آلوچه به زبان مازني (هلي)
تاریخ انتشار خبر : ۹۳/۰۲/۲۱
آلوچه درختي چند ساله و پهن برگ است كه در مناطق مختلف از جمله شمال كشور به خوبي رشد مي كند
و داراي انواع مختلف مي باشد. ميوه هاي آن نيز ترش يا شيرين مي باشند. اين درخت در جاهاي مختلف اسامي متفاوتي دارد مثلا در مازندران هلي ناميده شده و به شكوفه هاي آن كه در نوروز درمي آيند تي تي مي گويند.
ميوه هاي آن در ارديبهشت و خرداد آماده مصرف هستند. در فصل پاييز برگ هاي اين درخت به كلي مي ريزند.
در درختان سپید پوش آلوچه (گوجه سبز – هلی به محلی ) پایان زمستان و آغاز بهار را فریاد می زند . به هر سو که بنگری ، هر جا که درختی و بوته ای از خاک برآمده ، تک درختان آلوچه همچون عروسان ، با جامه ای سفید از شکوفه خودنمایی می کند .
حال که اردیبهشت است و زمان نوبرانه های بهاری ، باز آلوچه های سبز همه را وسوسه می کند . محلی ها به آن می گویند هَلی ، ترش است و رسیده ی سرخ و طلایی اش ، شیرین . مازندرانی ها با هَلی و تخم مرغ خورشتی درست می کنند به نام هَلی قورو . مازندرانی ها آن را می کوبند ، نمک و دلال (مخلوطی کوبیده شده از سیر و برگ نعنا و نمک) می زنند و می خورند که به آن هَلی توکنی می گویند.
خواص : آلوچه غنی از ویتامین C ، اسیدمالیك و اسید سیتریك است و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده میشود . برخی گیاه شناسان معتقدند مصرف آلوچه برای بهبود طعم دهان مفید است. از خواص دیگر این میوه ، خاصیت مسهلی آن است . همچنین اثرات منحصر به فرد آن شامل كاهش فشارخون و چربی خون ، حذف رسوبات از خون و تنظیم عملكرد معدهای – رودهای است. آلوچه باعث تعادل اسید و باز در جریان خون میشود ،
از این رو میتواند در درمان حالت اسیدی خون مفید باشد. این میوه اثرات قابلتوجهی در جلوگیری از بیماریهایی مانند چربی خون بالا، پیری سلول و سرطان دارد. اسید بنزوئیك ، تركیبی است كه خاصیت ضد میكروبی دارد. این ماده به طور طبیعی در گوجه سبز وجود دارد.
همچنین، بعضی از تحقیقات بیانگر خاصیت ضدقارچی و ضدباكتریایی این میوه هستند. مطالعات نشان میدهد كه این میوه میتواند در درمان تومورها موثر باشد. همچنین بهدلیل وجود اسید اسكوربیك (ویتامین ث)، برای افراد مبتلا به نقرس توصیه میشود.
va