سدمعبرتعرض به حقوق شهروندی و توهین به شهروندان است/عکس
تاریخ انتشار خبر : ۹۳/۰۷/۲۲
همواره در مسیر پل به سمت چهار راه دیدم که برای عبور درمسیر پیاده رو به دلیل وجود موانعی که از سوی چند کسبه بی مسئولیت ایجاد شده ، مردم به ناچار مدتی را میبایست صبر کنند یا اینکه مسیر را به سمت خیابان اصلی تغییر دهند و مشکلاتی را هم برای خود وهم برای وسایل نقلیه بوجودمی آوردند و طبیعی است که این عمل احتمال حادثه و ترافیکی را به همراه داشته باشد.
این سوال در ذهن من بود که آیا قانون اجرا نمی شود چرابه شهروندان احترام نمی گذارند؟چه کسی مسئول این نابسامانی ها ست ؟ خلاء قانون، ضابطین شهرداری ، کسبه بی مسئولیت و متجاوز به حریم عم می و یا معابر پیاده روه ها ؟ جایگاه کسبه و حریم آن مگر مشخص نیست ؟محدوده کسب و کا ر آن کجاست معابر عمومی یا درون مغاز با تابلو مشخص ؟ علت اینکه بعضی از کسبه قانون مدار نیستند و یا پا را فراتراز حریم خصوصی خود دراز می نمایند چیست ؟
معبر»درلغت به معنی محل عبور است و اصطلاحاً به محلی اطلاق میشود که از آن برای عبور و مرور استفاده میشود و طبق قانون در اثر تفکیک اراضی که در موضوع ماده ۱۰۱ قانون شهرداریها آمده است، ایجاد میشود. تبصره ۶ ماده (: معابر و شوارع عمومیکه در اثر تفکیک اراضی احداث میشود، متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن به هیچ عنوان، وجهی به صاحب آن پرداخت نخواهد کرد قانون شهرداریها موظف است از معابر به عنوان ملک عمومی حفاظت کرده و آن را برای استفاده عموم آماده نگه داشته و از تجاوز به میدان ها، پارک ها و باغ های عمومی که حق طبیعی هر شهروندی می باشد جلوگیری نماید.
سد درلغت به معنی مانع است وسد معبر یعنی مانع یا موانعی که برسر راه عبور ومرور مردم باشد یا به هر عملی اطلاق میشود که باعث انسداد معابر عمومیشود مانند:
اشغال معابر از سوی دستفروشان، تخلیه نخالههای ساختمانی و ریختن مصالح ساختمانی اعم از آجر، سیمان، شن، ماسه و … در معابر عمومی (البه این امر اگر برای مدت مشخص و با کسب مجوز از شهرداری باشد ونکات ایمنی را رعایت نماید سد معبر محسوب نمی شود) . اشغال معابر از سوی صاحبان مغازه که عمدااقدام به اشغال خیابان هم می کنند بطوریکه در شهرما بصورت یک فرهنگ غلط در آمده است که نمونه بارز این امر درخیا بان ها شهرما کاملامشهود است.
درهرصورت اشغال و مسدود کردن معابر و آنچه بهعنوان سد معبر، مطرح میشود، به لحاظ قانونی عملی مجرمانه بوده و مرتکب این عمل مستوجب مجازات است ؛ زیرا معابر عمومی متعلق به عموم شهروندان است و کسی حق ندارد تحت هر شرایط و نامی معابر را انتفاع شخصی نموده و آن را مسدود کند.
اما اینکه چه کسی مسئولیت برداشتن این سد معابر دارد ؟ دستگاه قضایی، اتاق اصناف و یا شهرداری نهادها و یا ارگانهای انتظامی ؟
طبق ماده ۵۵ قانون شهرداری ایجاد خیابانها وکوجه ها ومیدانها و…. وهمچنین کسترش وتوسعه معابر از وظایف شهرداری است ومطابق تبصره ۱ بند۲همین ماده جلوگیری از ایحاد سد معبر توسط بازاریان وغیره هم برعهده شهرداری گذاشته شده است زیرا بند ۲۰ ماده ۵۵ اصلاحی قانون شهرداری: سد معابر عمومی و اشغال پیادهروها و استفاده غیرمجاز از آنها، میدانها، پارکها و باغهای عمومی برای کسب و سکونت را ممنوع اعلام کرده است.
طبق ماده ۱۰۱ و تبصره ۶ ماده : معابر و شوارع عمومیکه در اثر تفکیک اراضی احداث میشود، متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن به هیچ عنوان، وجهی به صاحب آن پرداخت نخواهد کرد شهرداریها موظف است از معابر به عنوان ملک عمومی حفاظت کرده و آن را برای استفاده عموم آماده نگه داشته و از تجاوز به میدان ها، پارک ها و باغ های عمومی که حق طبیعی هر شهروندی می باشد جلوگیری نماید.
