عادت هایی که موجب خرابی دندان تان می شود را بشناسید و انجام ندهید

شاید شما هم یک سری عادت هایی داشته باشید که به مرور زمان موجب خرابی دندانتان شود؛ پس بهتر است که آنها را بشناسید و هر چه سریع تر ترک شان کنید.
● دندان قروچه
ساییدن دندان ها به هم یا دندان قروچه در اثر فشار عصبی و مشکل بد خوابیدن ایجاد می شود؛ کنترل دندان قروچه بسیار سخت است؛ خودداری از جویدن غذاهای سفت در طول روز، درد دندان و آسیب ناشی از دندان قروچه را کم می کند.
در شب از محافظ دهان (مخصوص دندان قروچه) استفاده کنید تا در حین خوابیدن از آسیب دندان در اثر دندان قروچه جلوگیری کنید.
● جویدن یخ
یخ ماده ای بدون قند است و ممکن است فکر کنید برای دندان ضرری ندارد؛ اما جویدن یخ می تواند باعث شکستن و یا از بین رفتن قسمتی از مینای دندان شود؛ اگر یخ را سفت بجوید، باعث تحریک بافت نرم داخل دندان و بروز حساسیت و درد دندان می شود.
خوردن غذاهای داغ و یا غذاهای سرد ممکن است درد دندان را شدت بخشند؛ بهتر است به جای جویدن یخ، آدامس بدون قند بجوید.

● جویدن مداد

آیا موقع تمرکز روی یک مسئله، مداد خود را می جوید؟؛ اثر جویدن مداد همانند جویدن یخ است و باعث شکستن و یا خرد شدن دندان ها می شود.
هنگامی که می خواهید چیزی را بجوید، آدامس های بدون قند را انتخاب کنید؛ آدامس های بدون قند باعث ترشح زیاد بزاق می شوند و از بوی بد دهان و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کنند.
● مکیدن انگشت
معمولا کودکان بعد از پدیدار شدن دندان های دائمی خود، انگشتان خود را می مکند؛ این انگشت مکیدن در سن ۵ تا ۶ سالگی ظاهر می شود و باعث تغییرات دائمی در ساختار دندان و لثه می شود؛ مکیدن انگشت شست می تواند باعث لق شدن و انحراف دندان های کودک از جای خود شود؛ این انحراف دندان ها می تواند مشکلات تنفسی و جویدنی را برای کودک به وجود آورد.
● مکیدن لیموترش
افرادی که لیموترش را می مکند، خود را در خطر مشکلات دهانی و دندانی قرار می دهند؛ لیمو دارای مقدار زیادی اسید است؛ این اسید، باعث تضعیف شدن مینای دندان و زبری سطح دندان ها می شود.

● جویدن ناخن
جویدن ناخن نه تنها ظاهر دست را زشت می کند، بلکه به دندان ها نیز آسیب می رساند و باعث مشکلات دهانی می شود؛ جویدن ناخن باعث بیرون آمدن دندان از محل خود، شکستن دندان و تخریب مینای دندان می شود.
● با شیشه شیر خوابیدن
اگر موقع خواب، به کودک خود یک شیشه آب میوه، شیر و یا شیر خشک بدهید و در حین خوردن آن بخوابد، باعث خواهید شد که دندان های جدید پوسیده شوند؛ پس، بهتر است قبل از خوابیدن کودک، شیشه شیر را از او بگیرید و او را به این کار عادت دهید.
● سوراخ کردن (پیرسینگ) زبان
در برخی کشورها، سوراخ کردن زبان و آویزان کردن و زیورآلات فلزی از آن (پیرسینگ) مرسوم است؛ اگر به طور ناخودآگاه این قطعه فلزی را گاز بگیرید، دندانتان می شکند؛ هنگامی که فلز با لثه برخورد می کند، باعث آسیب لثه و لق شدن دندان ها می شود.
دهان ما پر از باکتری است، بنابراین سوراخ کردن زبان، خطر عفونت و زخم زبان را زیاد می کند؛ بهتر است قبل از این کار، با یک دندان پزشک مشورت کنید.

