پاییزه ماه عروس برون در مازندران /عکس

پاييز که فرا مي رسد، جشن هاي سنتي و محلي ” عروس بَرون” در مازندران رونق تازه مي گيرد و نواي سرنا و سازهاي سنتي طنين انداز مي شود.
به گزارش خبرنگار مهر، از قديم الايام و بر اساس سنتهاي ديرينه، با پايان برداشت محصولات زراعي و کشاورزي، در فصل پاييز، سور و ساز عروسي ها در مازندران براه مي افتد و نوعروسان با هزار آرزو و اميد روانه خانه بخت مي شوند.L00850245270 L00821213751 435214_orig

اين روزها در گوشه و کنار مازندران و در هر محله اي، جشن هاي عروسي برپا شده است و زوج هايي که همزمان با اعياد و مناسبتهاي مذهبي، سقفهاي زندگي مشترکان را بنا مي کنند.

در زرق و برق عروسيهايي مجلل که گاه تا هم وزن عروس، مهريه تعيين مي شود و اسراف و ريخت و پاش، خودنمايي مي کنند، هستند مناطقي که يک جلد کلام الله مجيد، آينه و شمعدان و کمتر از انگشتان دو دست سکه مهريه جوانهايشان است و سايبان زندگش مشترکشان را با وام و قرض، سقف مي کنند.

ازدواج به شرط سادگي

برويم به دهکده، صداي ساز و سرنا از دور به گوش مي رسد، لباس هاي محلي دخترکان و پسرکان، نويد يک جشن ساده اما سنتي و باصفا را مي دهد و سرنانواز با ورود هر ميهمان، پرشورتر در سرنا مي دمد و ميهمان نيز به رسم ديرين، اسکناسي را در جيبهاي نوازنده قرار مي دهند.

 

بوي اسپند، نقل و نبات، اسکناس هاي تازه و تانخورده، عطر گلاب و عنبر فضاي مجلس را آکنده است، اينجا از تالارهاي مجلل عروسي خبري نيست، يک باغ و محوطه باز روستايي که آسمانش، صاف و آبي است و قرص ماه مي درخشد.

مجعمه هاي رنگي که به دست بانوان هنرمند روستايي آذين بسته شده و در درون آن کله هاي قند، شيريني، شکلات، حنا کادوپيچ شده و بر سر دختران و بانوان مجلس قرار دارد و بانوان مجمعه بسر بدور عروس و داماد مي چرخند.

حنابندانشان ساده اما برگرفته از آييني سنتي و قديمي است، عروس و داماد بر دستهاي هم حنا مي بندد و دوستان عروس مي سرايند” عروس حنا مي بنده، به دست و پا مي بنده”.

عروسيهاي سنتي مازندران به کشتي لوچو و محلي هم مزين شده است و پهلوانان و پهلوانک ها به ميدان مي روند تا مجلس بزم عروس و داماد را شادتر کنند و سرپهلوان مجلس از دست پدر عروس و داماد، هديه مي گيرند.

نوبت به مراسم هديه کنان مي رسد، اقوام درجه يک داماد يک به يک مي آيند و مبلغي را به رسم چشم روشني در جيب داماد قرار مي دهند، در قديمها رسم بر آن بود که سکه اي را در دهان داماد قرار مي دادند و اين رسم اکنون برچيده شده است.

 

در برخي از عروسيها همچنان رسم بر آنست که از اسب و قاطر به عنوان ماشين عروس استفاده مي شود و سرنانواز مي نوازد و اقوام و آشنايان، زوج ها را تا خانه بخت همراهي مي کنند. ماه عسل غالب زوج هاي مازني، سفر به مشهد مقدس و پابوسي بارگاه علي بن موسي الرضا (ع) است که اين امر نيز ناشي از اعتقاد والاي مردمان ديار علوي به خاندان اهل بيت و نبوت است.

يک بانوي سالخورده مازندراني که ۶۰ سال از ازدواجش با پسرعمويش حاج حسين مي گذرد مي گويد: مراسم هاي عروسي قديم با اکنون تفاوت بسيار داشته است و آن روزها، مردم شادتر و جشن ها نيز ساده تر بوده است.

مشهدي ” فضه” با بيان اينکه اکنون سن ازدواج جوانان بالا رفته مي گويد: در روزگار ما، دختران و پسران در سن کم ازدواج مي کردند و توقع جوانها بسيار پايين بود و مشکلات امروزي وجود نداشت.

وي با يادآوري خاطراتي از جشن عروسي اش مي گويد: آن زمان رسم بر اين بود که جشن عروسي چند شبانه روز طول مي کشيد و همه اقوام و فاميل ها در برگزاري مراسم کمک مي کردند و زقم هديه ها نيز مانند امروز سنگين نبوده است.

توقع زوجها بالارفته است61hzvezlj599phbej7m 07 pcae0d7f2307f3512f5d35bb7ef1b16e89_z440bssnhpwjpgbds2b IMG21012221

اين بانوي مازندراني با بيان اينکه برخي از خانواده در ازدواج جوانان بسيار سختگير هستند و مهريه ها و جهيزيه هاي بالا، ماشين هاي مدل بالا، ويلا و آپارتمان طلب مي کنند گفت: مهريه من يک جلد کلام الله، آينه و شمعدان و يک گليم بود ولي امروز، چشم و همچشمي باعث شده تا جوانها رغبت به ازدواج نداشته باشند.