وهمچنین مطابق تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداریها نیز «اراضی کوچههای عمومی و میدانها و پیادهروها و خیابانها و به طورکلی معابر و مسیر رودخانهها و نهرها و مجاری فاضلاب شهرها و باغهای عمومی و گورستانهای عمومی و درختهای معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر که مورد استفاده عموم است، ملک عمومی محسوب میشود و در مالکیت شهرداری است».
پس بر اساس تعاریف و ومواد قانونی ذکر شده، شهرداریها موظفاند از معابر به عنوان یک ملک عمومی حفاظت کنند و همواره آن را برای استفاده عموم آماده نگه دارند و از تجاوز اشخاص به آنها جلوگیری کنند.
در اصل ۴۰ قانون اساسی جمهوری اسلامیایران تاکید شده است که «هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد.
لازم به ذکر است که بیان شودطبق قوانین شهرداریها به هیچ واحد صنفی مجوز اشغال سطوح معابر داده نشده است و بر این اساس هیچ یک از کسبه و واحدهای صنفی اجازه ندارند از پیاده رو برای گذاشتن میز و صندلی و کالا استفاده کنند در حالی که ما بارها وبارها شاهد بوده وهستیم که بعضی از کسبه بی مسئولیت سد معبر نموده در صورتیکه سد معبر تخلفی است که در قانون پیش بینی شده و برای متخلفان آن مجازات سنگینی درنظر گرفته شده است،. وهمچنین سد معبر تجاوز و تعرض به حقوق شهروندی وتوهین به شهروندان می باشد.
به موجب قسمت اخیر ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی هر کس اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در املاک متعلق به دولت یا شرکت های دولتی وابسته به دولت یا شهرداریها یا اوقاف و ….. کند به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود.
. اگر همین افراد با توجه به اعتقادمذهبی که دارند متوجه باشند که عمل آنها از لحاظ شرعی اشکال دارند ومراجع نسبت به آن مهم فتوای صادر کردند از انجام دادن آن عمل خودداری کنند
رسول خدا(ص) فرمودند:« کسی که سدمعبرکند و مانع عبوررهگذران شودازرحمت خدابه دوراست»
امام سجاد (ع ) هم دراین مورد فرمود: از گناهانی که نابودی سریع آدمی را درپی دارد سد کردن راه مسلمانان است»
به نظر برخی از آیات عظام و مراجع تقلید سد معبرحرام است . طبق نظر امام خمینی (ره) این کار جایز نیست. مقام معظم رهبری، ملاک را در اینگونه امور، قانون و مقررات مربوطه دانستهاند و بنا به نظر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی «بساط فروشان و مغازه داران، نباید معابر و شوارع عام را جهت کاسبی اشغال کنند». همچنین حضرت آیت الله فاضل لنکرانی به صراحت اعلام داشته اند که «اگر سد معبر، مخالف مقررات جمهوری اسلامی ایران باشد یا باعث اذیت و آزار و مانع رفت و آمد عابران شود، حرام است ۱ . اکر کسی نگذارد که مردم از مکان هایی که برای عموم ساخته شده است استفاده کنند حق آنان را غصب کرده است (توضیح المسائل مراجع- مسئله ۲۵۴۵.)
به هرصورت سد معبر یا بستن مسیر رفت و آمد در هر یک از معابر عمومی، تجاوز به حقوق شهروندان محسوب میشود و نه تنها مشمول پیگرد قانونی میشود بلکه از نظر شرعی نیز دارای اشکال است.
با برسی های انجام گرفته کسانی که سد معبر می کنند افرادی خودخوا ه،قانون گریز ،،هستند که هنوز آمادگی کافی ولازم را برای زندگی شهرنشینی ندارند و گاها در برخورد با مردم بارها مشاهده شده است به فحش و توهین به مردم هم رسیده است .
در شهرستان نکا بیش از ۱۸ شهردار عزل و نصب شده اند اما در برخورد با چند کسبه که متجاوز به حقوق مردم هستند ناتوان بودند حال سوال اینجاست که با وجود این تعداد شهردار و چنددوره شورای اسلامی شهر چراهنوز به این مهم رسیدگی نشده است ؟بسیاری از پیاده روها از “عرض مفیدی برخوردار نیستند و اندک راهی که به عنوان پیاده رو در نظر گرفته شده است نیز توسط مغازه داران تصرف می شود. به گونه ای که گاهی رهگذران برای ادامه مسیر در یک پیاده رو مجبورهستند وارد فضای عبور خودرو ها شوند .
انتظار میرود شهرداری وشورای شهر با ابزارهای فرهنگی اجتماعی وقانونی بتوانند این مشکل را حل نمایند فراموش نکنیم که سد معبر زشتترین تجاوز به حقوق و آزادی مشروع دیگران است و وجود یک شهر سالم ،زیباو سامان یافته را آرزومندیم واین به دست نخواهد آمد جز اینکه همه به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم .
