معادن نکا نیازمند سرمایه گذاری است
تاریخ انتشار خبر : ۹۳/۰۴/۱۷
با آنکه ۳۰ درصد ذخایر معدنی مازندران از معادن نکا تامین می شود درحالیکه نبود کارشناس متخصص از یکسو و حمایت نشدن از سوی دیگر، قطب معدنی مازندران را اسیر مشکلات فراوانی کرده است.
شرق مازندران با دارا بودن معادن ، منابع غنی و همچنین استعدادها و پتانسیل های فراوان اقلیمی به عنوان قطب صنعتی وکشاورزی در استان قلمداد شده است.
مجید مخلص رئیس صنعت، معدن و تجارت نکا در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فعالیت ۱۸ معدن در سطح شهرستان اظهار داشت: ۱۵ معدن به صورت فعال در سطح شهرستان به تولید مواد اولیه می پردازند که از این بین ۱۲ معدن مربوط به حوزه شن و ماسه و مابقی معدن سنگ لاشه آهکی به شمار می آیند.
وی میزان ذخیره قطعی معدن سنگ لاشه آهکی را پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تن و همچنین حداقل میزان استخراج سالیانه را ۳۲۰ هزار تن دانست.
عدم وجودکارشناس صنایع و معادن از معضلات شهرستان نکا
رئیس صنعت ، معدن و تجارت نکا با بیان ظرفیت سالانه معادن شن و ماسه شهرستان تصریح کرد: معادن شن و ماسه شهرستان با ظرفیت ۵۷۷ هزار تن مواد اولیه جهت تأمین منابع استان و شهرستان تولید می کنند.
مخلص با اشاره به تأسیس اداره صنعت و معدن در شهرستان بیان کرد: با وجود اینکه دو سال از تأسیس این اداره می گذرد هنوز مسئولیت های بخش صنعت و معدن نکا به درستی واگذار نشده و این امرسبب شده تا اطلاعات مربوط به معادن به درستی به چشم نخورد.
وی نبود کارشناسان صنایع و معادن در شهرستان نکا را یکی از مهمترین واساسی ترین معظلات شهرستان برشمرد.
این مقام مسئول با بیان اینکه معادن شهرستان نکا نیازمند سرمایه گذاری هستند گفت: با توجه به اینکه زمینه تولید محصولات معدنی در سطح شهرستان بسیار بالاست، می توان با برطرف نمودن معظلات سرمایه در گردش و حمایت بیشتر دولت از بخش صنعت و معدن معادن غیر فعال و نیمه فعال شهرستان را به روال سابق بازگرداند.
مخلص اضافه کرد: در این راستا باید منابع و حمایت های مالی از سوی بانک ها جهت توسعه اقتصادی شهرستان درنظر گرفته شود.
معادن نکا نیازمند سرمایه گذاری
علی رجبی وندو چالی فرماندار نکا بیان داشت: ۳۰ درصد از مواد اولیه استان مازندران توسط معادن شهرستان نکا تأمین می شود.
وی افزود: استفاده از ظرفیت ها در بخش صنعت و معدن سطح شهرستان نیازمند سرمایه گذاری است ؛ چرا که سرمایه گذاری در بخش معدن می تواند گامی نو در توسعه استان و شهرستان تداعی نماید.
فرماندار نکا با اشاره به اشتغال در بخش صنایع و معادن شهرستان نکا تصریح کرد: حدود ۲۰۰ نفر در بخش معدن و سه هزار و ۸۴۵ نفر در بخش صنایع شهرستان مشغول به فعالیت شدند.
رجبی گفت: معدن خاک ، شن و ماسه ، سنگ لاشه آهکی ، سیلیس و معدن کوهی از جمله معادن فعال در سطح شهرستان نکا به شمار می آیند.
نماینده عالی دولت با بیان خصوصی سازی معادن شهرستان متذکر شد: تمامی معادن شهرستان متعلق به بخش خصوصی بوده و دولت تنها در زمینه صدور پروانه بهره برداری مواد دخیل می باشد.
چهره شهرستان با معادن جاده ای زشت می شود
علیرضا محمد نژاد رئیس منابع طبیعی نکا فعالیت های معدنی را به عنوان یک از عوامل مخرب محیط زیست در شهرستان برشمرد.
وی گفت: در اثر برداشت معادن و همچنین پخش شدن ترکیبات آلوده کننده معدن آلودگی در آب های سطحی و زیر سطحی منطقه را به وجو می آورد.
محمدنژاد با اشاره به معایب برخی از معادن در سطح شهرستان تصریح کرد: متاسفانه برخی از معادن در حاشیه جاده های اصلی نمای بدی را برای شهرستان رقم می زنند از این رو ضمن اینکه بهره برداری از این منابع سبب آلودگی محیطی شده زمینه جذب توریست را هم در این مناطق می کاهند.
رئیس منابع طبیعی نکا اذعان داشت: معادن شن و ماسه با مجوز برداشت از بستر رودخانه ها با توجه به طول ، حجم و عرض رودخانه ها مواد اولیه خود را برداشت می نمایند همچنین برداشت از بستر رودخانه ها در عمق حداکثر یک متر و عرض ۱۰ الی ۱۵ متر انجام می شود.