● سخت مسواک زدن
مسواک زدن بخشی از بهداشت دهان و دندان است اما نباید سفت و محکم مسواک بزنید؛ این نوع مسواک زدن باعث از بین رفتن مینای دندان، تحریک لثه ها، حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما و حتی ایجاد سوراخ هایی در دندان می شود.
● باز کردن چیزی با دندان
باز کردن درب قوطی و یا بسته پلاستیکی با دندان ممکن است راحت باشد، اما دندان ابزاری برای خرد کردن و یا باز کردن وسایل نیست؛ به جای دندان می توانید از قیچی و یا درب بازکن استفاده کنید؛ از دندان ها باید فقط برای خوردن غذا استفاده کرد.
● ورزش کردن بدون محافظ دهان
موقع انجام ورزش هایی مثل بوکس،هاکی و ورزش هایی که با صورت شما در تماس هستند باید از محافظ دهان و دندان استفاده کرد؛ این محافظ دهان یک قطعه پلاستیکی است و از دندان های بالایی محافظت می کند؛ بدون این محافظ زمانی که ضربه سنگینی به صورت شما وارد شود، می تواند دندان ها را خرد کند؛ این محافظ دندان را می توانید از دندان پزشک بگیرید.
● آب نبات سفت
قند موجود در آب نبات باعث به وجود آمدن پلاک های چسبنده بر روی دندان ها می شود؛ سپس باکتری های موجود در پلاک دندان، قند را تبدیل به اسید می کند و این اسید باعث از بین رفتن مینای دندان می شود؛ بنابراین بعد از مصرف شکلات، آب نبات وشیرینی، حتما دندان های خود را مسواک بزنید.
● شیرینی چسبنده
همه مواد شیرین باعث پوسیدگی مینای دندان می شوند، اما برخی از آنها بیشتر مضرند، مثل سوهان، گز، پاستیل و آب نبات شل؛ وقتی شیرینی به دندان بچسبد و قند تبدیل به اسید می شود، این اسید برای ساعت ها در تماس با مینای دندان است.
اگر بعد از خوردن این نوع شیرینی ها، چیزی مثل کرفس یا آدامس بدون قند بجوید، مقدار زیادی بزاق ترشح می شود و این بزاق اسید را از بین می برد.
● نوشابه گازدار
فقط شیرینی مسبب خرابی دندان نیست؛ اگر یک لیوان نوشابه گازدار بنوشید، بیشتر از ۱۱ قاشق چایخوری قند مصرف کرده اید؛ همچنین نوشابه ها حاوی اسید فسفریک و اسید سیتریک است که این دو اسید، باعث از بین رفتن مینای دندان ها می شوند.
نوشابه های رژیمی هرچند بدون قند هستند، ولی مقدار زیادی شیرین کننده مصنوعی دارند که این شیرین کننده ها، دارای اسید هستند و برای دندان ها مضرند.
● نوشابه های ورزشی
معمولا این نوشابه ها دارای مقدار زیادی قند هستند؛ نوشابه های ورزشی هم در دهان، اسید به وجود می آورند که این اسید به مینای دندان حمله می کند؛ اگر زیاد از این نوشیدنی ها استفاده می کنید، این را بدانید که در معرض پوسیدگی دندان خواهید بود؛ درحین ورزش و برای جلوگیری از کم آبی بدن، می توانید از آب دارای املاح استفاده کنید.
● آب میوه صنعتی
آب میوه های صنعتی دارای ویتامین و آنتی اکسیدان هستند، ولی بیشتر آنها قند زیادی دارند؛ میوه ها خودشان شیرین هستند، بنابراین اگر آب میوه ای می خرید توجه کنید که قندی به آن افزوده نشده باشد؛ همچنین می توانید آب میوه خریداری شده را با مقداری آب رقیق کنید.
● چیپس سیب زمینی
غذاهای نشاسته ای مثل چیپس، توسط باکتری های موجود در پلاک دندان ، شکسته شده و به اسید تبدیل می شوند؛ این اسید به مدت ۲۰ دقیقه به دندان ها حمله می کند؛ اگر غذا بین دندان ها باقی بماند، این مدت زمان بیشتر می شود؛ بنابر این بهتر است بعد از خوردن چیپس سیب زمینی و یا دیگر غذاهای نشاسته ای، حتما بین دندان های خود را با نخ دندان تمیز کنید.

● مصرف دائمی میان وعده
میان وعده ها نسبت به وعده های اصلی غذا، کمتر موجب ترشح بزاق دهان می شوند؛ پس بهتر است از مصرف میان وعده های شیرین و چسبنده خودداری کنید و به جای آن می توانید از میوه و سبزی های مثل هویج استفاده کنید؛ همچنین شکستن زیاد موادی مثل تخمه و آجیل در میان وعده ها برای دندان ها مضر است.

● نوشیدن قهوه
اگر زیاد قهوه بنوشید، به مرور زمان، در اثر تیرگی قهوه و اسید موجود در آن، دندان هایتان زرد رنگ می شوند؛ خوشبختانه، لکه های زرد ناشی از مصرف قهوه، به سادگی با استفاده از مواد سفید کننده دندان از بین می روند؛ از یک دندانپزشک درباره نوع و نحوه استفاده از این سفید کننده ها سؤال کنید.
● کشیدن سیگار
سیگار و دیگر محصولات دخانی، لکه هایی را بر روی دندان ها به جای می گذارند و موجب بیماری های لثه و افتادن دندان ها می شوند؛ تنباکوی موجود در دخانیات، موجب سرطان دهان، لب و زبان نیز می شود.
● زیاد خوردن
خوردن بیش از حد در عارضه پرخوری عصبی باعث افزایش پوسیدگی دندان ها می شود؛ اسیدهای قوی که در اثر استفراغ کردن از دهان خارج می شوند، می توانند دندان ها را ضعیف و شکننده کنند؛ این اسیدها همچنین باعث بوی بد دهان می شوند؛ در بیماری پرخوری عصبی (بولیمیا)فرد ابتدا مقدار زیادی غذا می خورد و سپس عمدا غذای خورده شده را بالا می آورد.

گردآورنده:زهره

دیدگاه های این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *