب ماندگي هاي مادرزادي در اين دوران جلوگيري مي كند. به علاوه، اين ماده مغذي نيز مانند سدي در برابر بيماري هاي عروق كرونر و سرطان روده بزرگ عمل مي كند، از اين رو، به خانم هاي بارداري كه البته به حساسيت دچار نيستند، توصيه مي شود كه به طور مرتب اين ميوه را ميل كنند.
مراقب موارد زير باشيد
آلودگي
نكته مهمي كه درباره توت فرنگي بايد در نظر داشت اين است كه به علت تماس اين ميوه با خاك و كود، احمال آلودگي آن زياد است، لذا بايد آن را به دقت شست و سپس مصرف كرد.
حساسيت
اين ميوه نيز مانند بسياري از مواد غذايي آلرژي زا، در افراد حساس، ايجاد آلرژي مي كند و از علايم آن مي توان به اگزما، دانه هاي قرمز روي پوست، سردرد، آبريزش بيني، ريزش اشك، سرگيجه و حتي اختلالات گوارشي (مانند استفراغ) اشاره كرد كه در اين موارد توصيه مي شود بي هيچ شكي اين ميوه مصرف نشود، به خصوص در كودكان زير يك سال.
همچنين در افراد مبتلا به ناراحتي هاي پوستي، ممكن است مشكل پوستي شان را تشديد كند.
توت فرنگي به علت داشتن اسيد سالسيليك، در بعضي اشخاص، كبد و مثانه را تحريك كرده و جوش هايي شبيه كهير ايجاد مي كند. از اين رو، افراد بايد به واكنشهاي بدنشان بعد از مصرف اين ميوه دقت كنند.
مشکلات ديگر
كساني كه معدهاي حساس دارند، يا مبتلا به بيماري آسم هستند، بهتر است از خوردن توتفرنگي پرهيز كنند، زيرا ممكن است بيماري شان را تشديد کند.
چند خاصیت دیگر
از ديگر خواص توت فرنگي مي توان به موارد زير اشاره كرد :
– مصرف اين ميوه علاوه بر وجود انواع ويتامين، املاح و آب كه هر كدام اثرات خود را بر بدن اعمال مي كنند داراي خاصيت تقويت كننده، ملين و خنك كننده نيز مي باشد.
– توت فرنگي از تصلب شرائين جلوگيري مي نمايد.
– توت فرنگي اشتها آور است و ادرار را زياد مي كند.
– دم كرده برگ توت فرنگي در زياد كردن ادرار و شير بانوان مفيد است.
– دم كرده برگ توت فرنگي يا ميوه توت فرنگي مي تواند نقرس و سنگ هاي مثانه را معالجه كند.
– املاح معدني موجود در توت فرنگي خاصيت مسهلي به آن بخشيده است، زيرا اين املاح عضلات روده را به انبساط و انقباض وادار مي كند و به همين جهت توت فرنگي براي درمان يبوست مؤثر است.
– اگر توت فرنگي را له كنيد و در آب بريزيد، نوشابه اي به دست مي آيد كه براي درمان تب هايي كه با بيماريهاي التهابي همراه مي باشد، بسيار مفيد است.
– توت فرنگي به علت داشتن آهن و ويتامين C در خونسازي بدن مؤثر است.
– توت فرنگي به علت دارابودن مقادير كافي كلسيم و فسفر، در رشد و نمو كودكان و نوجوانان ، استحكام دندان ها و ترميم شكستگي استخوان ها بسيار مؤثر است.
– توت فرنگي حاوي موادي چون فسفر، كلسيم، منيزم، پتاسيم و مقداري آهن و هيدرات ۲ كربن بوده و در بدن توليد انرژي كرده و خستگي را برطرف ميكند.
– توت فرنگي به دليل داشتن ويتامين C ، در درمان بيماري لثه مؤثر بوده و به هضم غذا كمك زيادي ميكند.
– دانشجويان و افرادي كه تمرينات فكري ميكنند، بهتر است حتما توت فرنگي ميل كنند چرا كه خوردن اين ميوه باعث تامين فسفر مورد نياز مغزشان ميشود.
– همچنين، توت فرنگي به علت داشتن ويتامين B در كاهش و رفع ترس، عصبانيت، خمودي، اضطراب، هيجان و سستي مؤثرست.
– توت فرنگي نقش مهمي در خونسازي بدن دارد و از خاصيت ضدعفوني كنندهاي برخوردارست. علاوه بر اينها خوردن توت فرنگي باعث پاك شدن خون از مواد مضر و زايد مثل اوره، اسيداوريك و چربي ميشود و نيز درمان كننده نقرس است.
– ويتامين A موجود در توت باعث رشد ناخنها و تقويت چشم ميشود.
مصرف روزانه ۵ واحد ميوه و سبزي، احتمال ابتلاء به سرطان را كاهش مي دهد.
مطالعات جديد نشان مي دهد مصرف روزانه ۹ يا ۱۰ واحد ميوه و سبزي به همراه ۳ واحد لبنيات كم چرب، در كاهش فشار خون بالا بسيار مؤثر است.
گرد آورنده : حسینی از نکا