وي با اشاره به اينکه، مهريه بالا و چشم همچشمي خوشبختي نمي آورد گفت: صداقت و صميميت باعث مي شود تا زندگيها بادوام و پايدار باشد.

 

برنامه ريزي براي ازدواج آسان از دغدغه هايي که دستگاهها و بخش هاي مختلف همواره با آن مواجه هستند و افزايش سن ازدواج از يک سو، کاهش ميزان ازدواج و افزايش طلاق از آسيبهايي است که جامعه را تهديد مي کند.

امام جمعه موقت شهرستان نوشهر با اشاره به سالروز ازدواج امام علي(ع) و حضرت فاطمه (س) و مقايسه آن با ازدواج هاي امروزي گفت: متاسفانه ازدواج هاي امروزي تبديل به معامله شده است.

حجت الاسلام عبدالغفار آل حبيب با بيان ويژگي هاي ازدواج امام علي(ع) و حضرت فاطمه (س) و مقايسه آن با امروز گفت: اين جاي تاسف دارد که در کشور شيعه نشين، آمار طلاق و ميزان مهريه ها سر به فلک کشيده شود.

ازدواج هاي امروزي تبديل به معامله شده است

امام جمعه موقت نوشهر افزود: متاسفانه ازدواج هاي امروزي تبديل به معامله شده است و دو طرف بدنبال پست و مقام و ثروت مي گردند و همين تفکر باعث شده تا بعد چند ماه منجر به جدايي و طلاق زوجين گردد.

وي خاطرنشان کرد: ازدواج هاي اينترنتي و خياباني و دانشگاهي و عشق هاي مجازي و بي احساس جاي خود را به شناخت از ازدواج اسلامي داده است و اين مساله مايه خجالت يک کشور شيعه نشين است.

وي با اشاره به علل طلاق در کشور گفت: با اين شرايط مسکن، جهيزيه هاي چشم هم چشمي و عروسي هاي آنچناني نبايد انتظار داشت که جوان رغبتي به ازدواج آسان داشته باشد.

آل حبيب با انتقاد از شرايط بانک ها در ارائه وام ازدواج براي جوانان اظهار داشت: چطور بانک ها به عده اي مي توانند وام هاي ميلياردي براحتي بپردازند اما در برابر ارائه وام هاي سه ميليوني جوانان هزاران مشکل مي تراشند و در اين ميان مجلس نيز نظارت جدي ندارد.

 

همچنين معاون رئيس جممهور در امور بانوان در سفر اخير خود به مازندران در پاسخ به راهکارهاي تحقق ازدواج آسان گفت: بايد با تعامل ورزات ورزش و جوانان به تسهيل ازدواج آسان کمک کنيم و اکنون نيز در حال بررسي تفاهمنامه اي هستيم تا بخشي از دستگاههايي را که وظايفه ذاتي دارند را پيشقدم کنيم و پيش نويس اين تفاهمنامه تهيه شده است.

شهيندخت مولاوردي با اشاره به تصويب قانون تسهيل ازدواج جوانان در سالهاي قبل گفت: بررسيها را انجام داديم تا ببينيم علت عدم اجراي اين قانون چيست و در آن به صندوق ذخيره جوانان اشاره شده بود که در دولت دهم اين وظيفه به صندوق مهر امام رضا واگذار شد و يکسري مسائلي را پيش آورده بود و سعي مي کنيم با بررسي ريشه هاي علل عدم اجراي قانون، هر چه زودتر عملياتي شود و وزارت ورزش و جوانان نيز برنامه هاي خاص خود را دارد.

معاون رئيس جمهور در امور بانوان در عين حال تصريح کرد: بحث ازدواج آسان يک پديده چند عاملي است و نمي توان با رفع يک عامل، مشکلات را حل کرد و بايد با عزم ملي براي رفع مشکلات تلاش کرد و براي تحقق سياستهاي کلي نظام درباره افزايش جمعيت يکي از بندها، ازدواج آسان است.

IMG21002503 IMG21000254 IMG20591039 IMG21025033 IMG21022146

مولاوردي بيان داشت: ازدواج صرفا با دادن وام حل نمي شود و بايد با حل کردن مسکن، اشتغال و ساير الزامات، جوانان را براي ازدواج ترغيب کنيم.

سالانه بيش از ۳۰ هزار ازدواج در مازندران ثبت مي شود.

مهر

دیدگاه های این مطلب

7 نفر دیدگاه خود را در مورد این خبر بیان کردند. شما نفر بعدی باشید

  1. محمد مهدی قلیان در گفت:

    بسیار گزارش زیبایی بود

  2. این عکس ها بیشترشون رشتی است بخاطر لباساشون،ای کاش می گشتین که لباسهای شهر خودتون پیدا می کردین و می پوشیدین

  3. جه رسم جالبی دارین خوشم اومد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *