نیروگاه نکا،میراث دار سال های مقاومت و حماسه

نیروگاه سیکل ترکیبی شهید سلیمی شهرستان نکا در ساحل دریای خزر و در ۲۲ کیلومتری شمال شهرستان نکا در استان مازندران قرار دارد ؛ این نیروگاه به وسیله سه شرکت آلمانی به نام‌های: بی‌بی‌سی (B.B.C)، بابکوک (Babcock) و بیلفینگر برگر (Bilfinger Berger) به صورت کنسرسیوم ساخته شده است. اولین واحد بخاری نیروگاه در دوم ۹مهر ماه سال ۱۳۵۸ وارد مدار شد و کار نصب و راه اندازی سه واحد دیگر هریک با فاصله ی ۵ ماه نسبت به دیگری به اتمام رسید. قدرت این نیروگاه ۷۶۰ مگاوات بوده که بیست و پنج درصد برق مورد نیاز شبکه ی سراسری در سال ۱۳۵۹ را تامین میکرد و بعنوان یکی از بزرگترین نیروگاه ایران مطرح است.

اولین بمباران نیروگاه در ۱۵/آذر/۱۳۶۵

اگرچه بمباران نیروگاه نکا بدلیل دور بودن از مرز عراق، چندان محتمل به نظر نمیرسید اما بدلیل اهمیت ویژه ی ان در شبکه و ارزش زیاد اقتصادی این نیروگاه ؛ با استفاده از پدافند عامل و ضد هوایی نسبت به حفاظت ان اقدام گردید با این حال این نیروگاه در تاریخ ۱۳۶۵/۰۹/۱۵ به وسیله ی سه هواپیمای عراقی بمباران شد که در اثر آن هر چهار واحد نیروگاه و سیستم های مشترک آن اسیب دید و بخشی از تاسیسات اصلی ؛ تجهیزات و سیستم های مشترک ان دچار اتش سوزی شده و از بین رفتند . در این بمباران #یک_نفر شهید شد و تعدادی نیز مجروح و مصدوم شدند. خسارات وارده به نیروگاه بسیار عمده بود . واحد۲ و بخشی از سیستم های مشترک در حدود ۴۵ دقیقه در اتش سوختند و باید گفت که خسارت ناشی از اتش سوزی کمتر از خسارت مستقیم بمباران نبود. پس از خاموش سازی اتش سازماندهی موقت پرسنل به منظور بازسازی و راه اندازی مجدد نیروگاه در شب همان روز اغاز گردید.
بازسازی مرحله ی اول با تلاش شبانه روزی پرسنل خدوم انجام شد و دو واحد از چهار واحد نیروگاه در مدت سه هفته وارد مدار شد . راه اندازی نیروگاه ویران شده در مدت سه هفته در شرایطی صورت گرفت که حتی در نیروگاه نیز برق وجود نداشت تهیه موتور ژنراتور و کابل کشی جهت تولید برق موقت ؛ تامین برق موقت از شبکه توزیع مازندران و احیای مستقیم برق موقت نیروگاه ؛ برنامه ریزی ؛ پاک سازی ؛ عیب یابی ؛ تهیه قطعات و ماشین الات برای تعمیر و بازسازی و راه اندازی دو واحد از چهار واحد نیروگاه ان هم در مدت بیست و یک روز هنوز برای بسیاری از متخصصان امری مافوق تصور است در این مدت روزانه بیش از هزار نفر در محدوده های نسبتا کوچک کار می کردند. بازسازی سومین واحد در یک مرحله در مدت بیست و پنج ماه انجام شد و وارد مدار گردید مرحله ی تکمیلی بازسازی این واحد تا اواخر پاییز سال ۱۳۶۶ به طول انجامید.

دومین بمباران نیروگاه در مهر/۱۳۶۶

دومین بمباران نیروگاه ؛ در مهر ماه سال ۱۳۶۶ در حالی انجام گرفت که سه واحد نیروگاه فعالیت می کرد و چهارمین واحد در انتظار قطعات و تجهیزات جدید برای بازسازی لوازم اسیب دیده بود. برخی کارکنان و پیمانکاران خارجی در بمباران ۱۳۶۵/۰۹/۲۵ در نیروگاه حضور داشتند که ساعتی بعد از بمباران همگی انجا را ترک کردند و هیچ گاه باز نگشتند در جریان دومین بمباران نیروگاه گرچه تجهیزات اسیب کمتری دیدند و برخلاف گذشته اتش سوزی نیز در واحد ایجاد نشد ولی حجم اسیب های وارده به کارکنان نیروگاه بسیار بزرگ و دلخراش بود تعدادی از کارکنان در اتش سوختند و به شهادت رسیدند ؛ تعدادی در اثر ترکش خاک وطن را در اغوش کشیدند و تعداد کثیری نیز مجروح گشتند. تعداد #شهدای نیروگاه اعم از کارکنان و پیمانکاران در این مرحله ۲۳ نفر بود و بیش از ۱۲۰ نفر نیز مجروح شدند که حدود ۷۰ نفر انها از کار افتاده محسوب گردیدند

سومین بمباران نیروگاه در خرداد۱۳۶۷

بعد از بازسازی دو واحد ؛ نیروگاه برای سومین بار در تاریخ ۱۳۶۷/۰۳/۰۴ بمباران شد. در این بمباران یک نفر مجروح شد و #یک_نفر هم به شهادت رسید و خسارت وارده به تجهیزات بسیار سنگین بود.روحیه فداکاری و مجاهدت کارکنان و مدیران نیروگاه موجب شد تا نام نیروگاه شهید سلیمی نکا پس از بازسازی، همچنان در صدر مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نیروگاه‌های کشور جای داشته باشد و با وجود آن که روزهای سخت و بمباران‌های سنگینی را تجربه کرد ولی نخستین نیروگاهی بود که بازسازی آن به اتمام رسید؛ آن هم به نحوی که هیچ اثری از خرابی‌های ناشی از جنگ در سیمای آن دیده نمی شود.

 

دیدگاه های این مطلب