مدیر مسئول نیوز نکا ، با استناد به نوشتار جناب کوروش محمدی از نسیم دلفان
خیلی وقته منتظرچنین گزارش مفصلی بودیم خلاصه کسی ودلسوزی پیداشد باتصویربرداری مستند این مهم رارسانه ای کرد،ولی چند نکته ضرورت داردکه موردتوجه قراربگیرد:
۱.عکس های درج شده تبلیغ ناخواسته شد که موردتوجه است
۲.تنهااین دست فروش هااگربودندجای گله نبود چون این بندگان خداهم برای حفظ آبرووتامین معاش مشغول کارند باعث نشه دکان اینهابسته بشه بلکه قانون مند وارایه کارت شناسایی و.. بگذارنون بخورند.
۳.مهمترین وبزرگترین سدمعبرکننده ها نمایشگاه اتومبیل داران وتعمیرکاران و…آنها هستندنه که پیاده روها رااشغال می کنند بلکه قسمتی از جاده راهم اشغال می کنند بارها شاهدبودم مامورین شهرداری دست فروشانی که دستشان نه به زمین ونه به آسمان بنداست وسایل وابزارکارشان را بارها توقیف می کنند اما بااین دانه درشت هاکسی کاری ندارد وفقط سدمعبررابه چنددست فروش آبرومند خلاصه کردند واگربرخوردهم می کنند فقط بااینهاست وبس یک نوع بی عدالتی آشکاراقتصادی اجتماعی است
۴.گاهامتاسفانه بعضی ازمغازه داران هم زیرابی این بندگان خدارا درشهرداری ودیگرمراکز مربوطه می زنندواین دست افرادروزی راازخلق طلب می کنند وخالق رافراموش کرده ایم نیاز به مطالعه بیشتر دارد
۵.شهرداری هم گویا وظیفه اطلاع رسانیش رافراموش کرده دنبال پست واخذ جریمه وماده های تعریف شده هستند
امیدواریم فکراساسی به حال این بندگان خدا بنمایند انشاءالله
عجب سوالهائی میکنی هاهاها!!!!آخه خودشوراهم تواین ماجراپاش گیره!!!چون یکی ازهمین متجاو
زین حریم پیاده روهاس!!!!عکس شماره۲رودقیق
نیگاش کن!!!آق سیددوستتداریم!ببشششخخخیددیگه
اماحقوق مردم تعارف بردارنیستش
قرارنبودزیاده روی داشته باشید!گاهی اوقات زیادروی خودموجب بسخره گرفتن اصل موضع میشه!
آخه آدم حسابی کجای تصویر ش۹ مزاحمت پیاده ر
وهاست؟اگرمیفرمودیدموجب کتدی حرکت خودروها
ست منطقی بود!زیرادراصول شهرسازی پیاده رو خودتعاریف خاص خودشوداره!زیرابااندکی تامل
نیک درمیابیم نسبتاجابرای پیاده رو مهیاست
ممنون از این خبرت
فقط پیگیری کنید
امان از عدم اجرای صحیح قانون / امان از پارتی بازی / امان از بی برنامگی / امان از نون قرض دادن / امان ….. امان ….. امان…..
امان از بي كفايتي.امان از پاچه خواري.امان از فاميل بازي.
گزارش خوبی بود
تشکر آقای دست خدایی دستتون درد نکنه
کاش مسئولین احساس مسئولیت کنند .ولی خیلی ترسو و ناتوانند اگر همین یک مورد از ناهنجاری شهری را پیگیری و اصلاح کنند،باقی مشکلات پیشکش !
کاش بجای اینکه به مغازه دارهاگیربدن جلوی مغازه هاشون اجازه کاسبی رامنع کنن.به اونهایی که شب عیدتمام کارمندهابه صف میشن دستفروشی میکنن تایک سال چشم انتظاربازاریهاکه مالیات عوارض شهرداری قبض برق گازاجاره و…پرداخت میکنن راخراب میکنن کسی پیگیرنمیشه؟مسئولان به فکرشان نیستن.
اگه حداقل هر دو یاسه روز به موضوع های مشابه این گزارش پرداخته شود خیلی خوب است و جای تقدیر و تشکر دارد.
با سلام درست می فرمایید از همه بدتر میوه فروشی برادران شکاری است که همه پیاده رو گرفتن
یه روز بنده به ایشان گفتم همه پیاده رو را گرفتید مردم نمی توانند تردد کنند با کمال بی ادبی گفت مگر تو مامور شهرداری هستی من هم گفتم بله هستم سپس گفت پس برو فردا می ایم شهرداری پولش را می دهم
به نظر می رسد ایشان قبلا مراجعه ای به شهرداری داشته و با دادن پول قضیه را حل کرده است