وی با اشاره به برداشت بی رویه از بستر رودخانه ها ادامه داد: در سه سال گذشته یکی از معادن شن و ماسه به دلیل برداشت بی رویه و تخلف انجام شده با برخورد قانونی از سوی اداره منابع طبیعی مواجه شد اما خوشبختانه بعد از برخورد قانونی دیگر شاهد هیچگونه برداشت بی رویه از سطح بستر رودخانه ها نبودیم.
لزوم نظارت جدی بر کارشناسان برداشت شن و ماسه
این مقام مسئول بیان کرد: حفظ شایسته از منابع طبیعی در گرو نظارت جدی بر عملکرد مجریان وکارشناسان ذیربط می باشد چرا که اگر در صدور مجوز و پروانه های بهره برداری دقت عمل بیشتری صورت گیرد از تجاوزات و تخلفات بر اکوسیستم کاسته خواهد شد.
محمد نژاد ادامه داد: در برخی از موارد آلودگی انواع ماشین های سنگین در درون رودخانه ها سبب برهم زدن و جداشدن زنجیره اکوسیستمی و آلودگی آب ها می شوند.
وی اضافه کرد: آزاد سازی املاح و رسوبات معادن در درون رودخانه ها سبب ورود لجن و آلودگی به درون آب ها خواهد شد از این رو اراضی کشاورزی مناطق کوهستانی که از آب رودخانه ها تأمین می کنند خسارت های جبران ناپذیری را برای کشاورزان به بار می آورند.
رئیس منابع طبیعی نکا با اشاره به آلاینده های صوتی وآلودگی ناشی از گردوغبار در سطح روستاها اظهار کرد: دستگاه های کننده و کشنده معادن در حاشیه شهرها و روستاها دی اکسید کربن ،گرما ،دود ،آلاینده های صوتی ایجاد کرده همچنین با این امر سلامتی اهالی روستا را با خطر روبرو می سازد که در این راستا باید با مدیریت بهینه معدن داران چاره اندیشی شود.
محمد نژاد با بیان واگذاری منابع و مراتع ملی به معادن متذکر شد: پنج هزار متر از منابع ملی بخش پی رجه به معدن سنگ آهک بلا زرندین شرقی و پنج هزار و۴۰۰ متر به معدن ایثارگران واگذار شد که معدن داران هم در قبال واگذاری منابع هریک ملزم به نهال کاری ۱۲ هزار هکتار از منابع طبیعی مناطق کوهستانی در بخش هزار جریب شدند.
معدن داران بدون هیچ حمایت دولتی فعالیت می کنند
ابراهیم صدقی یکی از معدن داران فعال در حوزه شن و ماسه گفت: ۱۲ واحد شستشو و دانه بندی شن و ماسه در سطح شهرستان نکا در بخش خصوصی بدون هیچگونه حمایت مالی فعالیت می کنند.
وی تصویب مداوم قانون های جدید توسط منابع طبیعی ، افزایش بهره مالکانه ، عدم همکاری بانک های عامل ، اخذ مجوزات ، تغییر کاربری ، ممنوعیت ورودی در تهیه مواد اولیه و سرمایه در گردش از جمله مشکلات معدن داران در حوزه شن و ماسه برشمرد.
مسئول شرکت تعاونی صداقت کاران نکا با اشاره به ظرفیت سالانه این معدن بیان کرد: معدن شن و ماسه صداقت کاران نکا با ظرفیت ۹۰هزار تن در سال با اشتغال مستقیم ۱۵ نفر و اشتغال غیر مستقیم ۵۰ نفر ۸۰ درصد از منابع شهرستانی و۲۰درصد منابع استانی را تأمین می کند.
صدقی با بیان محصولات اصلی این شرکت افزود: ماسه نخودی ، بادی ، شسته و دستگاهی جهت پروژه های عمرانی و دیواره های حفاظتی در این معدن تولید و دانه بندی می شود.
این معدن دار فعال با اشاره به افت قیمت های جهانی اذعان داشت: افت قیمت های جهانی تاثیری بر میزان تولیدات و مواد اولیه معادن ندارد چرا که تنها این اثر بروی قیمت اجناس نمایان خواهد شد.
مسئول شرکت تعاونی صداقت کاران نکا متذکر شد: معدن داران شهرستان با سرمایه دو الی سه میلیارد تومانی بدون هیچگونه حمایت مالی از سوی دولت آغاز به کار نمودند.
مسئولان با معدن داران همانند متهم برخورد نکنند
وی عنوان کرد: سودهای کلان تسهیلات بانکی ، بازدهی سرمایه گذاری در تولید هر کدام در بخشی سبب روبرو شدن صنعتگران و معدن داران با معضل شده که در این راستا اگر مسئولان استان پای کار نیایند و از منابع صنعت و معدن حمایت نکنند قطعا سرمایه گذاران و تولید کنندگان شهرستان با مشکل بحران اقتصادی روبرو خواهند شد.
صدقی گفت: با رها شدن بن بست های اقتصادی در معادن شهرستان بخش اعظمی از معضلات تولید برطرف می شود.
مسئول شرکت تعاونی صداقت کاران نکا متذکر شد: اگر بازارهای سرمایه ای در استان و کشور ساماندهی شوند قطعا خط تولید معادن در سطح استا افزایش می یابد.
صدقی افزود:در صورت عدم حمایت های انجام شده از سوی مسئولان معدن داران خواستار عدم نگاه وبرخورد متهم گونه نسبت به خودشان شدند.
……………………..
زینب پیله کوهی خبرنگار مهر درنکا
از معادن فعال غیرمجاز هم خبر بزارین