اهمیت مضاعف سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۳۹۳/به قلم مدیرسایت

به گزارش نیوز نکا ، از پنجم مهرماه تا ۱۸ آبان‌ ماه امسال طرح سرشماری عمومی کشاورزی همزمان با سراسر کشور در شهرستان نکا  البته  با حضور فرماندار و مدیران این شهرستان از مدرسه نمونه دولتی  آیت الله خامنه ایی  به اجرا در خواهد آمد .

شهرتان نکا در کنار صنایع بزرگ و نیز کارخانجات  صنعتی شهرستانی کشاورزی بوده و بیشترین بهره‌بردار را در این بخش دارد،بنابراین ارائه آمار درست و صحیح از فعالیت کشاورزی می‌تواند نقش مهمی در روند توسعه آن داشته باشد.

جمع‌آوری آمار و اطلاعات دقیق و به هنگام کشاورزی برای مسئولان و برنامه‌ریزان اقتصادی و کشاورزی بسیار مهم است و می‌تواند آنها را در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها و اجرای سیاست‌های ابلاغی کمک کند.

در سرشماری عمومی کشاورزی خانواده‌ها بعنوان جامعه هدف سرشماری عمومی کشاورزی هستند که  از آنها پرسش می‌شود آیا خانوارهای بهره‌برداری کشاورزی دارند یا خیر که این کار با مراجعه واحد به واحد به تمام مکان‌ها و خانوارها در سطح  شهرستان انجام می‌شود.

در برنامه پنجم توسعه برای ارتقای جایگاه و وظایف آمار تکالیف قابل توجهی از جمله یکپارچه‌سازی و ساماندهی برای برطرف شدن موازی کاری در نظام آماری کشور، تهیه شاخص‌های مورد نیاز برنامه پنجم توسعه به‌عهده مرکز آمار گذاشته شده است.

با توجه به پایان  کلاس‌های مرحله دوم دوره آموزشی و توجیهی سرشماری عمومی کشاورزی ۹۳ ، چهارمین سرشماری عمومی کشاورزی از پنجم مهرماه امسال آغاز می‌شود.

برای اجرای هر سرشماری در کشور مطالعات اولیه از مدت‌ها پیش آغاز می‌شود متولیان امر برای تولید آمار و اطلاعات صحیح در این زمینه  باید اهتمام ویژه ایی داشته باشند

دراینجا  قابل ذکر است که در سال ۹۱ استان‌های فارس، آذربایجان شرقی و گیلان و در سال ۹۲ یک دهستان در تمام استان‌های کشور و پنج شهر منتخب طرح آزمایش سرشماری کشاورزی را انجام دادند.

نتیجه این آزمایش‌های سرشماری به ستاد مرکزی کشور منتقل شدو پس از برگزاری جلسات متعدد برای اجرای هر چه بهتر برگزار شدن سرشماری سال ۹۳ برنامه‌ریزی صورت گرفت.

وسعت و تراکم جمعیت وجلگه‌های حاصل‌خیز این شهرستان از استان مازندران جزو منابع اصلی کشاورزی کشور محسوب  مشوند و سرشماری کشاورزی در مازندران  دارای نمود بیشتری است زیرا سهم قابل توجهی در ارزش افزوده دارد.

بنابراین اهمیت سرشماری  در ارزیابی برنامه‌ توسعه‌ کشاورزی و تدوین برنامه‌های کوتاه‌ مدت، میان‌مدت و بلند مدت مهم  خواهد بود بگونه ایکه  سرشماری کشاورزی می‌تواند وضعیت موجود را تبیین کرده و پیش‌بینی وضعیت آینده را به دنبال داشته باشد.

در سرشماری‌ها از آحاد مردم سئوال می‌شود و اطلاعات آماری جامع‌تری به دست می‌آید، روش‌های تولید آمار نظیر، نمونه‌گیری و آمارهای ثبتی ،دارای جایگاه خوبی است نخستین سرشماری کشاورزی در سال ۱۳۶۷ انجام شد و امسال چهارمین سرشماری کشاورزی  اجرا میگردد.سرشماری‌ها در کشور ما به صورت ۵ یا ۱۰ ساله انجام می‌شود،وهدف اصلی  سرشماری هاجمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز از بهره‌برداران کشاورزی خواهد بود دراین کار مهم  در کوچک‌ترین سطح جغرافیایی یعنی آبادی‌ها اطلاعات آن منتشر می‌شود،و پس از تشخیص‌ خانوار بهره‌بردار کشاورزی فرم دوم تکمیل شده و در پرسشنامه سال جاری از سن، جنس، میزان تحصیلات بهره‌بردار، نوع فعالیت‌های کشاورزی و وضعیت بهره‌برداری و … سئوال می‌شود.

۹ رشته فعالیت کشاورزی از جمله زراعت، باغداری، پرورش طیور سنتی، دام سبک و سنگین، پرورش زنبور عسل، ماهی، کرم ابریشم و گلخانه در سرشماری کشاورزی مورد توجه قرار می‌گیرند،واطلاعات توصیفی آنها جمع‌آوری می‌شودوبرخی از فعالیت‌های کشاورزی مانند مرغداری‌های صنعتی و مراکز پرورش قارچ در این پرسشنامه سئوال نمی‌شود، زیرا اطلاعات ثبتی آنها وجود دارد.

بد نیست بدانید  خراسان رضوی، فارس، مازندران، کرمان و گیلان در سطح کشور بیشترین حجم کار در سرشماری کشاورزی را دارند.

امسال برخلاف دوره‌های پیش  که سرشماری در ۲۰ روز انجام می‌شد، در این دوره  این سرشماری در مدت ۴۰ روز انجام می‌شود.

برای نخستین بار اجرای سرشماری کشاورزی در سال ۱۳۹۳ با استفاده از رایانه قابل حمل (تبلت) و بدون استفاده از کاغذ انجام می‌شود؛ استفاده از تبلت به جای پرسشنامه کاغذی به عنوان یک نوآوری مهم محسوب می‌شود. با استفاده از تبلت دقت اطلاعات جمع‌آوری شده افزایش و زمان انتشار نتایج کاهش می‌یابد.

هماهنگی برای اجرایی شدن  سرشماری عمومی  کشاورزی و آموزش  از اهمیت خاصی برخوردار است  کما اینکه رعایت نظم و انضباط در کلاس‌ها و ستادها و حضور به‌موقع و فیزیکی معاونان و کارشناسان در سطح شهرستان علاوه بر وظیفه ذاتی نظارت بر اجرای سرشماری را موجب انگیزه و دلگرمی ماموران آمارگیر  نموده است از سوی دیگر فپیگیریهای مجدانه  فرماندار شهرستان نکا  برگزاری جلسات متعدد ، اطلاع رسانی و نشست مشترک با کارشناسان امر و اهتمام ویژه او در بسیج همه دستگاهای اجرایی شهرستان در این ماموریت بزرگ  دولت  ، تحسین برانگیز است .

download (1) download (2) download

مسولان برگزارکننده سر شماری عمومی کشاورزی   یادآورشدند براساس ماده هفت قانون مرکز آمار ایران تمام اطلاعات جمع‌آوری شده در طرح‌ها و سرشماری‌ها محرمانه می‌ماند و به هیچ عنوان اطلاعات در اختیار غیر قرار نمی‌گیردو صرفاً به صورت کلی برای برنامه‌ریزی در راستای توسعه و اعتلای بخش کشاورزی در اختیار برنامه‌ریزان و تصمیم گیران و محققان قرار می‌گیرد.

 

بنابراین به همین میزان بسنده نمائیم که سرشماری عمومی کشاورزی، نقش محوری و پایه‌ای در نظام ملی آمارهای کشاورزی هر کشوری ایفا می‌کند؛ سرشماری عمومی کشاورزی منبعی بسیار مهم در زمینه تهیه داده‌های ساختاری و پایه‌ای بخش کشاورزی محسوب می‌شود.
بر اساس چارچوب‌های آماری حاصل از سرشماری عمومی کشاورزی، طرح‌های نمونه‌گیری متعددی برای تأمین نیازهای آماری بخش کشاورزی آماده و اجرا می‌شود. سرشماری عمومی کشاورزی، داده‌های آماری استاندارد برای تبادل اطلاعات با سازمان های آماری بین‌المللی را فراهم می‌کند.

تهیه و تنظیم :امرالله یداللهی

دیدگاه های این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *